Stories

Een kindbruid gaat voorop in de strijd tegen kindhuwelijken Terre des Hommes Bangladesh

Kindhuwelijken komen veel voor in Bangladesh en drukken een zwaar stempel op het leven van veel jonge meisjes. Ze komen al snel in een sociaal isolement en er vrijwel geen enkele hulp voor hen. Sabina trouwde al op haar negende. Inmiddels is zij zeventien en heeft zij twee kinderen. Door haar eigen ervaringen kan zij andere meisjes in haar omgeving goed helpen. Ze leert hen om eigen keuzes te maken voor een betere en veilige toekomst.

Help & Hulp: 'Ik dacht dat dit het beste was, wat ik kon bereiken' Terre des Hommes Cambodja kinderarbeid

Noodgedwongen maakte de 15-jarige Veng uit Cambodja de afgelopen twee jaar lange dagen op de rijstvelden. Maar dankzij sociaal werker Prak Vuthea ziet haar toekomst er nu veel rooskleuriger uit. Lees het inspirerende verhaal van een kind en haar hulpverlener. 

Lezen en schrijven leer je niet in een bordeel Terre des Hommes Kenia seksuele uitbuiting van kinderen

Turkana, een afgelegen gebied in het hoge noorden van Kenia, was tot voor kort één van de minst ontwikkelde en armste delen van het land. Tot er met succes naar olie werd geboord. De economische groeispurt die hierdoor op gang is gebracht, vormt voor de kinderen in het gebied niet alleen een zegen maar ook een vloek. Want het risico om te worden uitgebuit, neemt sterk toe. Lees het verhaal van de veertienjarige Paula. 

Een incident dat haar leven overhoop gooide Terre des Hommes India kindermisbruik kinderhandel

Voor meisjes in het Indiase Penthakotta houdt het onderwijs na de basisschool meestal op. Verder studeren kan alleen in een nabijgelegen stad, maar daar hebben de meeste arme gezinnen geen geld voor. De meisjes gaan werken of worden uitgehuwelijkt. Het verhaal van Januma (15) laat zien hoe kwetsbaar deze meisjes zijn. Een incident in het hotel waar zij als schoonmaakster werkte gooide haar leven overhoop.

Een verloren jeugd, maar Hanna kijkt vooruit Terre des Hommes seksuele uitbuiting van kinderen Indonesië

Zorg en liefde van ouders is de basis van een goede ontwikkeling voor elk kind. Hanna (14) uit Indonesië groeide op zonder moeder, terwijl haar vader lange werkdagen moest maken. Zij zwierf het grootste deel van haar jeugd op straat rond. Daar was zij extreem kwetsbaar voor uitbuiting.

Een dapper jongetje vecht drie jaar voor gerechtigheid Terre des Hommes Cambodja seksuele uitbuiting van kinderen

Gerechtigheid voor slachtoffers van seksueel misbruik. Dat is een belangrijk onderdeel van onze aanpak van kindersekstoerisme. De jonge slachtoffers zelf spelen hierbij een belangrijke rol. De kinderen moeten al hun moed bij elkaar verzamelen om te getuigen voor de rechtbank. Dara, nu dertien, is één van de slachtoffers die zo moedig was. Hij werd seksueel misbruikt door een buitenlander in Siem Reap, de toeristische stad bij de beroemde Angkor Wat tempels in Cambodja. De dappere Dara is een nu voorbeeld voor andere kinderen die hetzelfde hebben meegemaakt.

"Ik ga mijn eigen kapsalon beginnen" Terre des Hommes Oeganda seksuele uitbuiting van kinderen

Cathy uit Congo verloor haar ouders al op jonge leeftijd. Haar stiefmoeder mishandelde haar, dus besloot ze te vluchten naar haar tante in Oeganda. Daar belandde Cathy uiteindelijk in de clubs and bars van Kampala waar zij werkte als prostituee. Tot zij een vriend ontmoette die haar vertelde dat zij dat gevaarlijke werk in die clubs en bars niet hoefde te doen om een eigen inkomen te verdienen.

"Ik wil modeontwerper worden" Terre des Hommes Oeganda seksuele uitbuiting

Toen haar oma overleed was er niemand meer die voor de 14-jarige Anne uit Oeganda zorgde. Ze stond er helemaal alleen voor. Een vrouw bood haar een goedbetaalde baan aan in Kampala. Ze had weinig keuze dus hapte toe, maar na een week kwam ze erachter dat zij in de prostitutie was beland. Er was geen weg meer terug. Totdat zij een klant ontmoette die niet voor seks kwam.

Een fruitkraampje dat kinderuitbuiting voorkomt Terre des Hommes Cambodja

De beste manier om kinderuitbuiting aan te pakken is voorkomen dat het gebeurt. In Cambodja komt kinderuitbuiting veel voor. Op het platteland heerst grote armoede. Op zoek naar werk migreren veel families daarom naar de steden. In de stad laten ouders hun kinderen meewerken om rond te kunnen komen, maar zij beseffen vaak niet welke gevaren dat met zich meebrengt.

Gladness uit Tanzania was pas dertien toen zij haar ouders verloor. Ze moest stoppen met school en belandde in de straatprostitutie. Maar toen hoorde zij van een programma dat meisjes zoals haar kon helpen.

Een jong meisje neemt het voortouw om kinderarbeid in haar dorp te stoppen

De 14-jarige Rajvong, één van de oudste kinderen uit een groot gezin, moest van jongs af aan werken op de rubber- en koffieplantages in de buurt. Zo kon zij extra geld verdienen om rijst te kopen voor haar familie. Tegenwoordig is Ravjong geen kindarbeider meer, maar een succesvolle jongerenvertegenwoordiger die een einde maakt aan kinderarbeid in haar dorp.

Nelmo Newsong ambassadeur Terre des Hommes Kenia

Terre des Hommes heeft nu ook een ambassadeur in Kenia. De allereerste ambassadeur in Oost-Afrika werd zelf als kind geholpen door Terre des Hommes. Rapper Nelson Munyiri groeide op in een sloppenwijk in Nairobi. Dankzij de training van Terre des Hommes die hij daar volgde kon hij zijn vele talenten ontwikkelen. Onder de artiestennaam Nelmo Newsong maakt hij muziek met een duidelijke boodschap, maar ook via zijn andere werkzaamheden helpt hij jongeren en zet hij zich in voor kinderrechten.

casestory Selamawit Terre des Hommes seksuele uitbuiting Ethiopië

Selamawit is een ambitieus achtienjarig meisje uit Ethiopië. Op haar vijftiende werd haar moeder ziek en moest zij noodgedwongen stoppen met school. Om te overleven moest zij als prostituee werken op de straten in de provinciestad Gondar, maar dankzij een lokale kinderbeschermingsorganisatie werd zij gered. De toekomst van Selamawit ziet er nu veel rooskleuriger uit. Lees haar verhaal.

Op jonge leeftijd als prostituee verhandeld in India

Kinderhandel komt in Bangladesh op grote schaal voor. Criminelen verhandelen de kinderen steeds vaker naar buurlanden, waardoor het steeds moeilijker wordt ze uit de handen van deze mensenhandelaren te redden. Urmi (nu 15 jaar) woonde bij haar alleenstaande moeder toen zij slachtoffer werd van deze kinderhandel. Een kinderhandelaar wist het vertrouwen van haar moeder te winnen en verhandelde haar naar India.

Het moment van: Wurry Terre des Hommes vluchtkinderen

Wurry Jallow (19) uit Gambia maakte twee jaar geleden de oversteek naar Europa en kreeg recent in Italië een studiebeurs van Terre des Hommes om tandartsassistent te worden. Lees zijn verhaal. 

 

Nadia sloeg alarm toen haar vriendin slachtofer werd van een loverboy Terre des Hommes

‘Mijn vriendin en ik waren heel goed bevriend, we deden bijna alles samen. Totdat ze die jongen ontmoette. Ze nam steeds meer afstand van mij en andere vriendinnen. We moesten op een gegeven meer haar dekmantel zijn dan dat we haar vriendinnen waren. Toen had ik nog niet door dat ze in handen was gevallen van een loverboy." Toen ze pubers waren, viel de vriendin van ‘Nadia’* (nu 23) in handen van een loverboy. Zeven jaar later vertelt Nadia het verhaal.  

Help & Hulp: Voor jezelf kunnen zorgen

Yvonne (17) was slachtoffer van kinderarbeid. Zij werd op haar 15e onder valse voorwaarden naar de stad gelokt. Geen beloofde vervolgopleiding maar zwaar werk waarvoor zij zelf geen geld kreeg. Yvonne is gered van uitbuiting en verdient nu eerlijk haar geld in een salon. Ze durft weer te dromen over een toekomst waar zij een eigen salon heeft en kan voor zichzelf zorgen. Lees haar verhaal >>

Esra (16) werd uitgebuit door een loverboy

Het zal je dochter maar zijn. Esra, net 16, raakte hopeloos verliefd op de 21-jarige Musa. Hij was haar held, haar alles. Zijn vrienden vond ze wel een beetje eng. Maar Musa gaf haar de warmte en aandacht, die zij thuis zo miste. Lees verder >>

Hoe 'Kimberly' door loverboy Armin A. online werd verkocht Terre des Hommes Nederland

Het is eind 2014 als de kwetsbare puber ‘Kimberly’ (16) door haar ouders als vermist wordt opgegeven. Ze vrezen dat het meisje er vandoor is met haar vriend, de 21-jarige Armin A. over wie ze geen goed gevoel hebben. Lees verder >>

'Mijn oom beloofde mij naar school te sturen"

Een oom zei dat de 11-jarige Shatura uit Oeganda wel bij hem kon komen wonen. Dat leek haar moeder een goed idee, want dan kon haar dochter naar school. Maar het leven bij de oom in Kampala bleek heel anders dan wat hij Shatura en haar moeder had beloofd. 

Voormalig sekswerker Ethiopie Terre des Hommes

Gestrand tijdens hun migratie of op de vlucht voor uitbuiting en mishandeling, belanden veel meisjes op straat in de steden van Oost-Afrika, waar de enige manier om te overleven seks werk is. Alemnesh uit Ethiopië was pas 15 jaar oud toen ze met dit 'straat werk' begon. Met onze hulp, heeft ze nu een mini-restaurant waarmee ze geld voor zichzelf en haar familie verdient.

Overlever seksuele uitbuiting van kinderen kust Kenia (Terre des Hommes)

Jonge meisjes aan de Keniaanse kust zien vaak geen andere uitweg uit de diepe armoede dan hun lichaam te verkopen aan toeristen. Siti (17 jaar) was één van hen, totdat ze genoeg had van het misbruik. Met hulp van Terre des Hommes lukte het haar om te stoppen.

"Ik kreeg alleen wat geld voor verleidelijke kleding en make-up" Terre des Hommes Oeganda

Seksuele uitbuiting van kinderen is een groeiend probleem in Oost-Afrika. Het speelt zich grotendeels af in sloppenwijken van grote steden en op belangrijke toeristenbestemmingen. Terre des Hommes helpt niet alleen jonge slachtoffers van seksuele uitbuiting, maar richt zich ook op het voorkomen van kinderprostitutie en andere vormen van seksuele uitbuiting van kinderen. Sharon (16 jaar) uit Kampala belandde in de prostitutie, maar in mei 2016 schoten de maatschappelijk werkers van het St. Elizabeth Girls’ Home haar te hulp. Lees haar verhaal. 

12 jaar was Milembe toen zij werd uitgehuwelijkt door haar vader. De bruidschat bestond uit zestien koeien. Dankzij een kinderbeschermingsvrijwilliger uit haar dorp werd het huwelijk officiëel ontbonden. Milembe werd opgevangen in een tehuis en kan nu naar school, maar dat betekent niet dat zij veilig terug kan keren naar haar dorp. Lees haar verhaal.

Kinderhandel in Thailand Terre des Hommes

Lee, 17 jaar, was slachtoffer van kinderhandel in Thailand. Lee ging tot de 5e klas naar de middelbare school en is toen gestopt. Haar moeder was gestorven, haar vader was vertrokken met zijn nieuwe vriendin en haar broers waren getrouwd of vertrokken naar Thailand voor werk. Om in haar eigen levensonderhoud te voorzien, werkte ze bij haar broer in de rijstvelden.

"Nu is het nog slechter" Terre des Hommes Pim Ras Olympische Spelen 2016

Mariana (17): “Onze leefomstandigheden waren al slecht, maar nu is het nog slechter. Ze willen de straten opschonen, alsof daklozen en straatkinderen afval zijn. Op school is er geen geld voor eten meer omdat het geld naar bouwprojecten voor de Olympische Spelen gaat. Voor de atleten zijn de Spelen goed omdat ze kunnen laten zien waar ze zo lang voor getraind hebben. Maar als de bewoners van de favelas er ook van zouden profiteren, was het nog beter.” 

'Mijn ouders vroegen nooit hoe ik aan het geld kwam' Terre des Hommes Kenia seksuele uitbuiting van kinderen

Meisjes uit arme gezinnen, die als gevolg daarvan school moeten verlaten en bijna niet in hun basisbehoeften zoals kleding en persoonlijke hygiëne kunnen voorzien, nemen steeds vaker hun toevlucht tot het vinden van 'sugar daddies’. Oudere jongens of mannen die hen wat geld of spullen geven in ruil voor regelmatige seks. Deze vorm van seks is voor veel meisjes een gebruikelijke manier om te overleven. Pendo (17 jaar) is een van de meisjes in Kwale, Kenia die op deze manier slachtoffer werd van seksuele uitbuiting.

De andere kant van het Olympisch park Rio de Janeiro Olympische Spelen Terre des Hommes

Maria da Penha Macena woont samen met haar gezin en nog circa 600 andere families in de favela Vila Autrodromo in Rio de Janeiro, Brazilië als de Olympische Spelen naar de stad komen. Om de bouw van het Olympisch Park in de stad mogelijk te maken, worden zij en andere bewoners van de wijk gedwongen te verhuizen.

'Voor je rechten moet je vechten' Terre des Hommes Pim Ras Rio de Janeiro Olympische Spelen

De favela Vila Autodromo, gelegen naast het nieuwe Olympische Park, telde niet lang geleden 550 huizen. Inmiddels zijn de meeste bewoners hun huis uitgezet voor de bouw van het Park. Er leven nu nog twintig families temidden van de brokstukken van gesloopte huizen. De moeder van de zestienjarige Álvaro vertelt: “Ik maak me zorgen om mijn zoon. Ik kende al zijn vrienden, maar die zijn nu weg. Ik weet niet meer met wie mijn zoon nu omgaat, misschien zijn het wel slechte mensen. Toch sta ik erop dat we hier blijven. Ik wil mijn kinderen laten zien dat je voor je rechten moet vechten.”

Help & Hulp: een zelfverzekerde kleermaakster Terre des Hommes Bangladesh

Taslima werd op haar zeventiende uitgehuwelijkt. Zij moest stoppen met haar opleiding en raakte al snel zwanger. Door haar zwakke gezondheid moest zij de zwangerschap voortijdig afbreken. Taslima kreeg geen steun van haar echtgenoot en werd zelfs mishandeld door zijn familie. De onzekere Taslima raakte in een depressie. Nu ziet het leven van dit meisje uit Bangladesh er heel anders uit. Lees hoe zij met hulp van maatschappelijk werker Zaherul een zelfverzekerde kleermaakster werd.

Wie zwaait vanaf de gevel naar voorbijgangers?

Vanaf de gevel van ons kantoor in Den Haag zwaait Krishnamoorthi vrolijk naar alle voorbijgangers. De foto is gemaakt in oktober 2007 op het Mathagondapalli Education Centre (MEC), het sport- en onderwijsinstituut van Terre des Hommes vlakbij Bangalore in India. Inmiddels zijn we negen jaar verder en Krishnamoorthi is nu twintig. Hoe kwam hij ooit bij het MEC terecht en hoe gaat het nu hem?

Met het hele gezin werken in de micamijn India Terre des Hommes

Achter de glans in uw shampoo, cosmetica en autolak schuilt het leed van duizenden kinderhanden. Door armoede gedwongen moeten de kinderen werken in gevaarlijke micamijnen in Noord-India. Mica is een mineraal dat gewonnen wordt uit rotsen en glans geeft aan heel veel verschillende producten. De kinderen maken lange werkdagen en worden blootgesteld aan instortingsgevaar en dodelijke longziektes. De elfjarige Poonam is één van die kinderen, maar gelukkig werkt zij nu aan een betere toekomst. 

Waarom Rhita iets wil teruggeven aan Terre des Hommes

Ontvoerd door Oegandese rebellen, kindsoldaat, bevrijd en geholpen door Terre des Hommes. 20 jaar later werkt Rhita Apio (32) als vrijwilliger voor Terre des Hommes in Amsterdam. Lees haar ongelofelijke verhaal. 

Mantu kan weer naar school Terre des Hommes kinderarbeid mica India

In de Indiase micamijnen werken duizenden kinderen. Deze kinderen gaan niet naar school, maar verichten iedere dag zware arbeid onder gevaarlijke omstandigheden. Mantu gaat gelukkig wel naar school, dankzij Terre des Hommes partner Bachpan Bachao Andolan (BBA). Lees zijn verhaal.

Instortingsgevaar, dodelijke longziektes, werken in de snikhete zon. Dit is de dagelijkse realiteit voor duizenden kinderen die werken in micamijnen in India. Deze kinderen gaan niet naar school, maar werken lange dagen in levensgevaarlijke mijnen. Terre des Hommes partner Bachpan Bachao Andolan (BBA) creëert child-friendly zones en zorgt ervoor dat kinderen zoals Kanchan (10) weer naar school kunnen. Lees haar verhaal. 

 

‘Gouden bergen’ werden Chan (16) beloofd. Dus reisde zij als jong meisje af naar Maleisië voor een goed betaalde baan. Zo zou zij haar ouders kunnen helpen. Chan is een van de vele kinderen in Cambodja die het slachtoffer worden van kinderhandel. De problematiek is relatief nieuw en neemt sterk toe in het arme Zuidoost-Aziatische land. Terre des Hommes

‘Gouden bergen’ werden Chan (16) beloofd. Dus reisde zij als jong meisje af naar Maleisië voor een goed betaalde baan. Zo zou zij haar ouders kunnen helpen. Chan is een van de vele kinderen in Cambodja die het slachtoffer worden vankinderhandel. De problematiek is relatief nieuw en neemt sterk toe in het arme Zuidoost-Aziatische land.

Help & hulp: werken aan een vastberaden toekomst Terre des Hommes goudmijnen Tanzania kinderarbeid

Door armoede gedwongen vertrok Mwanaid (16) uit Tanzania op haar dertiende naar een goudmijn om geld te verdienen. Ze stopte met school en ging van zes uur 's ochtends tot negen uur in de avond erts verbrijzelen. Een gevaarlijke en ongezonde omgeving voor een jong meisje. Maatschappelijk werker Anthony Louis Mwangake (27) kwam haar op het spoor en zorgde dat zij hulp kreeg. Mwanaid volgt nu een beroepsopleiding in een trainingscentrum waar zij zich veilig voelt. Een kind en een hulpverlener aan het woord. 

John is klaar voor de middelbare school. In een opvangcentrum in zuid-Italië, waar de vijftienjarige vluchteling uit West-Afrika zijn asielprocedure afwacht, heeft hij de laatste test gehaald. terre des hommes vluchtelingen kinderen vluchtkinderen

John is klaar voor de middelbare school. In een opvangcentrum in zuid-Italië, waar de vijftienjarige vluchteling uit West-Afrika zijn asielprocedure afwacht, heeft hij de laatste test gehaald.  

Na drie jaar herenigd met papa terre des hommes ethiopie kinderarbeid

Ze zou naar school gaan in de grote stad, zo werd haar vader beloofd. Maar eenmaal daar werd Azmera, toen 7 jaar oud, gedwongen te werken. Onlangs werden vader en dochter - na drie jaar - herenigd. ‘Ik wíst dat hij me niet vergeten was’.

Toen het huwelijksaanzoek voor haar dochter kwam, accepteerde de moeder van Samira deze schoorvoetend. Ze wilde eigenlijk niet dat haar dochter op jonge leeftijd zou trouwen. Maar de armoede thuis was groot en een sterke man in de familie gewenst. kindbruiden kindhuwelijken terre des hommes Bangladesh

Toen het huwelijksaanzoek voor haar dochter kwam, accepteerde de moeder van Samira deze schoorvoetend. Ze wilde eigenlijk niet dat haar dochter op jonge leeftijd zou trouwen. Maar de armoede thuis was groot en een sterke man in de familie gewenst. 

Kippen, eenden en een moestuin maken een wereld van verschil Voor dag en dauw opstaan, op een oude fiets 5 kilometer fietsen over slechte wegen, de hele dag in de volle zon suikerbieten, maïs en cassave oogsten en dan weer terug naar huis fietsen. Zo zag een dag van Beng (12) er uit als zij met haar ouders mee ging om te werken op het land. Tegenwoordig zien haar dagen er heel anders uit. Nu fietst ze iedere ochtend met haar studieboeken naar school cambodja terre des hommes kinderuitbuiting kinderarbeid

Voor dag en dauw opstaan, op een oude fiets 5 kilometer fietsen over slechte wegen, de hele dag in de volle zon suikerbieten, maïs en cassave oogsten en dan weer terug naar huis fietsen. Zo zag een dag van Beng (12) er uit als zij met haar ouders mee ging om te werken op het land. Tegenwoordig zien haar dagen er heel anders uit. Nu fietst ze iedere ochtend met haar studieboeken naar school.

De 13-jarige Mastewal uit Ethiopië liep weg van huis waar zij werd geslagen en mishandeld. Zij belandde in de prostitutie. Klanten wilden seks zonder condoom of sloegen haar in elkaar, maar Mastewal moest het werk wel doen om te overleven. Via een partnerorganisatie van Terre des Hommes kreeg zij de kans er uit te stappen. Een kans die zij met beide handen aangrijpt. kinderuitbuiting seksuele uitbuiting van kinderen.

De 13-jarige Mastewal uit Ethiopië liep weg van huis waar zij werd geslagen en mishandeld. Zij belandde in de prostitutie. Klanten wilden seks zonder condoom of sloegen haar in elkaar, maar Mastewal moest het werk wel doen om te overleven. Via een partnerorganisatie van Terre des Hommes kreeg zij de kans er uit te stappen. Een kans die zij met beide handen aangrijpt. 

Met wat hulp kan iedereen ver komen Terre des Hommes Cambodja

Soun Chanthy (15) uit is één van de beste leerlingen van haar klas. Ze gaat met veel plezier naar school in haar dorpje in Cambodja. Aan haar vrolijke gezicht zie je niet af hoeveel obstakels het meisje heeft moeten overwinnen om dit te bereiken. 

Grace uit Tanzania werd uitgehuwelijkt toen zij dertien jaar was. In ruil voor zeventien koeien. Haar 'echtgenoot' sloeg haar en zij raakte al snel zwanger van hem. Dankzij voorlichting van partnerorganisatie Agape ACP had Grace uiteindelijk de moed om met haar baby bij hem weg te lopen. Inmiddels heeft Grace een vakopleiding tot kleermaakster afgerond en is zij een zelfstandige vrouw geworden.

Grace uit Tanzania werd uitgehuwelijkt toen zij dertien jaar was. In ruil voor zeventien koeien. Haar 'echtgenoot' sloeg haar en zij raakte al snel zwanger van hem. Dankzij voorlichting van partnerorganisatie Agape ACP had Grace uiteindelijk de moed om met haar baby bij hem weg te lopen. Inmiddels heeft Grace een vakopleiding tot kleermaakster afgerond en is zij een zelfstandige vrouw geworden.      

De 13-jarige Kannitha is een veerkrachtig meisje. Zij is één van de vele meisjes in Cambodja die slachtoffers zijn van seksueel misbruik. Met hulp van het Cambodian Woman Crises Center (CWCC) overwon Srey haar trauma's. Nu gaat zij weer naar school en droomt zij van een carrière als lerares. Terre des Hommes. Cambodja

De 13-jarige Kannitha is een veerkrachtig meisje. Zij is één van de vele meisjes in Cambodja die slachtoffers zijn van seksueel misbruik. Met hulp van het Cambodian Woman Crises Center (CWCC) overwon Kannitha haar trauma's. Nu gaat zij weer naar school en droomt zij van een carrière als lerares.

De ebola-epidemie in Guinée, die in 2014 uitbrak, is bijna onder controle. Maar het zal nog lange tijd duren, voordat alle wonden geheeld zijn. De kindvriendelijke ruimtes van Terre des Hommes spelen hier een kleine, maar belangrijke rol in.

De ebola-epidemie in Guinée, die in 2014 uitbrak, is bijna onder controle. Maar het zal nog lange tijd duren, voordat alle wonden geheeld zijn. De kindvriendelijke ruimtes van Terre des Hommes spelen hier een kleine, maar belangrijke rol in. Marie kwam als getraumatiseerd meisje naar de kindvriendelijke ruimte van Terre des Hommes in haar dorp. Lees haar verhaal.

De herrie van de molens in de goudmijn die het gouderts fijnmalen is oorverdovend. ‘Zelf ‘s nachts horen we het lawaai nog nagalmen in onze oren.’ Lee het verhaal van de zusjes Lucia (17) en Monica (15) en hun nichtje Agnes (15).

De herrie van de molens in de goudmijn die het gouderts fijnmalen is oorverdovend. ‘Zelf ‘s nachts horen we het lawaai nog nagalmen in onze oren.’ Lee het verhaal van de zusjes Lucia (17) en Monica (15) en hun nichtje Agnes (15).

Jovay is één van de vele echte Sweeties in de Fillipijnen. Zij is het schoolvoorbeeld van een kwetsbaar meisje dat haar ouders op jonge leeftijd verloor en werd geronseld voor webcamseks. Lees haar verhaal. 

Stel je voor: een 6-jarig meisje, te klein en te licht voor haar leeftijd omdat ze maar één maaltijd per dag krijgt. Dit meisje struint in het donker over de straten om bij de poorten van nachtclubs en bars sigaretten en kauwgom te verkopen. Dat was de dagelijkse realiteit voor de nu 8-jarige Kaleab uit Bahir Dar in het noordwesten van Ethiopië.

Stel je voor: een 6-jarig meisje, te klein en te licht voor haar leeftijd omdat ze maar één maaltijd per dag krijgt. Dit meisje struint in het donker over de straten om bij de poorten van nachtclubs en bars sigaretten en kauwgom te verkopen. Dat was de dagelijkse realiteit voor de nu 8-jarige Kaleab uit Bahir Dar in het noordwesten van Ethiopië. Lees haar verhaal. 

Musa goudmijn kinderarbeid Tanzania Terre des Hommes

‘De hele dag zit ik in de volle zon met een hamer gouderts te verbrijzelen. Al die tijd heb ik geen pauze en kan ik niet eten of drinken. Ik eet pas ’s avonds als ik weer thuis ben.' Lees Musa's schokkende verhaal.

Simon (17) werkte sinds zijn 13e in een goudmijn in Kahama, Tanzania. Zijn ouders konden het schoolgeld niet meer betalen en stuurden hem naar de mijn om geld te verdienen. Het werk in de mijn was gevaarlijk en traumatiserend. In de mijnschachten liep Simon grote risico's, zoals instortende mijnschachten, giftige gassen en verwondingen door gereedschap. Met hulp van Terre des Hommes kan Simon nu naar school. Bekijk zijn verhaal. 

Reshma (16) uit Andrha Pradesh, India werd op haar veertiende uitgehuwelijkt. In het dorp waar Reshma vandaan komt wordt uithuwelijking als normaal beschouwd en haar ouders verdiende niet genoeg om het hele gezin te onderhouden. Reshma had geen keuze. Op weg naar de huwelijksplechtigheid werd zij gered. Maatschappelijk werker Subbarayudu (45) ontmoette haar in het opvangcentrum waar zij terecht kwam. Lees het verhaal van een kind en een hulpverlener.

Reshma (16) uit Andrha Pradesh, India werd op haar veertiende uitgehuwelijkt. In het dorp waar Reshma vandaan komt wordt uithuwelijking als normaal beschouwd en haar ouders verdiende niet genoeg om het hele gezin te onderhouden. Reshma had geen keuze. Op weg naar de huwelijksplechtigheid werd zij gered. Maatschappelijk werker Subbarayudu (45) ontmoette haar in het opvangcentrum waar zij terecht kwam. Lees het verhaal van een kind en een hulpverlener.  

Op de Filipijnen zit een Australiër vast op verdenking van misbruik van 15 minderjarigen. Met hem heeft de Filipijnse justitie een ‘vette vis’ in handen, vertelt Hans Guijt van Terre des Hommes. Een reconstructie.

Op de Filipijnen zit een Australiër vast op verdenking van misbruik van 15 minderjarigen. Met hem heeft de Filipijnse justitie een ‘vette vis’ in handen, vertelt Hans Guijt van Terre des Hommes. Een reconstructie.

Chan Bros Touch (13) uit Pursat in Cambodja ging niet naar school. In plaatst daarvan werkte hij met zijn hakmes en schop op de cassaveplantage. Zijn familie was voor een groot deel afhankelijk van zijn inkomen. Chan kon daarom niet naar school, maar dankzij maatschappelijk werker Seng Chamroen kwam daar verandering in. Gelukkig maar, want Chan heeft heel wat in zijn mars.

Chan Bros Touch (13) uit Pursat in Cambodja ging niet naar school. In plaatst daarvan werkte hij met zijn hakmes en schop op de cassaveplantage. Zijn familie was voor een groot deel afhankelijk van zijn inkomen. Chan kon daarom niet naar school, maar dankzij maatschappelijk werker Seng Chamroen kwam daar verandering in. Gelukkig maar, want Chan heeft heel wat in zijn mars. 

Kinderprostitutie Kenia seksuele uitbuiting Kwale Keniaanse kust armoede

In de arme Keniaanse provincie Kwale, waar het toerisme ooit floreerde, bieden steeds meer meisjes en jongens noodgedwongen hun lichaam te koop aan. Temidden van een hoge werkloosheid groeit de lokale vraag naar goedkope seks. 

De 15-jarige Yeasin heeft zijn hele leven in het dorpje Gangachorra in het Noorden van Bangladesh gewoond. Zijn vader is winkelbediende en zijn moeder is dienstmeisje in het dorp. Hun schamele inkomen is nauwelijks toereikend om Yeasin en zijn twee zusjes en twee broertjes te onderhouden. Ze moeten het doen met gemiddeld één maaltijd per dag, hebben amper kleding en hebben geen geld voor medische zorg en onderwijs. Het leven van Yeasin leek uitzichtloos, maar daar is verandering in gekomen.  

Kinderhandel op de Filipijnen

Als klein meisje werd Ricazen door haar vader als seksslaaf verkocht. Een particuliere instelling redde haar. Zij kwam terecht in het opvangcentrum Tanglaw Buhay van King's Kids International (KKI). Ricazen is inmiddels uitgegroed tot een leergierige scholier en blijkt een bijzonder talent voor wiskunde te hebben.   

Kinderarbeid in Tanzania

In een land als Tanzania waar de economie groeit, profiteren de allerarmsten vaak niet mee. Kinderen lopen extra gevaar vanwege de vraag naar goedkope arbeid. Sharifa Ismail (36) vertelt over de uitdagingen om haar gezin hier tegen te beschermen. Een verhaal over een moeder die haar kinderen tegen uitbuiting beschermt. 
 

Somoe uit Tanzania droomt van haar eigen lasbedrijfje

Somoe Rashidi (15) uit Mtwara in Tanzania is een van de weinige vrouwelijke lassers op de werkplaats waar zij stage loopt. Het is haar droom om ooit een eigen lasbedrijfje te starten. Hilda Lukule (27) is maatschappelijk werker in Mtwara. Een jaar geleden kwam zij in contact met Somoe. Zij hielp haar bij het vinden van haar stageplaats en zorgde ervoor dat zij een weerbaarheidstraining kon volgen. Een kind en een hulpverlener vertellen over het krijgen en geven van hulp.

3JS in Libanon

De 3JS bezochten in maart 2015 vluchtelingenkampen in Beiroet waar Terre des Hommes kinderen opvangt. In dit reisverslag ziet u het werk van Terre des Hommes en vertellen Syrische vluchtkinderen hun aangrijpende verhalen. De documentaire werd in juni 2015 uitgezonden op SBS6. 

 

Kindvluchtelingen Sicilië

Wat je als hulpverlener bij de opvang van bootvluchtelingen ook tegenkomt, je zult het nooit normaal gaan vinden. ‘Want het is namelijk niet normaal’, zegt Ganda Cascio, als psycholoog verbonden aan kinderhulporganisatie Terre des Hommes en werkzaam op Sicilië. Het Italiaanse eiland wordt al jaren overspoeld met bootvluchtelingen, met 2015 als tragisch dieptepunt door de dood van meer dan 1700 mensen die de overtocht niet overleefden.

Ayat al-­Jomaa is een Syrisch meisje van veertien jaar, dat in 2011 met haar vader, moeder, zus en vier broers uit de stad Idlib naar Libanon is gevlucht, naar het stadje Beit ed­Dine. Ze bezoekt twee keer per week de child friendly space van Terre des Hommes.

De 9-jarige Tania uit Bangladesh werkte zeven dagen per week als huisslaafje in het huishouden van haar werkgeefster Jannatul Ferdous in Tangail, ver van haar ouders vandaan. Zij vertelt: “Ik werkte van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat als huisslaaf.

Mercy en Mary weer naar school

Mercy en Mary verkochten elke dag met hun moeder pinda’s bij het viaduct langs Mombasa Road. Het was (levens)gevaarlijk werk, aangezien de auto’s hier bijzonder hard rijden: bijna dagelijks worden voetgangers geschept.

 

Voedselschaarste is een groot probleem in de provincie Svay Rieng, in het Zuidoosten van Cambodja. Vaak is er maandenlang nauwelijks voedsel omdat oogsten regelmatig mislukken als gevolg van langdurige droogte of overstromingen. Veel mensen trekken met hun kinderen naar grote steden in de hoop daar werk te vinden. Anderen trekken zelfs naar de grens met Thailand en Vietnam en starten daar een klein bedrijfje. Om het tij te keren heeft Terre des Hommes in 2013 met partnerorganisatie Santi Sena Organization (SSO) meer dan 600 arme gezinnen in 15 dorpen geholpen in hun levensonderhoud te voorzien. Met de hulp zijn bijna 900 kinderen gebaat. Eén van die kinderen is Chanry. 

Wogen Berhanu is sinds het overlijden van haar vader en moeder het gezinshoofd. Ze is pas 16 jaar, maar heeft nu al de verantwoordelijkheid om voor haar twee jongere zusjes te zorgen. Met elkaar wonen zij in een heel simpel huis in Dabat town, een klein dorpje in het noorden van Ethiopië. Een afgelegen berggebied waar veel armoede heerst vanwege de onbereikbaarheid en het gebrek aan infrastructuur.

 

Als Babes (14) denkt aan de tijd dat zij als callgirl werkte voor de webcam, komen alle traumatische ervaringen weer boven. Ze kent veel kinderen die door volwassenen gedwongen werden seksuele handelingen uit te voeren voor de webcam voor buitenlandse mannen.

 

Sarah Namuli (16 jaar) is afkomstig uit de wijk Nakaseke, een gebied ongeveer twee uur ten noordwesten van de Oegandese hoofdstad Kampala. Ze verloor haar moeder op 2,5 jarige leeftijd. Sarah ging met haar vader en zusje bij haar grootmoeder wonen. In 2009 was zij in haar laatste jaar van de lagere school toen haar leven een dramatisch andere wending nam: eerst overleed haar vader, daarna haar grootmoeder. Terre des Hommes oeganda seksuele uitbuiting van kinderen

Sarah Namuli (16 jaar) is afkomstig uit de wijk Nakaseke, een gebied ongeveer twee uur ten noordwesten van de Oegandese hoofdstad Kampala. Ze verloor haar moeder op 2,5 jarige leeftijd. Sarah ging met haar vader en zusje bij haar grootmoeder wonen. In 2009 was zij in haar laatste jaar van de lagere school toen haar leven een dramatisch andere wending nam: eerst overleed haar vader, daarna haar grootmoeder.