Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Sakibur redt kinderen van mensenhandel

1 februari 2021

In Satkhira, een district in the zuidwesten van Bangladesh, leeft het merendeel van de inwoners onder de armoedegrens. Het is een van de belangrijkste doorvoerhavens voor mensenhandel over de grens naar India.

Veel kinderen in dit district vallen ten prooi aan kindhuwelijken, die vaak in scène blijken gezet door mensenhandelaren. Armoede, analfabetisme en economische onzekerheid zorgen er voor dat ouders hun dochters op zeer jonge leeftijd al uithuwelijken. De vele kindhuwelijken in het gebied monden vaak uit in kinderhandel. Eenmaal uit het ouderlijk huis, worden de kinderen verhandeld naar buurland India. 

Sakibur Rahman zet zich persoonlijk in om deze kinderhandel te voorkomen. Sinds maart 2019 maakt hij deel uit van het anti-kinderhandel project van onze partner INCIDIN Bangladesh. In samenwerking met de lokale autoriteiten en instanties voor kinderbescherming geeft INCIDIN voorlichting aan gemeenschappen over de negatieve gevolgen van kinderhandel. Sakibur bestrijdt het hardnekkige vooroordeel dat kindhuwelijken de status van een gezin verbeteren en meisjes beschermen.

“Ik heb geleerd om mijn stem te laten horen"

"Ik heb veel geleerd om mijn stem binnen de gemeenschap te laten horen", zegt Sakibur. Hij is lid van twee commissies in het district, die zich richten op rechtshulp en het tegengaan van mensenhandel. Zo heeft hij in een jaar tijd 18 evenementen bezocht, waar hij aan 1340 mensen voorlichting heeft gegeven over kindhuwelijken, kinderhandel en gendergerelateerd geweld. Na de uitbraak van Covid-19 en de economische gevolgen die dat voor de toch al straatarme gezinnen had, bleef hij de gevaren van kinderhandel onder de aandacht brengen.

In augustus 2020 wist hij zelfs een geval van kinderhandel te voorkomen. De strenge maatregelen om de Covid-19 uitbraak in te dammen werden gedeeltelijk ingetrokken. Dat was het teken voor kinderhandelaren om hun ronselpraktijken weer op te pakken. Sakibur hoorde over een pas 13-jarig meisje dat zou worden uitgehuwelijkt. Hij probeerde het huwelijk te voorkomen, maar ze trouwde alsnog in het geheim. Haar ouders verklaarden dat ze niet anders konden, vanwege hun financiële problemen door de Covid-19 pandemie. De bruidegom had hen wat geld toegestopt.

Sakibur snelde naar het huis van de bruidegom - maar dat was helemaal leeg. Hij begreep meteen dat het om kinderhandel ging. De mensenhandelaren hadden ingespeeld op de diepe armoede van het gezin. Na het afsluiten van het nephuwelijk hadden ze vrij spel met de bruid. Via via hoorde Sakibur dat het meisje inmiddels naar het grensgebied met India was gebracht. Samen met de lokale politie vond hij haar in een verlaten huis. Ze is veilig terug gebracht naar huis en met haar ouders herenigd.

 

Mensen als Sakibur zijn belangrijk in de strijd tegen kinderhandel. Zij zijn de voelsprieten middenin de gemeenschap; de ogen en oren aan de grond die kinderhandel signaleren en bestrijden. Zoals Sakibur het zelf verwoordt:  “Gelukkig hebben we bij INCIDIN Bangladesh de kennis en middelen om kinder- en mensenhandel te voorkomen. We zijn ons bewust van onze belangrijke rol, en blijven ons inzetten voor de verbetering van de veiligheid van kinderen en vrouwen.” 

Doneer nu!
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan