Selamawit is een ambitieus achtienjarig meisje uit Ethiopië. Op haar vijftiende werd haar moeder ziek en moest zij noodgedwongen stoppen met school. Om te overleven moest zij als prostituee werken op de straten in de provinciestad Gondar, maar dankzij een lokale kinderbeschermingsorganisatie werd zij gered. De toekomst van Selamawit ziet er nu veel rooskleuriger uit. Zij heeft grote plannen met haar kapperszaak.

Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting aan

"Ik kom uit een erg arme familie. Mijn vader is altijd werkeloos geweest en mijn moeder verkocht alcoholische drank. Tot mijn twaalfde ging ik gewoon naar school, daarna ging ik naar de avondschool zodat ik overdag kon werken om wat bij te dragen aan het inkomen van ons gezin. Toen ik vijftien was werd mijn moeder ziek en omdat zij niet meer kon werken hadden we niets meer te eten. Dat was het moment dat ik helemaal stopte met school en ‘s avonds op straat in Gondar begon te werken. Ik voelde me schuldig en hopeloos door het werk dat ik deed."

 Ik wil mijn opleiding afmaken en een succesvolle zakenvrouw worden

Selamawit (18), uit Ethiopië 

"Na anderhalf jaar werken op straat werd ik ontdekt door een kinderbeschermingsorganisatie. Zij vingen mij op in een safe house en boden mij psychologische en medische hulp. Ik kreeg ook veel trainingen om op eigen benen verder te kunnen. Zo leerde ik over het opstarten van een eigen bedrijfje. Daarnaast volgde ik een kappersopleiding en begon te werken als kapper. Samen met één van de meisjes uit het safe house ben ik een eigen kapperszaak begonnen. Het gaat nu goed mij mij. Met het knippen kan ik mezelf en mijn familie onderhouden en hou ik zelfs nog wat geld over om te sparen. Mijn eerste doel is nu om mijn kappersopleiding  af te maken en daarna wil ik een succesvolle zakenvrouw worden." Terre des Hommes komt op voor kinderen zoals Selamawit. Wilt u ook meehelpen?

Lees meer over de aanpak van seksuele uitbuiting van kinderen in Oost-Afrika >>

Share this: