Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Onderzoek: Impact coronacrisis op kinderen groot

10 december 2020

Maar liefst 26.258 kinderen uit 137 landen deden mee aan #CovidUnder19, een groot internationaal onderzoek naar de ervaringen van kinderen tijdens de coronacrisis. De opmerkelijkste uitkomsten: 61% van de ondervraagde kinderen zegt dat voor corona het onderwijs beter was, en 41% zegt dat hun familie sinds de pandemie minder geld te besteden heeft. Terre des Hommes Zwitserland is een van de hoofd-initiatiefnemers van het onderzoek, dat onder andere met hulp van Queen’s University in Belfast tot stand is gekomen.

Onderwijs één van de belangrijkste thema’s

Onderwijs is door de kinderen (die bij de opzet van het onderzoek adviseerden) als een van de belangrijkste thema’s aangemerkt. Volgens 61% van de ondervraagde kinderen was het onderwijs voor de coronacrisis beter.

“Ik denk dat de lockdowns het leven van ieder kind hebben ververslechterd. Op het gebied van onderwijs, maar ook door minder contact met vrienden, minder tijd buiten, minder geld voor eten en psychische klachten. Online lessen zijn niet hetzelfde als echte lessen, omdat veel kinderen niet beschikken over zaken als internet en een laptop.” (Meisje van 14 jaar uit Moldavië).
"Ik denk dat de lockdowns het leven van ieder kind hebben verslechterd."
this is a subtitle

Grote economische impact

41% van de ondervraagde kinderen zegt dat hun familie sinds de coronacrisis minder geld te besteden heeft. 20% van alle kinderen zegt dat ze minder te eten hebben sinds de pandemie. Kwetsbare doelgroepen zijn zwaarder getroffen: 38% van migrantenkinderen zegt minder te eten te hebben sinds de coronacrisis.

Andere uitkomsten

9% voelde zich minder veilig in hun huizen/waar ze wonen sinds het begin van de coronacrisis. 21% van de kinderen zegt dat de toegang tot medische hulp beter was vóór Covid-19.

Verder vindt 16% van de kinderen dat de media kinderen negatiever hebben afgeschilderd dan vóór de coronacrisis. Kinderen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland vinden het beeld wat media over kinderen schetsen negatiever (34%) dan kinderen uit andere landen (15%).

38% denkt dat hun regering niet naar kinderen luistert bij het nemen van beslissingen over Covid-19. Slechts 20% van de kinderen vindt dat de overheid naar hen luistert bij het nemen van beleidsbeslissingen.

Wat zou je aan de eigen overheid willen zeggen?

“De scholen eerder inlichten was beter geweest. Maar ik denk dat de overheid ook niet wist dat het zo groot zou worden. Ik zou meer sportactiviteiten voor kinderen hebben georganiseerd omdat alle clubs gesloten waren. Ook zou ik de bibliotheken open laten voor kinderen die geen rustige plek hebben om te studeren. (meisje, 17, Nederland)

Niet alles is negatief

Maar er zijn ook kinderen die geen negatieve gevolgen melden. Zo vinden veel kinderen het leuk om meer tijd met hun familie door te brengen en meer tijd te hebben voor hobby's en ontspanning. 

Een aantal kinderen voelt zich veiliger omdat ze niet naar school hoeven, of ze ervaren minder stress omdat ze niet in de klas hoeven te spreken. 

En sommige kinderen vonden de lockdown een goede zaak, omdat er daardoor minder vervuiling was en dat kan helpen om klimaatverandering te vertragen.

Bekijk alle resultaten van het onderzoek hier

Over CovidUnder19-initiatief

In het voorjaar van 2020 werd 'Life Under Coronavirus' gelanceerd, een enquête die zich richt op kinderen van 8-17 jaar en ook in samenspraak met kinderen is opgesteld. Het doel was om inzicht te krijgen in de ervaringen van kinderen tijdens de Covid-19-pandemie. De vragenlijst was beschikbaar in 27 verschillende talen, inclusief een eenvoudige versie. De respons was overweldigend: meer dan  26.000 kinderen deden mee. Kenizeh-Juliette (14) uit Pakistan, een van de deelnemers, zegt hierover: "Ik kreeg de kans om me uit te spreken op een moment dat het harder nodig is dan ooit. Door dit samen te doen, kunnen we onze stem nog beter laten horen."

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan