Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Akili: “Ik ben nu echt vrij en onafhankelijk”

26 augustus 2020

Voor de 15-jarige Akili uit Tanzania was de weg naar vrijheid en onafhankelijkheid vol hindernissen. Thuis ging ze gebukt onder het huishouden waardoor ze met school stopte. Nadat ze op haar nieuwe werk door haar baas seksueel werd misbruikt en gevangen gehouden, wist ze uiteindelijk te ontsnappen. Na ook nog eens te zijn uitgebuit als huishoudster, werd Akili gelukkig gered.

Werk in een winkel

Akil was pas 13 jaar en ging al twee jaar niet meer naar school. Ze was gestopt nadat de vele straffen door leerkrachten haar te veel werden als ze te laat kwam. Maar van haar ouders mocht ze pas naar school als ze klaar was met het huishouden. 

Toen zag Akili een advertentie voor winkelmedewerker. “Het voelde als een kans op een beter leven. Ik belde het nummer en eigenaar Joseph zei dat hij een meisje voor in de winkel zocht. Hij beloofde een salaris van 80.000 shilling (30 euro). Joseph overtuigde mijn vader dat hij een goede man was, want er werkten meer meisjes voor hem. Toen nam ik de bus naar Mwanza.”

Opgesloten

Joseph haalde Akili op bij het busstation en bracht haar naar zijn huis. Daar liet hij haar alleen achter. Toen hij ‘s avonds laat thuis kwam, wilde hij seks met haar maar Akili weigerde. Ze was echter niet opgewassen tegen de man en werd seksueel misbruikt. “Hij dreigde dat als ik het aan iemand zou vertellen, hij mij zou vermoorden. Joseph hield me een week gevangen. Het voelde alsof de hele wereld mij in de steek had gelaten, even dacht ik dat ik maar beter dood kon zijn. Gelukkig wist ik te ontsnappen.”

Huishoudster

Dwalend door de straten van Mwanza hoopte Akili dat iemand haar kon helpen om weer thuis te komen. Ze ontmoette een vrouw die haar werk als huishoudster aanbod. “Ik besloot het te doen. Na een maand werken vroeg ik om mijn salaris, maar zij gaf me niets. De vrouw kon mij niet betalen, omdat ik op haar kosten had geslapen en gegeten.”

Hulp uit onverwachte hoek

Gelukkig kreeg Akili dit keer wel echt hulp. Een buurvrouw ontdekte wat er gaande was en hielp haar om sociale zorg te krijgen. Zo kwam ze in beeld bij Kiwohede, een partner van Terre des Hommes in Tanzania. Het meisje kreeg direct onderdak en counseling in een plaatselijk opvangcentrum. Met hulp van Kiwohede heeft ze aangifte gedaan bij de politie, helaas is Joseph spoorloos verdwenen. Wel heeft ze alsnog haar salaris voor het huishoudelijk werk gekregen én is ze door onze partner weer met haar familie in contact gebracht. Ze zijn overeengekomen dat het meisje een vakopleiding mocht gaan volgen.

Opleiding tot secretaresse 

Akili heeft een intensieve training gevolgd tot secretaresse. Direct na haar diploma-uitreiking heeft ze via het netwerk van onze partner een goede baan gevonden. “Ik ben nu echt onafhankelijk! Ik verdien per maand 300.000 shilling (117 euro). Nu kan ik mijn familie onderhouden, ik heb een stuk grond gekocht en ervoor gezorgd dat mijn familie is aangesloten op een waterpunt. Nu hoeven mijn broers en zussen niet meer elke dag ver te lopen voor water. En voor mezelf ben ik heel blij dat ik niet meer andere mensen nodig heb om voor mijzelf te kunnen zorgen. Ik kan het eten kopen dat ik lekker vind, ik heb een eigen kamer en ik draag nu goede kleding. Ik zie het leven weer positief in!”

Ik wil meer weten over Tanzania
Lees meer over seksuele uitbuiting
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan