Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

India start met legaliseren van micamijnen

5 mei 2017

In één van de meest prominente micamijnbouwstaten van India, Jharkhand, zijn autoriteiten begonnen met het legaliseren van micamijnen door ze te veilen. Dat bevestigde een senior overheidsfunctionaris gisteren aan de Thomson Reuters Foundation (TRF). TRF journalisten hadden eerder bij onderzoek ontdekt dat kindarbeiders stierven in illegale micamijnen. Terre des Hommes hamerde samen met andere organisaties op de legalisering van micamijnen. Goed nieuws dus in de strijd tegen kinderarbeid, zeker wanneer enkele cruciale voorwaarden in acht worden genomen.

Terre des Hommes strijdt tegen kinderarbeid

“Legalisering van de micamijnen is een belangrijke stap in het uitbannen van kinderarbeid,” zegt Aysel Sabahoglu, kinderrechtenexpert bij Terre des Hommes. “De positieve impact van dit nieuwe beleid hangt echter af van de voorwaarden die gesteld worden aan het veilingproces: aan wie zal de Indiase overheid de mijnen veilen? En wat moeten de kopers daar voor terug doen?”

Enkele kritische vragen blijven:

  • Zullen er strenge eisen worden gesteld aan de kopers (op het gebied van leefbaar loon en fatsoenlijke werkomstandigheden)?
  • Zullen de legale mijnen regelmatig geaudit worden om te zien of ze voldoen aan de strenge voorwaarden?
  • Zullen de kopers verplicht worden om hun sociale verantwoordelijkheid te nemen en te zorgen dat de lokale gemeenschap meedeelt in de winst?
  • Zal de legalisering worden gedaan in samenwerking met de lokale autoriteiten?
  • Zal de natuur nog steeds beschermd worden tegen schadelijke uitputting?

Eerlijke werkomstandigheden

Als volwassenen een leefbaar loon verdienen en kunnen werken onder fatsoenlijke omstandigheden (veilig en gezond), dan zullen zij de mogelijkheid hebben hun leven te verbeteren en hun kinderen naar school te sturen in plaats van mee te nemen naar de mijnen.

Auditing

Als er strenge voorwaarden worden gesteld aan de kopers, is het essentieel om de legale mijnen te auditen om te inspecteren of de bedrijven aan de voorwaarden voldoen. Sabahoglu: “Echter, als mijnen worden gelegaliseerd, ontstaat er in ieder geval een mogelijkheid om te auditen.” Illegale mijnen worden helemaal niet geïnspecteerd.

Trickle-down effect

Soms gebeurt het dat buitenlandse investeerders de mijnen kopen, hun eigen mensen invliegen, hun eigen dorpen bouwen en het grootste deel van de gemaakte winst het land uitvloeit. In zo’n situatie, profiteert de lokale gemeenschap in het beste geval van de nieuw aangelegde infrastructuur. Maar als de kopende partij verplicht wordt om sociaal te investeren, dan kan de lokale gemeenschap ook profiteren van de legalisering.

Betrek de lokale gemeenschap

Mica is een zeer gewild en schoon mineraal. De Indiase bevolking zou op zijn minst iets te zeggen moeten hebben over hun natuurlijke hulpbronnen. Daarom is het belangrijk samen te werken met de lokale gemeenschap. Deze samenwerking zou zo snel mogelijk moeten beginnen, dus met de start van het legaliseringsproces.

Bescherm de natuur

Terre des Hommes is zich terdege bewust van het belang van een gezonde leefomgeving voor kinderen. Het is daarom belangrijk dat door de legalisering van de micamijnen geen schade wordt aangericht aan de natuur  door bijvoorbeeld ontbossing.

Terre des Hommes in India

Terre des Hommes vecht in India onder andere tegen de uitbuiting van ruim 20.000 kinderen die in de micamijnen onder gevaarlijke omstandigheden werken. Terre des Hommes maakt in de regio’s Jharkhand en Bihar dorpen kindvriendelijk: dorpen waar kinderen geen kinderarbeid verrichten, naar school gaan en hun ouders bewust zijn van de risico’s van kinderarbeid. De legalisering van de micamijnen is een hoopgevend teken, maar niet voldoende om kinderarbeid te stoppen. Terre des Hommes blijft de situatie in India kritisch volgen.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan