Terre des Hommes logoZoeken
Doneer
Strijd mee

Strijd mee

Word donateurPartnersTeken de petitieGeef spullen
Programma's

Stop kinderarbeid in micamijnen

Mica is een grondstof die veel wordt gebruikt in onze dagelijkse producten, zoals auto’s, laptops en make-up. Het glimt mooi en isoleert stroom goed. De meeste mica komt uit India. Veel kinderen werken daar in illegale mijnen. Ze krijgen slecht betaald en het werk is gevaarlijk en ongezond. Ze gaan vaak niet meer naar school. Wij strijden tegen uitbuiting van kinderen in de micamijnen. Met voorlichting, onderwijs en hulp aan de gemeenschap om meer geld te verdienen. Zodat de kinderen een betere toekomst hebben.

Maggie de Jongh-Abebe

Programmamanager mica

Kinderen spelen een cruciale rol in wereldwijde duurzame ontwikkeling. Kinderen zouden in (school) boeken moeten werken, niet in mijnen. Doe mee om kinderarbeid uit te bannen!

Terre Talk 2022

We zijn een nieuw micaproject gestart in Madagaskar. Onze collega Maggie de Jongh-Abebe (programmamanager mica) verteld je graag alles over onze strijd tegen kinderarbeid in micamijnen in India en Madagaskar tijdens onze Terre Talk webinar op 12 mei om 19.30 uur. Ben jij erbij? Meld je eenvoudig aan via onderstaande button of via www.tdh.nl/terretalk 

• Je ontvangt een bevestigingsmail met uitleg over het webinar en een toegangslink.
• Je kunt vragen stellen bij je aanmelding of tijdens het webinar via de chatfunctie. 

Aanmelden

Kinderarbeid is dichterbij dan je denkt…

Duizenden kinderen werken om grondstoffen uit de mijn te halen, die in veel van onze dagelijkse producten zitten, zoals auto’s, laptops en make-up. Ze werken lange dagen, krijgen weinig geld en gaan vaak niet naar school. Het werk is zwaar, ongezond en gevaarlijk.

Mica geeft een mooie glans aan dingen en isoleert goed. Ruim een kwart van de mica in de wereld komt uit de Indiase regio’s Jharkhand en Bihar. Daar zijn een paar legale mijnen, maar het meeste wordt illegaal gedolven. Vaak door kinderen onder 14 jaar. Hun ouders zijn arm en hebben het extra geld nodig om rond te komen. 

Het stof dat vrijkomt bij het bikken van mica tast de longen aan. Ook zijn er veel ongelukken. Brokstukken spatten in het rond. De kinderen hebben vaak weinig of geen bescherming.

Illegale handelaren kopen de mica op en verkopen het weer door aan verwerkings- of exportbedrijven. Ze betalen slecht. Ook gaan de kinderen niet naar school. Hierdoor blijven ze arm en verbetert hun situatie niet.

Doelen

Wij strijden tegen kinderarbeid in micamijnen in India. Zodat de kinderen naar school kunnen en kunnen bouwen aan een betere toekomst. Onze doelen zijn:

Terug naar school

Samenwerken met bedrijven

Beter bestaan opbouwen

Lokale wetten

De Nederlandse regering

Aanpak

In India strijden we hard voor een beter bestaan voor kinderen en hun families die in micamijnen werken. Vooral in het oosten, in de regio’s Jharkhand en Bihar.

Samen met lokale partners maken we dorpen vrij van kinderarbeid. Voor betere bescherming en om de kinderen weer naar school te laten gaan. Op dit moment zijn zo’n 71 gemeenschappen Child Friendly.

We lichten kinderen, hun ouders en hun gemeenschappen voor over hun rechten. En over de risico’s van werken in micamijnen. Zodat ze meer voor zichzelf kunnen opkomen. En niet worden uitgebuit. Ook helpen we de gemeenschappen om meer samen te werken. Zodat ze betere afspraken kunnen maken met de handelaren. Over veiligheid, betere betaling en scholing.

We trainen gezinnen om van mica en andere activiteiten meer te verdienen, zodat kinderen weer naar school gaan. En niet langer gevaarlijk en slecht betaald werk hoeven te doen om geld te verdienen.

Ouders wijzen we op de mogelijkheden van steun van de overheid. In de vorm van uitkeringen en toeslagen, waar ze recht op hebben.

De Nederlandse regering sporen we aan om betere samenwerking tussen bedrijven die mica gebruiken aan te moedigen. En om andere landen te vragen om te stoppen met kinderarbeid.

Ook voeren we actie bij de Indiase overheid. Om de illegale micamijnen te controleren. Om kinderen weer naar school te laten gaan. Verplicht en gratis. En om gemeenschappen te helpen zich te ontwikkelen door andere manieren te vinden om geld te verdienen.

En we vragen bedrijven deze drie stappen te zetten: 

  1. Neem verantwoordelijkheid over je hele keten, van grondstof tot eindproduct.
  2. Gebruik je positie om met leveranciers en overheden te praten over werkomstandigheden en het waarborgen van kinder- en mensenrechten.
  3. Sluit je aan bij het ‘Responsible Mica Initiative’ om samen met veel bedrijven en multinationals dit probleem aan te pakken of onderneem op andere acties om schendingen van kinderrechten in de micaketen te stoppen en voorkomen. 

Onze aanpak werkt

Samen met onze lokale partners in India, Bangladesh, Nepal en de Filipijnen pakken we de ergste vormen van kinderarbeid aan. Dit doen we door:

Het beschermen van kinderen.

Voorlichting

Betere werkafspraken

Medische, psychosociale  en juridische hulp

Overheidsinstanties leren wat kinderarbeid inhoudt

Lobbyen

Mediacampagnes

Samenwerking en beleidsbebeïnvloeding

Informeren en ondersteunen

Laatste nieuws

1 april 2021

Het moment van Parmila: “De fiets heeft me een nieuw leven gegeven”

'Toen ik 10 jaar oud was, besloten mijn ouders me vanwege die afstand van school te halen. Ze vonden het te ge…

16 november 2019

Mica mijnen in Madagaskar - op grote schaal kinderarbeid

Mijn handen zijn kapot en het stof van de mica zorgt dat ik veel moet hoesten.

1 november 2019

Onderzoek: Kinderarbeid in de Mica sector van Madagaskar

Impact van de micaproductieketen op de rechten van kinderen van de Malagassische mijnen tot aan de internation…

3 december 2018

Onderzoek: Beauty and a beast

Onderzoeksrapport: Kinderarbeid in India voor sprankelende auto's en cosmetica.

Volg ons via e-mail

Volg onze strijd tegen kinderarbeid in micamijnen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact
Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte
Aanmelden
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube