Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

20 organisaties bundelen krachten in Responsible Mica Initiative

9 februari 2017

20 bedrijven en organisaties hebben besloten om samen te werken in het Responsible Mica Initiative. Het doel is om kinderarbeid en onacceptabele werkomstandigheden in de micaproductieketen in India binnen vijf jaar te stoppen. Het initiatief is een unieke sectoroverstijgende associatie, die er voor zorgt dat er nauwe samenwerking is tussen bedrijven, overheden en non profit organisaties en is mede ontstaan na onderzoek en lobby van Terre des Hommes.

Mica zit in vrijwel alles

Mica is een mineraal dat door veel verschillende sectoren wordt gebruikt, omdat het meerdere handige eigenschappen heeft: het zorgt voor een glimmend effect, is isolerend en warmtewerend. In India wordt mica vooral gewonnen in de staten Jharkhand en Bihar, twee afgelegen regio’s in Noord-Oost India die vooral afhankelijk zijn van de productie van mica.

Niet genoeg

Jarenlang waren het alleen individuele initiatieven, voornamelijk vanuit de cosmetica branche en de grondstoffen industrie die hier en daar verschenen en die zich vooral op educatie voor kinderen richtten of het verbeteren van de traceerbaarheid van mica in de productieketen. De oplossingen zijn succesvol gebleken, vandaag de dag zijn er meer dan 100 dorpen bezig met een programma om de toegang tot onderwijs en gezondheidszorg te verbeteren. Grote productiebedrijven hebben de traceerbaarheid in hun productieketen vergroot. Maar dit is niet genoeg.

Individuele initiatieven bundelen en opschalen

Het Responsible Mica Initiative brengt belanghebbenden bij elkaar die erkennen dat er meer samenwerking en sectoroverstijgende acties nodig zijn om de individuele initiatieven op te schalen zodat ze een duurzame impact hebben. Het succes van dit initiatief ligt in een uitgestippeld routeplan waarin drie doelstellingen zijn opgenomen:

  1. Implementeer eerlijke en duurzame mica winning en verwerking en verbeter de traceerbaarheid van mica in de productieketen
  2. Versterk lokale gemeenschappen om duurzame verandering te garanderen
  3. Werk samen met de Indiase overheid en lokale autoriteiten om een juridisch raamwerk te maken en een leefbare omgeving voor Indiase mica gemeenschappen te realiseren

Onderzoek van Terre des Hommes

De Responsible Mica Initiative is een positieve uitkomst van de Delhi Mica Winning Top in februari 2016 door The Natural Resources Stewardship Circle (NRSC) en zijn partners. Het onderzoek van Terre des Hommes naar de ernst van de problematiek van kinderarbeid in de mica mijnen in India, heeft dit initiatief versterkt. Dit initiatief zal zowel vanuit private als publieke fondsen gefinancierd worden.

Hoe meer bedrijven, hoe beter

Catherine Peyreaud, directeur van de NRSC: “Met de lancering van dit initiatief hebben wij een belangrijke mijlpaal gehaald vandaag. Het bevestigt de betrokkenheid van alle bij mica betrokken sectoren om binnen vijf jaar een verantwoorde mica winning in India te realiseren. Om deze ambitie te behalen, is onze eerste uitdaging zoveel mogelijk bedrijven te mobiliseren. Hoe meer bedrijven zich aansluiten, hoe groter de positieve impact. Dit zal de sleutel tot succes zijn.”

Duizenden kinderen in micamijnen

Vorig jaar toonde Terre des Hommes met een onderzoek aan dat ruim 22.000 kinderen in de micamijnen in India werken. Het werk is zwaar, gevaarlijk en ongezond. Bovendien gaan de kinderen niet naar school, waardoor er een vicieuze cirkel van uitbuiting is. Kinderen en volwassenen werkzaam in de illegale mijnen krijgen slechts 45 procent betaald van het inkomen dat arbeiders in legale mijnen verdienen, terwijl legale mijnen alleen in beperkte mate bijdragen aan de totale export van mica.

Bijeenkomst met belangrijkste bedrijven

Naar aanleiding van het rapport organiseerde Terre des Hommes in oktober vorig jaar een overleg bij het ministerie van Buitenlandse Zaken met verschillende bedrijven. Tijdens dit overleg werden contacten gelegd om initiatieven om kinderarbeid aan te pakken te bundelen.

Gevestigd in Frankrijk

The Responsible Mica Initiative is een vereniging opgericht in lijn met de Franse wetgeving van 1901 betreffende non-profit organisaties, met het hoofdkantoor zetelend op de 57 avenue Pierre Sémard – 06130 Grasse FRANCE.

Ga voor meer informatie naar www.responsible-mica-initiative.com

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan