Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Blue Monday: 3 tips om je gelukkiger te voelen

17 januari 2021

Blue Monday of ‘deprimaandag’ is traditioneel de meest deprimerende dag van het jaar. Want: goede voornemens zijn mislukt, het weekend en vakanties nog ver weg, en de dagen zijn donker. Van de gedachte alleen zou je al depressief worden! Daarom: 3 tips om je gelukkiger te voelen.

Tips vrijwilligerswerk

1. Doe vrijwilligerswerk

Vrijwilligers zijn gelukkiger dan niet-vrijwilligers. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS onder 45.000 Nederlands. Vrijwilligers voelen zich niet alleen gelukkiger dan niet-vrijwilligers, maar zijn ook tevredener met hun leven en sociale contacten. Uit een ander onderzoek uit Wiscounsin blijkt tevens dat vrijwilligers een betere psychische en fysieke gezondheid hebben en minder last van depressie. Waarschijnlijk komt dat doordat ze hun sociale kringen uitbreiden en zich nuttig voelen. Ze maken nieuwe vrienden, ondernemen iets nieuws, en doen iets wat betekenisvol is.

Tip! Wil je vrijwilligerswerk doen, maar heb je nog geen idee wat? Neem eens een kijkje op onze vacaturepagina!

Naar de vacaturepagina

2. Geef aan een goed doel

Onderzoek laat zien dat we dat geld absoluut niet voor onszelf moeten houden als we op zoek zijn naar meer geluk, blijkt uit een ander onderzoek van de Universiteit van British Columbia in Vancouver. Sterker nog: het doneren van geld aan een concreet goed doel doet wonderen voor je gemoedstoestand. Met een hersenscanner werd getoond dat het beloningscentrum in het brein sterker werd geactiveerd bij deelnemers die een deel van hun geld doneerden. Een vergelijkbaar Amerikaans onderzoek liet zien dat dit effect altijd te zien is, ongeacht iemands inkomen, mits het vrijwilliger gebeurt. Door dit alles nog niet overtuigd? Recent Canadees onderzoek suggereert ook dat altruïstische mensen ook aantrekkelijker worden gevonden door het andere geslacht.

Tip! Geven aan een goed doel is makkelijk ;-) Klik op onderstaande button!

3. Deel tijd, complimenten en spullen

Ook het delen van tijd (vrijwilligerswerk), complimenten of spullen draagt bij aan een gelukkiger leven. De positieve reactie en dankbaarheid van de ander zorgt ervoor dat jij een positiever gevoel krijgt over jezelf en je leven. Geven maakt dus dubbel gelukkig: je maakt niet alleen jezelf blij, maar ook een ander.

Tip! Inspiratie nodig? Ruim je zolder op en breng alles wat je niet meer gebruikt naar een Terre des Hommes winkel bij jou in de buurt. We geven jouw oude spullen een nieuwe leven en zorgen dat de opbrengst terecht komt bij kinderen die het nodig hebben. En als je er toch bent… kies dan ook meteen een mooi cadeautje in de winkel uit voor iemand anders! Geven en delen: jij komt Blue Monday wel door!

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan