Kindhuwelijken komen veel voor in Bangladesh en drukken een zwaar stempel op het leven van veel jonge meisjes. Ze komen al snel in een sociaal isolement en er is vrijwel geen enkele hulp voor hen. Sabina trouwde al op haar negende. Inmiddels is zij 17 en heeft zij twee kinderen. Door haar eigen ervaringen kan zij andere meisjes in haar omgeving goed helpen. Ze leert hen om eigen keuzes te maken voor een betere en veilige toekomst.

Kindermisbruik

Trouwen op je negende

Sabina is geboren in een groot gezin van tien. Zij is pas negen jaar oud als zij in het huwelijk treedt met een 18-jarige vrachtwagenchauffeur. Als negenjarig meisje heeft ze geen idee wat de verwachtingen zijn waar ze als echtgenote aan dient te voldoen. Ze trekt in bij haar schoonfamilie die haar in eerste instantie ontmoedigt om haar opleiding te vervolgen. Haar doorzettingsvermogen en vastberadenheid zorgen er uiteindelijk voor dat de schoonfamilie toch instemt met haar wens om haar school af te maken.

Moederschap combineren met school

Na drie jaar is Sabina zwanger van haar eerste kind. Ondanks de extra zorg blijft Sabina trouw naar school gaan. Anderhalf jaar later is ze opnieuw zwanger. Deze tweede zwangerschap verloopt niet vlekkeloos en haar baby is te licht en ondervoed. Haar schoonfamilie en echtgenoot zijn blij en gelukkig dat Sabina hun familie twee kinderen schenkt. Terwijl Sabina het huishouden doet en tegelijkertijd studeert zorgt haar schoonfamilie voor haar jonge kinderen. Sabina’s studieresultaten zijn erg goed en ze slaagt cum laude voor haar examens.

Een kantelpunt

In 2015 komt Sabina in contact met het Initiative for Married Adolescent Girls Empowerment (IMAGE). Dit programma van Terre des Hommes en het Ministerie van Buitenlandse Zaken helpt jonggehuwde meisjes in Bangladesh. Sabina leert op te komen voor haar rechten en daarbij zelf keuzes te maken over zwangerschap, haar studie en haar relatie. Het vastberaden meisje weet zelfs haar man te overtuigen om deel te nemen aan een onderdeel van het IMAGE programma dat zich specifiek richt op de echtgenoten van deze jonge vrouwen.

Ik voel zoveel zelfvertrouwen vandaag de dag, ik heb zelfs de mogelijkheid gehad de Nederlandse minister te ontmoeten

Sabina (17) uit Bangladesh

Een bijzondere ontmoeting

Met haar positieve instelling en persoonlijkheid zet Sabina zich steeds meer in om ook andere meisjes te helpen en te ondersteunen. Dit levert haar de nominatie op van Changemaker voor IMAGE. Sabina leert andere meisjes om hun eigen keuzes te maken en vertegenwoordigt haar gemeenschap bij officiële gelegenheden. Sabina heeft zich ontwikkelt tot een van de meest zelfverzekerde Changemakers. Afgelopen september heeft ze zelfs een bijeenkomst bijgewoond met minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking en Handel in de hoofdstad Dhaka. “Ik voel zoveel zelfvertrouwen vandaag de dag, ik heb zelfs de mogelijkheid gehad de Nederlandse minister te ontmoeten” zegt ze stralend. “Voor het eerst van mijn leven ben ik in Dhaka, het maakt me ongelofelijk blij.” Wilt u ook meisjes zoals Sabina helpen? 

Lees meer over het IMAGE programma voor kindbruiden in Bangladesh >>

 

Share this: