Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Shyamala (17) uit India: “De hulp kwam precies op tijd” 

5 november 2020

Op dit moment dreigen duizenden kinderen door de coronacrisis uit beeld te verdwijnen en slachtoffer te worden van mensenhandel, kinderarbeid en seksuele uitbuiting. Shyamala was bijna een van die kinderen.

“Zodra de corona-lockdown begon, hadden we geen inkomen meer en raakte ons geld op om eten te kunnen kopen. Ik kon alleen maar huilen toen mijn moeder over seks met mannen begon”, zegt de 17-jarige Shyamala die tot de Indiase Devadasi-gemeenschap in Noord-Karnataka behoort.

Prostitute uit naam van religie

Devadasi is de naam van een oude Hindoe-traditie. Ouders geven uit naam van de religie een of meerdere dochters weg die vaak de rest van hun leven als prostituee in dienst staan van de tempel en van de mannen uit de hogere kasten die de tempel bezoeken. De Devadasi-traditie is een winstgevende onderneming voor tempels, maar ook voor de arme gezinnen. De mannen betalen voor seks met de Devadasi-meisjes en deze inkomsten zijn noodzakelijk voor het gezin om te overleven.    

GOOD helpt Devadasi-meisjes

Met het project GOOD (Getting Out of the Devadasi System) werkt Terre des Hommes in vijf districten in Noord-Karnataka aan de bescherming van kinderen tegen (seksuele) uitbuiting. Tegelijkertijd bestrijden wij deze schadelijke traditie waar de meest kwetsbare meisjes en jonge vrouwen slachtoffer van zijn. 

Shyamala was een van de meisjes die met onze steun kon ontsnappen aan een leven als sekswerker. Dankzij GOOD leerde zij een vak en kon uiteindelijk aan de slag als zelfstandig kleermaker. Met haar inkomsten ondersteunde zij haar familie. Tot de coronacrisis begon en het land in lockdown ging. Het inkomen van Shyamala viel weg en haar familie kwam al snel in moeilijkheden. Shyamala raakte depressief toen haar moeder weer over sekswerk sprak.

Shyamala naait mondkapjes

Het team van GOOD schoot snel te hulp. Onze lokale medewerkers zagen dat de meisjes en jonge vrouwen uit de Devadasi-gemeenschap in Noord-Karnataka extra gevaar liepen om terug te moeten vallen op hun oude leefwijze. Om dat te voorkomen gaan zij nu regelmatig op huisbezoek om poolshoogte te nemen. Ook delen zij voedsel- en hygiënepakketten uit. Shyamala en haar familie leveren daarvoor een onmisbare bijdrage. Dankzij haar opleiding tot naaister kan het meisje de benodigde mondkapjes maken die in elk pakket zitten. 

Wij hebben een bestelling van vierhonderd mondkapjes bij het gezin geplaatst. De lokale overheid heeft de materialen geleverd. Shyamala is direct met de opdracht aan de slag gegaan. Het meisje was zo opgelucht dat haar moeder niet meer in de seksindustrie hoefde te werken! 

“Ik ben niet meer bang. En mijn moeder en ik hebben besloten om de hulp van andere families te vragen. Zij maken nu ook maskers en verdienen zo op een goede manier wat extra geld. Ik ben zo dankbaar voor deze hulp, en het kwam precies op tijd!”

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan