Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Terre des Hommes in actie voor veilig internet voor kinderen

5 februari 2024

Dagelijks worden online meer dan 240.000 afbeeldingen of video’s gedeeld van kinderen die seksueel worden misbruikt. Dat moet stoppen. Het hele jaar door is Terre des Hommes bezig om een veiliger internet voor kinderen te creëren: van lobby tot bewustwording, een greep uit wat we doen.

Lees meer
De aandacht voor veiliger internet voor kinderen is hard nodig
De aandacht voor veiliger internet voor kinderen is hard nodig
Laden...

Scrol

Een van onze belangrijkste programma’s rondom internetveiligheid is SCROL.

Dit staat voor “Safety for Children and their Rights OnLine”. Het programma heeft tot doel seksuele uitbuiting van kinderen, en meer specifiek online seksuele uitbuiting van kinderen, tegen te gaan.

Kinderen spelen een belangrijke rol bij het ontwerp, de uitvoering en de evaluatie van het programma, want om hen draait het natuurlijk.

Inmiddels is SCROL, met succes, in meerdere landen in Oost Afrika en Zuidoost Azië uitgerold. Mede dankzij financiering door de Nationale Postcode Loterij. 

SCROL biedt ook ruimte voor ludieke acties. Speciaal voor Safer Internet Day was er in Cambodja een heuse FlashMob. Deelnemende kinderen vertellen over de gevaren van internet en deelden hun persoonlijke ervaringen. Bekijk de video boven deze tekst of via deze link.

Lees meer over het SCROL project

Voice

Een ander project is VOICE. Hier geven we kinderen letterlijk een stem.

Kinderen worden betrokken en spreken ze zich uit over online veiligheid. Dat vinden we belangrijk, omdat beleid, richtlijnen en regelgeving vaak over kinderen gaat, zonder dat kinderen geraadpleegd zijn. Met VOICE bieden we nu de mogelijkheid om dat beleid met kinderen te maken. Kinderen kunnen uit eigen ervaring heel goed hun mening en inzichten over online veiligheid geven.

Samen met ECPAT International en Eurochild zijn we met kinderen en hun ouders in gesprek gegaan in 15 landen in de EU, Azië en Latijns-Amerika. Met ons VOICE-onderzoek willen we de standpunten van kinderen en ouders wereldwijd betrekken in het debat rond beleid en veiligheidsnormen in digitale omgevingen.

Lees meer over het VOICE project

Kom in actie en steun onze oproep

Om de stem van de kinderen te laten horen, hebben we ook de hulp nodig van alle ouders, opa’s en oma’s en iedereen die de online veiligheid van kinderen een warm hart toedraagt.

Safer Internet Day is dan ook de start van de nieuwe campagne van Terre des Hommes: we roepen de Nederlandse overheid op om internetbedrijven aansprakelijk te maken voor het beëindigen van seksueel misbruik van kinderen op hun platforms. En daar hebben we jouw hulp hard bij nodig. Kom ook in actie en onderteken de oproep.

Lees meer

Meer weten over online seksuele uitbuiting?

Naast kinderarbeid en het bieden van noodhulp, strijden wij elke dag tegen online seksuele uitbuiting. Leer meer over seksuele uitbuiting en ons werk.

Leer meer over seksuele uitbuiting
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan