Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Mimi's reis naar herstel

11 september 2020

Mimi is een 12-jarig meisje uit Batam, Indonesië. Ze komt uit een arm gezin waar ze vaak naar verschillende plaatsen verhuizen en huren. Haar ouders zijn gescheiden, maar haar vader is hertrouwd en woont op het eiland Sumatra. Af en toe heeft ze nog contact met haar vader en krijgt ze wat geld. Mimi woont samen met haar moeder, die ook hertrouwd was maar onlangs ook weer gescheiden. Haar moeder werkt als een kapper op afstand en verzorgt het knippen, wassen van het haar, make-up en traditionele massage.

Children

Mimi en haar familie

Mimi zorgt voor haar twee zusjes als haar moeder aan het werk is. Haar moeder houdt echt van haar kinderen en ze doet haar best om alleen in de behoeften van haar gezin te voorzien, wat erg moeilijk is. Ze delen allemaal een kleine hoeveelheid voedsel als gezin.

Mimi stopte met school toen ze in de tweede klas zat. Vanwege haar gebrek aan opleiding en haar familie die in armoede leeft, wordt ze gediscrimineerd en uitgebuit.

Mimi: "Ik begrijp niet waarom mijn vrienden me‘ aap ’noemden. Misschien omdat ik niet naar school ga. Ik ben erg verdrietig… maar ik vertel het niet aan mijn moeder omdat ze het erg druk heeft om hard voor ons te werken ”.

Een mooie belofte

Mimi bracht veel tijd alleen door omdat haar moeder in de dagelijkse behoeften van haar gezin moet voorzien. Omdat ze vaak van plek naar plek gaan, kennen ze ook hun buren niet.

Op 27 oktober 2019 kocht Mimi groenten voor haar moeder op een nabijgelegen markt vlakbij hun huis. Onderweg ontmoette ze een fruitverkoper die haar vroeg wat mango's mee te nemen in de ruil voor de belofte van een mobiele telefoon. Mimi aarzelde maar moest op de motor rijden. De man bracht haar naar een park en dwong haar alcohol te drinken en seks te hebben, maar dat gebeurde niet. Vervolgens bracht hij Mimi naar het huis van zijn vriend, waar hij en zijn vriend haar opnieuw probeerden forceren tot seks. Mimi vocht terug, maar ze werd verbrand door sigaretten en vastgebonden op een stoel en verkracht.

Mimi ervoer fysiek en psychisch misbruik. Ze werd verbrand met sigaretten op negen plekken in haar nek. Er zijn blauwe plekken op haar borsten en rug. Haar armen deden pijn omdat ze op een stoel was vastgebonden. Met de traumatische ervaring die Mimi had, is ze kwetsbaar voor commerciële seksuele uitbuiting.

De melding aan Yayasan Embun Pelangi (YEP)

Op 28 oktober 2019 kreeg de lokale partnerorganisatie Yayasan Embun Pelangi (YEP) van Terre des Hommes melding over een meisje dat door haar moeder werd gevraagd om groenten te kopen, maar nooit thuiskwam. Op basis van deze informatie ging het personeel van YEP naar het huis van Mimi. Toen ze aankwamen, was Mimi al teruggekeerd. Haar moeder probeerde haar te kalmeren. Ze kreeg te horen dat haar dochter door een vreemde was meegenomen.

Mimi wist aan haar ontvoerder te ontsnappen en iemand hielp haar, gaf haar eten en vergezelde haar naar huis. Er waren veel blauwe plekken en brandwonden van sigaretten op haar lichaam.

Negen en zeven jaar gevangenisstraf voor daders

Na overleg met de maatschappelijk werkers van YEP, deed de moeder onmiddellijk aangifte bij de politie. Vergezeld door YEP-personeel lieten Mimi en haar moeder de politie het proces-verbaal opstellen en de politie legde de aanklacht tegen beide daders aan. Na vijf maanden legde de rechtbank negen en zeven jaar gevangenisstraf op aan de daders, naast nog eens 3 tot 6 maanden straf of 60-100 miljoen Indonesische roepia.

Verder vergezelde YEP Mimi bij het ondergaan van een gezondheidscontrole, verleende ze hulp bij het adviseren van haar en haar moeder en juridische bijstand bij de vervolging van zaken. Het personeel van YEP zal in de nabije toekomst ook educatieve ondersteuning bieden.

Vastbesloten

Mimi is teruggekeerd naar haar routines en is vastbesloten haar studie voort te zetten. Met de steun van YEP vindt Mimi manieren om te herstellen door middel van revalidatie.

Mimi: "Ik ben blij dat zij (de daders) zijn gestraft. Ik wil weer terug naar school, zodat ik slimmer kan worden. Ik ging eerst wel naar school maar ging niet verder omdat mijn moeder geen geld had. Ik wil politieagent worden zodat ik slechte mensen kan vangen ”.

Mimi en haar familie zijn verhuisd naar een nieuwe plek. Het is groter, fatsoenlijker en in een veiligere omgeving.

Down to Zero

Het Down to Zero-project strijdt tegen commerciële seksuele uitbuiting van kinderen in Indonesië. Via lokale partnerorganisaties zoals YEP ondersteunt dit programma kinderen en jongeren bij het verdedigen van hun rechten, moedigt het gemeenschappen aan om kinderen veiliger te maken en te beschermen, en stelt het lokale overheden in staat om gerelateerd beleid, wetten en voorschriften te verbeteren en uit te voeren.

Lees meer over Down to Zero
Download het jaarverslag 2019
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan