Duurzaamheid cosmeticamerken ver te zoeken

Opnieuw toont onderzoek aan dat veel cosmeticamerken bij de productie van hun producten het niet nauw nemen met onder meer arbeidsomstandigheden en gezondheid. Dit blijkt uit onderzoek van consumentenplatform StoereVrouwen en Rank a Brand, een Europese merkenvergelijkingssite, dat vandaag werd gepresenteerd.

 

StoereVrouwen en Rank a Brand onderzochten 30 cosmeticamerken naar de impact op gezondheid, arbeidsomstandigheden, diervriendelijkheid, milieu en klimaat. 4 van de 30 merken scoren hoog in de ranking. De andere 4 scoren redelijk en 22 merken falen. Weleda scoort het beste, de Tuinen en Rimmel Londen eindigen als laatste. Ook merken als als Nivea, l’Oréal, Hema en Rituals scoren een onvoldoende.

Kinderarbeid

Merken die hoog scoren, zijn voornamelijk goed op weg qua gebruik van natuurlijke ingrediënten en het wegblijven van schadelijke stoffen.Verbeterpunten liggen met name in de arbeidsomstandigheden in de landen waar boeren en (kind)arbeiders de basisingrediënten voor onze cosmetica halen, zoals India.

Mica

Vorige maand presenteerde Terre des Hommes een onderzoek naar de betrokkenheid van het Nederlandse bedrijfsleven bij kinderarbeid in de Indiase mica industrie. Terre des Hommes onderzocht de gehele productieketen van het glimmende mineraal, van de grotendeels illegale winning in India tot aan de Nederlandse winkelschappen. Slechts de helft van de onderzochte bedrijven doet zorgvuldig onderzoek naar de herkomst van de grondstof. Zo onderneemt HEMA geen aantoonbare actie om kinderarbeid in de micaketen te voorkomen.

Petitie

Terre des Hommes wil dat Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Nederlandse bedrijven verplicht om kinderarbeid uit hun productieproces te weren. Help mee, teken de petitie.

Share this:

Gerelateerd nieuws