Terre des Hommes logoZoeken
Doneer
Strijd mee

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Onze projecten

Sweetie: dé aanpak van online seksuele uitbuiting van kinderen

Dagelijks struinen wereldwijd honderdduizenden mannen het internet af. Op zoek naar jongens en meisjes voor webcamseks. Vaak reizen zij ook als reizende dader van seksuele misdrijven tegen kinderen, naar landen als de Filipijnen. Met het project Sweetie bestrijden we (online) seksuele uitbuiting van kinderen.

Update 2022: Terre des Hommes stopt met undercover- en cyberactiviteiten

Cyber- en undercoveronderzoek staan ​​al jaren centraal in de Sweetie- and Watch-programma's van Terre des Hommes. Na grondige analyse is de conclusie getrokken dat dit soort activiteiten niet  passen bij de missie van Terre des Hommes en in strijd waren met onze Child Safeguarding Policy. 

Onze focus binnen deze programma's lag op het opsporen van misbruikers en daarmee te weinig op het beschermen van (potentiële) slachtoffers. Daarom is besloten om de activiteiten op het gebied van cyber- en undercoveronderzoek en activiteiten stop te zetten. 

Terre des Hommes zal blijven strijden voor de bescherming van kinderen en tegen de problematiek rond online seksuele uitbuiting van kinderen en reizende kindermisbruikers, maar dit zal op andere manieren zijn. Terre des Hommes zal inzetten op het beschermen van kwetsbare kinderen. Daarnaast op het vergroten van bewustwording en het opbouwen van kennis en capaciteiten van de formele instituties die verantwoordelijk zijn voor kinderbescherming, opsporing van daders en wetshandhaving.

Wie was Sweetie?

Sweetie was een virtueel Filipijns meisje van tien jaar. Een heel realistisch meisje dat online werd ingezet in chatrooms en datingsites. Wanneer mannen haar benaderden voor seksueel getinte chats ging zij met hen in gesprek. Alle informatie die dit oplevert werd en gebruikt om daders te waarschuwen, op te sporen, of zelfs op te laten pakken en te veroordelen.

Het ontstaan van Sweetie

Sweetie is in 2013 ontwikkeld en ingezet voor onderzoek naar webcamseks met kinderen. Binnen de kortste tijd had Sweetie al met 1.000 mannen contact. Die uitkomst was zó schrikbarend, dat het wereldwijd voor een enorme verontwaardiging zorgde. Terre des Hommes haalde online seksueel kindermisbruik voorgoed uit de onzichtbaarheid. Sindsdien is het Sweetie project uitgebreid en wordt het ingezet om deze vreselijke vorm van kinderuitbuiting te stoppen.

De omvang van het probleem

De aanpak van webcamseks via Sweetie (en andere virtuele kinderen) is hard nodig. Volgens data van de FBI, waren er in 2011 al op elk moment van dag zo’n 750.000 mannen online op zoek naar seks met kinderen. 

Alleen al op de Filipijnen zijn naar schatting van de lokale politie tienduizenden kinderen slachtoffer hiervan. Ook in andere landen in Zuidoost-Azië komt dit vreselijke fenomeen voor. Een probleem dat met het groeiende internetgebruik alleen maar groter wordt.

Sweetie 2.0

Terre des Hommes heeft een project en een softwaresysteem ontwikkeld dat wij wereldwijd inzetten om webcamseks met kinderen te bestrijden. Via een chatbot konden we met deze software de potentiële daders in meerdere chatrooms tegelijk identificeren, afschrikken of zo nodig laten oppakken en vervolgen. Dat laatste deden we door complete dossiers van verdachten over te dragen aan politiediensten.  

#Sweetie 24/7 

Met het programma Sweetie 24/7 strijdt Terre des Hommes al acht jaar tegen online seksuele uitbuiting van kinderen. In onze projectlanden creëren we bewustwording door de omvang van het probleem bloot te leggen en we versterken de capaciteit van politie en justitie door met hen samen te werken.

Ook helpen we bij een veilige opvang van kinderen die slachtoffer zijn geworden en zetten we in op preventie. Door de steeds grotere toegankelijkheid van het internet neemt online seksuele uitbuiting van kinderen wereldwijd alleen maar toe. Sinds kort is het Sweetie 24/7 project daarom ook uitgebreid naar de landen Cambodja, Nepal en Kenia. 

Opvang slachtoffers

Wanneer we alle nodige informatie hebben, geven we de dossiers over aan de betrokken overheid en politie. Zo kunnen de kinderen worden gered en verdachten worden opgepakt. De slachtoffers gaan naar een veilige opvangplek. Daar kunnen ze herstellen en krijgen ze medische zorg en hulp bij traumaverwerking. Uiteindelijk willen we onze complete Sweetie-aanpak overdragen aan de lokale overheden van onze projectlanden.

Resultaten

De inzet van Sweetie heeft in de afgelopen jaren tot geweldige successen geleid:

  • Online kindermisbruik staat wereldwijd op de kaart.
  • Er zijn wetten aangepast om online lokprofielen als Sweetie te mogen inzetten.
  • Talloze kinderen zijn behoed voor misbruik, opgevangen en/of hebben hulp gekregen.
  • Potentiële daders zijn geïdentificeerd en afgeschrikt.
  • Kinderhandelaren en misbruikers zijn gearresteerd, vervolgd en veroordeeld.
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact
Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte
Aanmelden
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube