Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Down to Zero respons op COVID-19

17 juni 2020

De wereldwijde COVID-19-crisis en lockdowns kunnen kinderen kwetsbaarder maken voor seksuele uitbuiting. Door COVID-19 verliezen veel gezinnen hun inkomstenbron, waardoor kinderen gedwongen worden seks te bieden in ruil voor eerste levensbehoeften.

Online seksuele uitbuiting en misbruik

De sluiting van scholen en activiteiten in gemeenschappen heeft kinderen meer afhankelijk van zichzelf gemaakt. Dat vergroot de kwetsbaarheid voor huiselijk en (online) seksueel geweld, misbruik en uitbuiting. Kinderen brengen meer tijd online door, wat leidt tot meer online contact met vreemden. Hierdoor kunnen ze het slachtoffer worden van seksueel misbruik of uitbuiting. Thuis zijn vergroot ook de kans op psychosociale problemen en psychische problemen.

Kinderen kunnen zichzelf minder goed beschermen

Kinderen in kwetsbare situaties (zoals kinderen die op straat leven, migranten kinderen, kinderen uit arme gezinnen of gescheiden van hun verzorgers) zijn minder goed in staat zichzelf te beschermen tegen COVID-19. Zij hebben nauwelijks of beperkte mogelijkheden tot basisvoorzieningen. Lock downs moedigen spanningen aan die worden veroorzaakt door het gebrek aan veiligheid en beveiliging en gezondheid, naast dat er vaak ook nog geldzorgen zijn. 

Omdat overheden focussen op fysieke gezondheid, krijgt seksuele uitbuiting en geweld tegen kinderen minder aandacht. Daarom krijgen NGO's meer verzoeken om hulp van kinderen en jongeren en gemeenschappen met betrekking tot CSEC.

Maatregelen door Down to Zero bij het bieden van hulp

Partners van Down to Zero passen hun activiteiten aan om zich te focussen op de behoeften van kinderen die het risico lopen op seksuele uitbuiting in deze crisis. Waar mogelijk hebben partnerorganisaties contact met gemeenschappen en kinderen, om zo het bewustzijn over het risico van seksueel huiselijk geweld, seksueel misbruik en uitbuiting en mensenhandel te vergroten. Dit gebeurd met grote aandacht voor de huidige Covid-preventiemaatregelen.

Leraren, gemeenschappen en jeugdleiders worden opgeleid over de verhoogde risico's en worden aangemoedigd om ervoor te zorgen dat kinderbescherming systemen blijven werken. Verder worden er kindvriendelijke berichten over COVID-19 op online diensten en monitoring en begeleiding over lange afstanden aangeboden. Online training voor media over kinderrechten en rapportage over seksuele uitbuiting van kinderen vindt ook plaats zoals te zien is in deze case verhalen:

Case verhalen

Down to Zero alliance

Down to Zero is een alliantie waarin Terre des Hommes, Plan International Nederland, Defence for Children-ECPAT, Free a Girl en ICCO Cooperation samenwerken om een ‚Äč‚Äčeinde te maken aan de seksuele uitbuiting van kinderen in tien landen in Azië en Latijns-Amerika.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Monique Demenint (programmamanager Down to Zero)Neem contact op
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube