Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

“Wij helpen graag kinderen in verre landen”

26 oktober 2021

Het is 13 juni 1996 als Trudy aankomt bij het stadhuis van Amsterdam. Ze zit achterop de fiets bij haar grote liefde Harm en die ochtend geven ze elkaar het ja-woord. Na een boottochtje met een klein deel van de familie is de trouwdag voorbij. Trudy: “Nu, 25 jaar later, hebben we het eindelijk groots gevierd. Als cadeau vroegen we onze gasten Terre des Hommes te steunen; dat heeft zeker 500 euro opgebracht.”

Het is 13 juni 1996 als Trudy aankomt bij het stadhuis van Amsterdam.

"Op een feestje sprong de vonk over"

Trudy van den Berg (58) is arts bij de Bloedbank en heeft een eigen praktijk als homeopathisch arts. Harm van Meurs (64) werkt als projectmanager. Ze leren elkaar 35 jaar geleden kennen bij Amnesty International, waarvoor ze allebei vrijwilligerswerk doen. “We hadden elkaar een paar keer gezien, maar op een feestje zágen we elkaar... en toen sprong de vonk over”, vertelt Trudy. “De eerste date volgde snel - waarbij Harm liet zien hoe hij met een giropas geld uit een giromaat kon halen”, lacht Trudy, “en die 30ste september 1987 hebben we voor het eerst gezoend. Dat noemen we nog steeds onze ‘zoendag’.”

'We vieren ook onze Zoendag'

Drie jaar na hun ‘zoendag’ ging het stel samenwonen. In 1993 raakte Trudy in verwachting, helaas verloor zij tijdens de zwangerschap hun dochter Maartje. Dit gebeurde twee jaar later opnieuw met dochter Noortje. Trudy: “We hadden een sterke kinderwens en besloten daarom een adoptieprocedure te starten. Een voorwaarde was dat je getrouwd moest zijn, daarom stapten we in het huwelijksbootje. Tegelijkertijd was ik in verwachting van ons derde kind. Ook die zwangerschap kende complicaties, maar gelukkig kwam Daan gezond ter wereld. Een paar jaar later werd onze tweede zoon Tim geboren.”

Trudy: “De adoptie is uiteindelijk niet doorgegaan, maar we voelden ons wel heel betrokken bij kinderen die het minder goed hebben. Daarom wilden we blijvend kinderen helpen in verre landen. Terre des Hommes was voor ons een logische keuze, daarom zijn we sinds 1996 donateur en hebben we dat tien jaar later omgezet in een periodieke schenking.”

“Wij hebben alles al wat we nodig hebben"

Ook bij het zilveren huwelijksfeest op 12 september lieten Trudy en Harm hun betrokkenheid zien. Als cadeau vroeg het bruidspaar een donatie voor hun favoriete goede doelen. “Wij hebben alles wat we nodig hebben, daarom hebben we op de actiepagina van Terre des Hommes een donatiepagina aangemaakt en op het feest donatieboxen neergezet.” De gasten gaven gul; de opbrengst voor Terre des Hommes was meer dan 500 euro. Natuurlijk kreeg ook de organisatie die hen heeft samenbracht een gift, net als een Nepalees doel dat zich hard maakt voor vrouwen. 

Het geheim van onze liefde?

“Het was heel bijzonder om voor ons 25-jarig huwelijk een groot feest op een raderboot te geven. Samen met onze kinderen, familie en vrienden hebben we de liefde gevierd. Het geheim van onze liefde? Ten eerste moet je geluk hebben met wie je ontmoet. Daarnaast is het belangrijk dat je jezelf blijft en dat je er voor elkaar bent in moeilijke tijden. Wij hebben dat ervaren bij het verlies van onze dochters. Als je daar samen uitkomt, dan weet je dat het goed zit. Maar bovenal genieten we van het leven, we doen graag dingen samen én we hebben elk onze eigen dingen. Het is geen kunstje, het gaat gewoon vanzelf.”

Bekijk het actieplatform
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan