Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Cordaid en Icco willen met fusie versnippering in ontwikkelingssector tegengaan

6 januari 2021

Cordaid en Icco gaan fuseren, zo werd vandaag bekend door een interview met directeur Kees Zevenbergen van Cordaid in Trouw. Eindelijk, zo zullen ingewijden opgelucht verzuchten. Het Katholieke Cordaid zocht al langer naar een fusiepartner.

Borehole in South Sudan, Yei

Organisaties met religieuze roots vinden elkaar

Eerder vonden verkennende maar vruchteloze gesprekken plaats met Mercy Corps. En lange tijd waren de pijlen gericht op een samengaan met het humanistische Hivos, maar ideologische verschillen stonden daaraan waarschijnlijk in de weg. Nu met het Protestantse Icco is het doel wel bereikt, precies 20 jaar nadat Cordaid zelf het product was van een fusie tussen medefinancieringsorganisatie Bilance en de hulporganisaties Memisa en Mensen in Nood.

Die fusie ging niet zonder slag of stoot, jarenlange gesprekken waren er aan voorafgegaan. Het door de overheid gefinancierde Bilance zag het wel zitten, maar de door private donateurs gesteunde Memisa en Mensen in Nood hielden lange tijd de boot af, uit angst hun zelfstandigheid te verliezen. 

Schaalvergroting, kostenbesparingen en het delen van elkaars netwerken en expertises liggen aan de fusie ten grondslag, zoals te lezen valt op de websites van beide organisaties. ‘Je redt het niet meer in je eentje, ..’, aldus de directeur van Cordaid in Trouw. 

Maar fuseren doet pijn. Vaak is van een gelijkwaardige fusie geen sprake. Zo ook bij het samengaan van Icco en Cordaid. Icco houdt als organisatie op te bestaan, de naam verdwijnt en haar medewerkers zullen als het thuiswerken stopt, naar het Cordaid kantoor in Den Haag verhuizen. Wel worden de in achterliggende jaren door Icco medewerkers verzamelde relikwieën in de Cordaid vitrinekast bijgeplaatst, aldus Zevenbergen in Trouw.  

Bij de fusie tot Cordaid in 2000 was er naast vreugde ook groot verdriet. Een deel van de medewerkers van de achterliggende fusie-organisaties herkenden zich niet in de nieuwe organisatie en gingen weg. De namen Memisa en Mensen in Nood werden nog lang gevoerd als zelfstandige merknamen, maar verdwenen uiteindelijk uit het vocabulaire. De donateurs werden omgezet naar Cordaid donateurs. 

Volgens Cordaid is met de nieuwe organisatie ‘een eerste stap in de defragmentatie van de Nederlandse ontwikkelingssector’ gezet. Benieuwd welke fusies hierna nog volgen. 

Jos de Voogd/Terre des Hommes

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan