Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Met de terugkeer van reizen neemt ook kinderhandel toe

23 juli 2021

Vanwege de Covid-19 pandemie waren reizen en toerisme de afgelopen anderhalf jaar grotendeels uitgesloten. Gaandeweg worden vakanties over de grens weer mogelijk, al is het onder strikte voorwaarden. In het kielzog van het toenemende reizen groeit ook de kinderhandel. Kinderen worden verhandeld voor seksuele uitbuiting, onder meer in relatie tot reizen en toerisme, maar ook voor uitbuiting in kinderarbeid en huishoudelijk werk.

Mensenhandel in lockdown

Kinderhandel is nooit weg geweest, ondanks de sluiting van luchtruim en grenzen toen de Covid-19 pandemie uitbrak. Kinderen werden hard getroffen door deze pandemie. De lockdowns zorgden voor financiële en sociale stress. Gezinnen verloren hun inkomsten en zaten gedwongen op elkaars lip. Huiselijk geweld en seksueel misbruik namen toe. Kwetsbare kinderen werden daardoor nog kwetsbaarder voor uitbuiting. Met het openen van de landsgrenzen neemt kinderhandel naar verwachting verder toe, met name voor seksuele uitbuiting in reizen en toerisme.

Overlevers aan het woord

"Ik heb geleerd mijn stem binnen de gemeenschap te laten horen" - Kinderrechtenactivist Sakibur uit Bangladesh redde een 13-jarig meisje van kinderhandel naar buurland India. Door de economische tegenspoed na de Covid-19 uitbraak hadden haar ouders besloten het meisje uit te huwelijken.

“Ik voel me veilig en geborgen” - De 15-jarige Tigist* uit Ethiopië werd tijdens de Covid-19-pandemie naar Soedan gesmokkeld. Ze werd uitgebuit in huishoudelijk werk, mishandeld en zelfs opgesloten als illegale immigrant.

"Ik ben blij dat de man is gearresteerd" - Sokchea* uit Cambodja was pas 11 jaar oud toen hij een buitenlander ontmoette die hem seksueel uitbuitte. Een jaar later werd de man aangehouden in het gezelschap van Sokchea.

"Mijn leven is veranderd" - Op veertienjarige leeftijd werd Isaac* uit Kenia kostwinner toen zijn vader zijn baan verloor. Hij werd prooi van mensenhandelaars en moest worden gered uit buurland Oeganda.

* Om slachtoffers van seksuele uitbuiting te beschermen plaatsen wij geen herkenbare foto's van hen en gebruiken we niet de echte naam

Handeling - Middel - Doel

Mensenhandel kent drie aspecten:

  1. De Handeling - het werven, vervoeren of opnemen en huisvesten van personen
  2. Het Middel - door dwang, ontvoering, fraude, bedrog, machtsmisbruik, betaling, bedreiging of gebruik van geweld
  3. Met als Doel - seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting, criminele uitbuiting of gedwongen orgaanverwijdering

    Hoe Terre des Hommes tegen kinderhandel strijdt

    Wij redden kinderen van kinderhandel. We werken met informanten langs de belangrijke migratieroutes. Ook trainen we overheidsfunctionarissen en hulpverleners, zodat zij slachtoffers van kinderhandel kunnen herkennen. Geredde kinderen herenigen we zoveel mogelijk met hun familie. Ze krijgen van ons ook hulp bij het verwerken van hun ervaringen.

    We maken kinderen weerbaar tegen kinderhandel, door hen uit te leggen wat deze praktijken inhouden, dat ze illegaal zijn en negatieve gevolgen voor hen hebben. Hetzelfde doen we met hun ouders/verzorgers en met de gemeenschappen waarin ze leven.

    We werken samen met lokale maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven, zodat ook zij hun steentje kunnen bijdragen aan de strijd tegen kinderhandel. Bijvoorbeeld vervoersbedrijven (denk aan busbedrijven) kunnen hun chauffeurs vragen te letten op kinderen die alleen reizen.

    We werken samen met lokale en nationale overheden voor het verbeteren en uitvoeren van hun kinderbeschermingsbeleid. We versterken politie en justitie, onder meer door training, voor het opsporen en vervolgen van daders.

    Omdat mensenhandel altijd een specifiek doel heeft, richt Terre des Hommes zich op meer dan alleen kinderhandel. Ook verwante vormen van kinderuitbuiting, zoals seksuele uitbuiting van kinderen en kinderarbeid, staan ​​op onze radar.

    Onze programma's tegen kinderhandel en seksuele uitbuiting van kinderen

    Lopend

    Down to Zero

    Miljoenen kinderen wereldwijd worden seksueel uitgebuit, zowel online als offline. En dit aantal blijft groeie…

    Wat kun jij doen?

    Geniet van je vakantie, maar wees alert op kinderuitbuiting.

    Help ons in de strijd tegen kinderhandel en seksuele uitbuiting. Doneer nu!

    Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
    DoneerStrijd mee
    ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

    Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

    En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
    Meld je aan
    facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube