Achtergrond

Thailand telt ongeveer 67 miljoen inwoners, waarvan 15 miljoen kinderen. De economische omstandigheden zijn relatief beter dan in de buurlanden Myanmar, Cambodja en Laos. Daardoor zijn er in Thailand een groot aantal arbeidsmigranten uit die landen. 

Kinderarbeid in Thailand

Hoewel Thailand de minimumleeftijd voor landbouwarbeid verhoogd heeft van 13 naar 15 jaar en voor werk op zee van 16 naar 18 jaar, maakt 13% van de kinderen tussen de 5 en 14 jaar oud nog altijd deel uit van de beroepsbevolking. De kinderen werken vaak in de garnalenindustrie of visserij. Kinderarbeid komt ook voor in de vorm van bedelarij en huishoudelijk werk, waarbij kinderen ook vaak slachtoffer worden van seksuele uitbuiting.

Terre des Hommes pakt kinderarbeid aan in de visserij en visverwerkende industrie, bedelarij en huishoudelijk werk, de kledingindustrie en fabrieken. We zijn actief in Nakhon Si Thammarat, Surat Thani, Samut Prakan en het district Mae Sot.

Seksuele uitbuiting van kinderen in Thailand

Seksuele uitbuiting van kinderen in Thailand is een bekend probleem. Naar schatting 30.000 tot 40.000 kinderen worden seksueel uitgebuit. Het groeiende aantal migrantkinderen worden niet meegeteld bij deze schatting. Deze kinderen zijn extreem kwetsbaar voor seksuele uitbuiting. Sekstoerisme is een hardnekkig probleem in dit populaire vakantieland. Het gaat hierbij niet alleen om Westerse toeristen. Aziatische mannelijke toeristen vormen net zo'n groot risico voor kinderen. De snelle groei van internet brengt de kindermisbruikers dichter bij de kinderen. Chatrooms en andere online platformen geven zedendelinquenten steeds meer mogelijkheden om kinderen seksueel uit te buiten. 

Bij de aanpak van (online) seksuele uitbuiting richten we ons in Thailand op het opsporen en vervolgen van buitenlandse daders, zowel uit Europa als Azië. In Bangkok, Chiangmai, Phuket en Pattaya steunen we opvangtehuizen voor slachtoffers van seksuele uitbuiting en zorgen voor hun reïntegratie. Daarnaast werken we aan capaciteitsopbouw op het gebied van beleid en rechtshandhaving en creëren we bewustzijn met betrekking tot online seksueel misbruik en uitbuiting bij de lokale bevolking. 

Kinderhandel en migratie in Thailand

In Thailand behoren migrantkinderen uit Myanmar, Laos, Cambodja tot de groep die het meest kwetsbaar zijn voor mensenhandel. Vanwege de hoge kosten zijn zij meestal nergens geregistreerd en het legaliseringsproces voor migrantgezinnen is gecompliceerd. Maar ook als gezinnen al geregistreerd zijn, blijven zij geconfronteerd worden met grote sociale hindernissen zoals toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en sociale integratie.

We zijn actief in het grensdistrict Mae Sot, één van de belangrijkste toegangspunten tot het land vanuit Myanmar. We werken ook in drukbevolkte stedelijke gebieden die bekend staan als kinderhandel centra: Samut Sakhon, Pattaya, Chiang Mai. 

Share this: