Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

“Ik geloof nu echt dat mijn dromen gaan uitkomen!”

13 april 2020

Afra uit Bangladesh is weer gelukkig en werkt hard om haar dromen te verwezenlijken: school afmaken, studeren en carrière maken. Toch zag haar leven er somber uit toen zij als zeventienjarige werd uitgehuwelijkt en een kind kreeg. “Dankzij IMAGE gaat het nu goed.”

Children

Kindhuwelijken komen helaas nog veel voor in Bangladesh. Uit armoede en sociale druk worden meisjes vaak al vroeg uitgehuwelijkt. Dat overkwam ook Afra. Haar vader werkte als dagloner en verdiende weinig. Het meisje ging net naar de middelbare school toen het gezin in financiële nood raakte. Onder druk van de omgeving werd Afra uiteindelijk gedwongen om te trouwen met een man uit een naburig dorp. 

Stoppen met school

Ondanks dat ze graag wilde doorleren, moest ze direct na het huwelijk met school stoppen en in een fabriek gaan werken. Haar schoonfamilie had eveneens geldproblemen. Naast het zware werk moest ze het huishouden doen en voor haar schoonouders zorgen. De druk was zo hoog, dat Afra ziek werd en tijdelijk terugging naar haar ouderlijk huis.   

Niet lang daarna kwam Afra in contact met medewerkers van IMAGE Plus (‘Initiatives for Married Adolescent Girls’ Empowerment). Ons lokale programma waarmee we zo’n 9.000 jonge getrouwde meisjes helpen mondiger te worden zodat zij beter voor hun rechten kunnen opkomen. 

We geven meisjes als Afra voorlichting over gezondheid, goede voeding en hoe ze beter voor zichzelf en hun kinderen kunnen zorgen. Ook bieden we meisjes een veilige plek voor therapie en medische hulp als dat nodig is. En voor onderwijs, om een vak te leren dat beter betaalt zodat ze minder afhankelijk worden. 

Veilige zwangerschap

Zo is Afra tijdens haar zwangerschap met onze steun regelmatig door een verloskundige gecontroleerd en uiteindelijk in een ziekenhuis bevallen. Daardoor heeft zij een veilige zwangerschap gehad en kon ze snel herstellen na de bevalling. 

Ook helpen we de echtgenoten, de familie en de gemeenschap om oog te hebben voor hun rechten en veiligheid. Geestelijke leiders motiveren we om de meisjes te steunen in hun ontwikkeling. Overheden spreken we aan op hun wettelijke taak om deze meisjes beter te beschermen. Met politieke actie proberen we de vroegste leeftijd om te trouwen naar 18 jaar te krijgen. 

Trainingen bij IMAGE

Haar man en schoonfamilie realiseerden zich na bezoeken van IMAGE Plus-medewerkers en informatiebijeenkomsten waarom het belangrijk is dat meisjes school afmaken en doorleren. Sindsdien is er veel veranderd in het leven van Afra. Zij heeft trainingen gevolgd bij IMAGE waardoor ze al in het onderwijs kan werken en ze volgt zelf ook weer les. “Ik werk nu al op twee scholen en in het weekend geef ik voorlichting over de rechten van meisjes voor het Departement van Vrouwenzaken. Ik ben vastbesloten mijn diploma te halen, verder te leren en voor de overheid te gaan werken.” 

“Ik ben elke dag heel erg druk. Maar ik ben zo blij dat ik mijn eigen inkomen verdien en kan bijdragen aan het welzijn van mijn familie.” De financiële omstandigheden van Afra en haar familie zijn echt verbeterd dankzij haar inkomen en dat van haar man. Een andere positieve verandering is de steun van haar man en schoonfamilie. Zij steunen de ambities van Afra. Haar schoonmoeder helpt nu zelfs in het huishouden en past op haar kleinkind zodat Afra haar school kan afmaken en kan werken. “Ik geloof nu echt dat mijn dromen gaan uitkomen!”

Lees meer over IMAGE
Doneer nu!
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan