Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Gered in Cambodja

1 april 2021

Stel je voor dat je een jongen bent in de buitenwijken van Phnom Penh, Cambodja. Je moeder heeft een psychisch probleem en elk van je drie broers heeft een andere vader. Je dagelijkse leven is een worsteling. Je oma is de kostwinner van het gezin. Zij verzamelt schroot voor de verkoop. Als oudste in het gezin heb je geen andere keuze dan haar te helpen. Dit is de realiteit van de 12-jarige *Sokchea.

Kwetsbaar voor uitbuiting

Na school helpt Sokchea zijn grootmoeder bij het verzamelen van het schroot. Het is zwaar werk, en soms probeert Sokchea het te vermijden door geld te bedelen. Zo ontmoet hij in 2019 een buitenlandse man, die hij smeekt om geld.

Na de eerste ontmoeting blijft de man Sokchea opzoeken, ondanks de taalbarrière tussen de twee. Hij gebruikt Google Translate om met de jongen te communiceren. Met zijn mobiele telefoon lokt hij de jongen dichter naar zich toe. Sokchea mag spelletjes spelen en filmpjes kijken op het toestel. Langzaam maar zeker verplaatst de man hun ontmoetingen naar zijn auto. Daar wordt Sokchea seksueel misbruikt.

Beschermend netwerk

Sokchea vertelt twee vrienden over wat er is gebeurd. Zij doen een melding bij APLE, een partnerorganisatie van Terre des Hommes. APLE schakelt de speciale anti-mensenhandel en kinderbescherming unit van de lokale politie in. De opsporing duurt een paar maanden, omdat de buitenlandse man erg omzichtig te werk gaat.

Uiteindelijk kan de man worden aangehouden, in zijn auto, in het gezelschap van Sokchea. Zowel de man als de jongen worden meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek. De man bekent seksuele handelingen met Sokchea te hebben verricht en dat hij de jongen betaalde voor dergelijke handelingen.

Op weg naar gerechtigheid

Onze partner APLE heeft de politie geholpen bij het onderzoek. Ook hebben ze Sokchea onder hun hoede genomen. Hij is begeleid naar alle politieverhoren. Advocaten van APLE hebben de jongen en zijn familie juridisch advies gegeven en vertegenwoordigd in de rechtbank. Daarnaast zijn Sokchea en zijn grootmoeder voorbereid voor hun eigen getuigenis in de rechtszaak. 

Sokchea krijgt ook psychosociale hulp. Uitgebreide counselling moet hem helpen zijn traumatische ervaringen te verwerken. Samen met overheid hebben APLE’s maatschappelijk werkers gekeken naar de sociaal-economische situatie van het gezin. Sokchea is geholpen met schoolmaterialen en een uniform, zodat hij zijn opleiding kon oppakken. De jongen gaat weer naar school en is gestopt met bedelen.

Dankzij Terre des Hommes en haar partners krijgen jongens zoals Sokchea broodnodige hulp na hun traumatische ervaring. Door die hulp krijgen ze de kans om hun hoop en dromen na te jagen, weg van seksuele uitbuiting. Sokchea zegt daarover: "Ik ben blij dat de Amerikaanse man is gearresteerd, zodat hij anderen niet kan misbruiken".

* Om slachtoffers van seksuele uitbuiting te beschermen plaatsen wij geen herkenbare foto's van hen en gebruiken we niet de echte naam

Doneer nu!
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan