Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Onze projecten

Sweetie

Terre des Hommes stopt met undercover- en cyberactiviteiten Sweetie en Watch. Onze focus binnen deze programma's lag op het opsporen van misbruikers en daarmee te weinig op het beschermen van (potentiƫle) slachtoffers. Daarom is besloten om de activiteiten op het gebied van cyber- en undercoveronderzoek en activiteiten stop te zetten, per juni 2022.

Meet Sweetie

Terre des Hommes stopt met undercover- en cyberactiviteiten Sweetie en Watch

Cyber- en undercoveronderzoek stonden jaren centraal in de Sweetie- and Watch-programma's van Terre des Hommes. Na grondige analyse is de conclusie getrokken dat dit soort activiteiten niet passen bij de missie van Terre des Hommes en in strijd waren met onze Child Safeguarding Policy. 

Onze focus binnen deze programma's lag op het opsporen van misbruikers en daarmee te weinig op het beschermen van (potentiële) slachtoffers. Daarom is besloten om de activiteiten op het gebied van cyber- en undercoveronderzoek en activiteiten stop te zetten, per juni 2022.

Beschermen van kinderen
Terre des Hommes blijft strijden voor de bescherming van kinderen en tegen de problematiek rond online seksuele uitbuiting van kinderen en reizende kindermisbruikers. Dit doen we op andere manieren. Terre des Hommes zet in op het beschermen van kwetsbare kinderen. Daarnaast op het vergroten van bewustwording en het opbouwen van kennis en capaciteiten van de formele instituties die verantwoordelijk zijn voor kinderbescherming, opsporing van daders en wetshandhaving.

De geschiedenis van Sweetie

Sweetie werd in 2013 ontwikkeld als softwaresysteem dat wereldwijd werd ingezet voor onderzoek naar en bestrijding van webcamseks met kinderen. ‘Sweetie’ was een virtueel Filipijns meisje van tien jaar. Een heel realistisch meisje dat online werd ingezet in chatrooms en datingsites. Wanneer mannen haar benaderden voor seksueel getinte chats ging zij met hen in gesprek. Via een chatbot konden we met deze software de potentiële daders in meerdere chatrooms tegelijk identificeren, afschrikken of zo nodig laten oppakken en vervolgen. Dat laatste deden we door complete dossiers van verdachten over te dragen aan politiediensten. Ook hielpen we met een veilige opvang van kinderen die slachtoffer waren geworden en zetten we in op preventie. 

Uitbreiding naar Sweetie 24/7

Binnen de kortste tijd had Sweetie al met 1.000 mannen contact. Die uitkomst was zó schrikbarend, dat het wereldwijd voor enorme verontwaardiging zorgde. Terre des Hommes haalde online seksueel kindermisbruik voorgoed uit de onzichtbaarheid. Vanwege het groeiende internetgebruik wereldwijd nam ook online seksuele uitbuiting sterk toe. Alleen al op de Filipijnen waren naar schatting van de lokale politie tienduizenden kinderen slachtoffer hiervan. Ook in andere landen in Zuidoost-Azië komt dit vreselijke fenomeen voor. Om deze vreselijke vorm van kinderuitbuiting te stoppen, werd Sweetie uitgebreid naar ‘Sweetie 24/7’, in de landen Cambodja, Nepal en Kenia.

Resultaten Sweetie

De inzet van Sweetie leidde in de jaren 2013-2022 tot vele resultaten:

  • Online kindermisbruik is wereldwijd op de kaart gezet.
  • Wetten zijn aangepast om online lokprofielen als Sweetie te mogen inzetten.
  • Talloze kinderen zijn behoed voor misbruik, opgevangen en/of hebben hulp gekregen.
  • Potentiële daders zijn geïdentificeerd en afgeschrikt.
  • Kinderhandelaren en misbruikers zijn gearresteerd, vervolgd en veroordeeld.

Met de opgebouwde kennis, en de voortschrijdende inzichten, hebben we besloten vanaf 2022 een andere koers te varen. We blijven strijden voor de bescherming van kinderen en tegen de problematiek rond online seksuele uitbuiting van kinderen en reizende kindermisbruikers. 

Lees hier meer over onze programma's:

Check ons project CONEC
Check ons project SCROL
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan