Kindhuwelijken in India bijna gehalveerd

Wist u dat kindhuwelijken in India decennia lang illegaal zijn maar nog steeds dagelijks plaatsvinden? Het goede nieuws: de afgelopen tien jaar is het aantal kindhuwelijken in India bijna gehalveerd. Hoe kan dat?

Op 3 januari publiceerde de NOS een online verhaal, inclusief videoreportage, over dit succesverhaal. Rumi (20) en Kavita (17) vertellen zelf hoe toegang tot onderwijs voor hen een middel is van emancipatie en zelfbeschikking. Het maakt ze bewust van de wetten tegen het kindhuwelijk, de rechten van vrouwen en helpt hen te plannen voor een andere toekomst. Deze vorm van zelfbeschikking, in combinatie met de toenemende welvaart en door politieoptreden, zorgt voor een forse afname van het aantal kindhuwelijken in India.  

Onderwijs voor meisjes

Toen Rumi 11 jaar was mocht ze van haar ouders mee met een tussenpersoon naar de Indiaase hoofdstad New Delhi, om bij een gezin te werken als schoonmaakster: “Ik zag dat hun eigen dochters naar school gingen. Dat wilde ik ook.” Eenmaal thuis ontdekte ze dat de overheid speciaal onderwijs aanbiedt voor meisjes zoals zij, waar ze gratis kunnen wonen, eten en leren.

Progressieve jonge vrouwen

Nu studeert Rumi politieke wetenschappen aan een meisjescollege. Elk weekend komt ze thuis en spreekt ze meisje en vrouwen in haar dorp om ze te motiveren, want er is nog een lange weg te gaan. In India boksen tradities hard op tegen de wet en progressieve jonge vrouwen als Rumi en Kavita. Maar samen met u en Rumi geeft Terre des Hommes niet op.

Girls Advocacy Alliance

Girls Advocacy Alliance (GAA) is een vijf jaar lang durend coalitieprogramma (2016-2021) van Plan International Nederland, Terre des Hommes en Defence for Children - ECPAT. Het wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Met de verschillende projecten richt GAA zich op het verbeteren van gelijke rechten en kansen voor meisjes en jonge vrouwen wereldwijd. 

Zo lobbyen we om de wettelijke minimumleeftijd voor het huwelijk te verhogen. We trainen meisjes om onderwijs te (blijven) volgen en bieden hen vaardigheidstraining.  Ook geven we voorlichting over de gevaren van kindhuwelijken en moedigen meisjes aan mee te doen aan meisjesclubs om hen mondiger te maken.

Lees en bekijk hier het online verhaal over hoe het aantal kindhuwelijken in India de afgelopen tien jaar is gehalveerd.

 

 

 

Share this:

Gerelateerd nieuws