Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

11 oktober Wereldmeisjesdag 2020: geboren worden als meisje in veel landen nog steeds een schande

8 oktober 2020

Zondag 11 oktober is het Wereldmeisjesdag. Nog steeds worden meisjes wereldwijd ver achtergesteld en anders behandeld dan jongens. Het is zelfs zo dat er bewust minder meisjes worden geboren, omdat ouders een jongen wensen. Door selectieve abortus en kindermoord is er momenteel volgens het bevolkingsfonds van de VN een tekort van meer dan 140 miljoen vrouwen.

Terre des Hommes Italië onderzoekt jaarlijks de situatie van meisjes wereldwijd

Meisjes gaan minder vaak en korter naar school dan jongens en jaarlijks lopen tot 4 miljoen meisjes (en vrouwen) risico op veminking van de genitalien. Ook het cijfers van kindhuwelijken is schrikbarend hoog: 12 miljoen meisjes onder de 18 jaar worden jaarlijks uitgehuwelijkt en door de economische terugval door corona, wordt voor de komende 5 jaar voor 2,5 miljoen extra kindbruiden gevreesd. 

Terre des Hommes Italië zet ieder jaar in een omvangrijk rapport de situatie wereldwijd over meisjes uiteen, speciaal ter ere van Wereldmeisjesdag. Hoe staat het met genitale verminking, hoeveel meisjes hebben te maken met (seksueel) geweld. Daarbij gaat het rapport dan ook in op de situatie van meisjes in Italië, maar ook bijvoorbeeld in de USA. 

Lees hier het rapport The Condition of the Girl Child

Voor Terre des Hommes staat het beschermen van de rechten van meisjes wereldwijd aan de basis van ons werk, zoals ook bovengenoemd rapport laat zien. Lees onderstaand hoe wij werken met jongeren en door jongeren

Jyoti’s grootste wens voor India: alle meisjes gelijk en onafhankelijk

Van haar ouders mocht Jyoti (19) uit India altijd al naar school. “Ze steunen me in alles wat ik doe. En dat is best uitzonderlijk in mijn dorp.” 

Lees hier hoe Jyoti zich aansluit bij de Girls Advocacy Alliance en andere meisjes helpt.

"Ik wens niemand toe wat ik meemaakte”

Sonia (17) uit Oeganda pleit in haar omgeving gepassioneerd voor verandering, waar het gaat over de rechten van kinderen. Ze richt zich op het stoppen van kinderhandel en onveilige migratie; ze pleit voor het belang van onderwijs, en vooral dat meisjes kind mogen zijn. Zij kan het weten: al op haar zevende werd ze verhandeld en uitgebuit.

Lees Sonia's verhaal

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan