Terre des Hommes logo
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
Doneer
Strijd mee
HomeOnze missieWat we doenOnze winkelsZoekenDoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werken
Programma's

Stop kinderarbeid in Mica mijnen

Mica is een grondstof die veel wordt gebruikt in make-up, auto’s en apparatuur. Het glimt mooi en geleidt stroom goed. De meeste mica komt uit India. Veel kinderen werken daar in illegale mijnen. Ze krijgen slecht betaald en het werk is gevaarlijk en ongezond. Ze gaan vaak niet meer naar school. Wij strijden tegen uitbuiting van kinderen in de mica mijnen. Met voorlichting, onderwijs en hulp aan de gemeenschap om meer geld te verdienen. Zodat de kinderen een betere toekomst hebben. Ook voeren we politieke actie bij overheden. Voor betere wetten, meer controle en steun aan de kinderen, hun families en hun gemeenschappen. Strijd mee. Stop de kinderarbeid in mica mijnen.

Maggie de Jongh-Abebe

Senior Project Manager Mica

Kinderen spelen een cruciale rol in wereldwijde duurzame ontwikkeling. Kinderen zouden in (school) boeken moeten werken, niet in mijnen. Doe mee om kinderarbeid uit te bannen!

Kinderen in India werken in mica mijnen. Voor onze glimmende make-up en mooie telefoons.

Tienduizenden kinderen in India werken naast hun ouders in mica mijnen. Ze werken lange dagen, krijgen weinig geld en gaan vaak niet naar school. Het werk is zwaar, ongezond en gevaarlijk.

Mica wordt gebruikt in luxe goederen. Zoals make-up, telefoons en auto’s. Het geeft een mooie glans aan dingen. Ook geleidt het elektriciteit goed. Ruim een kwart van de mica in de wereld komt uit de Indiase regio’s Jharkhand en Bihar. Daar zijn een paar legale mijnen, maar het meeste wordt illegaal gedolven. Vaak door kinderen onder 14 jaar. Hun ouders zijn arm en hebben het extra geld nodig om rond te komen. 

Het stof dat vrijkomt bij het bikken van mica tast de longen aan. Ook zijn er veel ongelukken. Brokstukken spatten in het rond. De kinderen hebben vaak weinig of geen bescherming.

Illegale handelaren kopen de mica op en verkopen het weer door aan fabrieken. Ze betalen slecht. Ook gaan de kinderen niet naar school. Hierdoor blijven ze arm en verbetert hun situatie niet.  

Wij strijden tegen kinderarbeid in mica mijnen. We lichten kinderen, families en gemeenschappen voor over de gevaren. En hun rechten. Zodat ze betere afspraken kunnen maken met handelaren. 

We helpen ze om op te komen voor hun recht op onderwijs en veiligheid. En we spreken de Indiase overheid aan om voor betere wetten te zorgen. En deze na te leven. Bedrijven die mica gebruiken, wijzen we op hun verantwoordelijkheid om geen kinderen uit te buiten bij de productie van hun artikelen.

De Nederlandse regering roepen we op meer te doen tegen kinderarbeid in mica mijnen. Strijd mee. Stop de uitbuiting van kinderen in Indiase mica mijnen.

Doneer 1 keer of regelmatig

Doelen

Wij strijden tegen kinderarbeid in mica mijnen in India. Zodat de kinderen naar school kunnen en kunnen bouwen aan een betere toekomst. Onze doelen zijn:

Terug naar school

Samenwerken met bedrijven

Beter bestaan opbouwen

Lokale wetten

De Nederlandse regering

Aanpak

In India strijden we hard voor een beter bestaan voor kinderen en hun families die in mica mijnen werken. Vooral in het oosten, in de regio’s Jharkhand en Bihar.

Samen met lokale partners maken we dorpen ‘kindvriendelijk’. Voor betere bescherming en om de kinderen weer naar school te laten gaan. Op dit moment zijn zo’n 60 gemeenschappen Child Friendly.

We lichten kinderen, hun ouders en hun gemeenschappen voor over hun rechten. En over de risico’s van werken in mica mijnen. Zodat ze meer voor zichzelf kunnen opkomen. En niet worden uitgebuit. Ook helpen we de gemeenschappen om meer samen te werken. Zodat ze betere afspraken kunnen maken met de handelaren. Over veiligheid, betere betaling en scholing.

We helpen gezinnen verlies aan inkomen op te vangen. Omdat hun kinderen weer naar school gaan. En niet langer gevaarlijk en slecht betaald werk hoeven te doen om geld te verdienen.

Ouders wijzen we op de mogelijkheden van steun van de overheid. In de vorm van uitkeringen en toeslagen, waar ze recht op hebben. Bedrijven die mica gebruiken lichten we voor en spreken we aan op hun verantwoordelijkheden. Om geen kinderen uit te buiten in de productie van hun artikelen.

De Nederlandse regering sporen we aan om betere samenwerking tussen bedrijven die mica gebruiken aan te moedigen. En om andere landen te vragen om te stoppen met kinderarbeid.

Ook streven we naar een wettelijk vastgelegde verplichting voor bedrijven. Om na te gaan of ergens in hun productie gebruik wordt gemaakt van illegale kinderarbeid in mica mijnen.

Tot slot voeren we actie bij de Indiase overheid. Om de illegale mica mijnen te controleren. Om kinderen tussen 6 en 14 jaar naar school te laten gaan. Verplicht. Gratis. En om gemeenschappen te helpen zich te ontwikkelen door andere manieren te vinden om geld te verdienen.

Onze aanpak werkt

Samen met onze lokale partners in India, Bangladesh, Nepal en de Filipijnen pakken we de ergste vormen van kinderarbeid aan. Dit doen we door:

Het beschermen van kinderen.

Voorlichting

Betere werkafspraken

Medische, psychosociale  en juridische hulp

Overheidsinstanties leren wat kinderarbeid inhoudt

Lobbyen

Mediacampagnes

Samenwerking en beleidsbebeïnvloeding

Informeren en ondersteunen

Laatste nieuws

1 april 2021

Het moment van Parmila: “De fiets heeft me een nieuw leven gegeven”

'Toen ik 10 jaar oud was, besloten mijn ouders me vanwege die afstand van school te halen. Ze vonden het te ge…

19 februari 2021

Amerikaans Ministerie van Arbeid financiert Terre des Hommes voor aanpak kinderarbeid Madagaskar

Het Amerikaanse Ministerie van Arbeid stelt 4,5 miljoen USD beschikbaar voor de aanpak van kinderarbeid in Mad…

16 november 2019

Mica mijnen in Madagaskar - op grote schaal kinderarbeid

Mijn handen zijn kapot en het stof van de mica zorgt dat ik veel moet hoesten.

1 november 2019

Onderzoek: Kinderarbeid in de Mica sector van Madagaskar

Impact van de micaproductieketen op de rechten van kinderen van de Malagassische mijnen tot aan de internation…

3 december 2018

Onderzoek: Beauty and a beast

Onderzoeksrapport: Kinderarbeid in India voor sprankelende auto's en cosmetica.

Volg ons via e-mail

Volg onze strijd tegen kinderarbeid in Mica mijnen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden