Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Eerste Kamer, zeg nee tegen kinderarbeid

14 december 2017

Kinderen hebben veel producten in Nederlandse winkels gemaakt. Zelfs de ergste vormen van kinderarbeid (waarbij kinderen zwaar, gevaarlijk en ongezond werk doen) komen voor in producten, zoals voedsel, kleding, elektronica en cosmetica. Kinderarbeid gaat niet vanzelf over. Dat blijkt uit de laatste tellingen van de International Labour Organisation (ILO). 152 Miljoen kinderen tussen de 5 en 17 jaar doen kinderarbeid. De Eerste Kamer moet daarom op dinsdag 19 december stemmen voor de Wet Zorgplicht Kinderarbeid. Deze wet vraagt bedrijven kinderarbeid uit hun toeleveringsketen te bannen.

TDH onderzocht rol van Nederlandse bedrijven

Terre des Hommes weet als geen ander hoe cruciaal de rol van bedrijven is bij het bestrijden van kinderarbeid. De kinderrechtenorganisatie bracht in 2016 een rapport uit waarin nauwgezet in kaart was gebracht welke bedrijven via hun toeleveringsketen te maken hadden met kinderarbeid in de mica-industrie in India. Mica is een mineraal dat zorgt voor een glimmend effect en daarnaast isoleert tegen elektriciteit en warmte werend is. Het zit in vrijwel alle producten om ons heen, zoals onder andere in telefoons, shampoo, autolak en make up.

Samenwerking met bedrijven

Terre des Hommes heeft bedrijven gemotiveerd om samen kinderarbeid te bestrijden. Zo werkt ze samen met Kuncai (één van de grootste mica-importeurs) en Philips. Daarnaast is de kinderrechtenorganisatie vertegenwoordigd in de board van de Responsible Mica Initiative, waaraan vele grote merken meedoen (onder andere L’Oréal, H&M, Estée Lauder en Chanel).

Sommige bedrijven doen er wat aan

Bedrijven zijn zich in veel gevallen bewust van het risico van kinderarbeid binnen hun keten. Zoals onze partners, zijn er meer bedrijven die een voortrekkersrol spelen op het gebied van duurzaamheid en die daarbij ook kinderarbeid aanpakken. Maar veel bedrijven blijven achter. Ze vinden dit niet hun taak of beginnen er niet aan omdat het niet verplicht is.

Alle bedrijven moeten meedoen

Om kinderarbeid uit te bannen is het nodig dat alle bedrijven zich actief inzetten tegen alle vormen van kinderarbeid, dus ook buiten de mica-industrie. Anders hebben de bedrijven die vechten tegen kinderarbeid een concurrentienadeel. Een bedrijf wat kinderarbeid namelijk tolereert heeft een voorsprong ten opzichte van bedrijven die kritisch zijn op hun leveranciers. </p>

De overheid moet sturen op een gelijk speelveld

Het is de taak van de overheid om dit te voorkomen. Met de Wet Zorgplicht Kinderarbeid creëert de overheid een gelijk speelveld voor Nederlandse bedrijven, omdat deze wet alle bedrijven verplicht te controleren of kinderen werkzaam zijn in hun toeleveringsketen. Als dat het geval is, moeten bedrijven actie ondernemen zodat ouders die werkzaam zijn in de toeleveringsketen voldoende verdienen en hun kinderen naar school kunnen sturen.

Andere landen hebben vergelijkbare zorgplichtwetten

Veel landen bereiden wetgeving voor dat bedrijven verplicht inzicht te geven in hoe zij misstanden, zoals kinderarbeid binnen hun keten aanpakken. In bijvoorbeeld de Verenigde Staten kent de staat Californië de Transparency in Supply Chains Act. In het Verenigd Koninkrijk verplicht de UK Modern Slavery Act bedrijven alle vormen van moderne slavernij te bestrijden. Nederland moet zich aansluiten bij deze kopgroep en niet wachten op regelgeving vanuit de Europese Unie.  

Nederland heeft zich al gecommitteerd

Nederland kan ook niet anders. We hebben al vele verdragen en conventies ondertekend waarin we beloven kinderarbeid te bestrijden en zelfs in 2025 te stoppen. Zo heeft Nederland getekend voor:het Kinderrechtenverdrag (artikel 32 - staten beschermen kinderen tegen uitbuiting en zorgen dat ze naar school kunnen) de ILO Conventies 138 (minimale leeftijd) en 182 (ergste vormen van kinderarbeid, zoals werken in mijnen en seksuele uitbuiting) een commitment aan de Duurzame OntwikkelingsdoelenMet de Wet Zorgplicht Kinderarbeid laat Nederland zien dat het haar verantwoordelijkheid neemt. Daarnaast biedt deze wet een stok achter de deur om bedrijven te verplichten de Guiding Principles on Business and Human Rights van de Verenigde Naties uit te voeren. Hierin staan 31 principes die internationale bedrijven kunnen hanteren om mensenrechten te respecteren en misstanden tegen te gaan.

Minder kinderarbeid betekent meer banen voor volwassenen

Bedrijven kunnen fatsoenlijke arbeidsomstandigheden creëren waarin hun werknemers  leefbaar loon ontvangen. Ouders zullen daardoor in staat zijn hun kinderen naar school te sturen, in plaats van mee te laten werken. Als kinderen niet meer werken, betekent dat meer banen voor volwassen. Ook hoeven zij hoeven niet meer te concurreren met goedkope minderjarigen en verbetert daardoor hun onderhandelingspositie om leefbaar loon te vragen.

Laat Nederland een land zijn dat kinderrechten serieus neemt

Nederland heeft een naam hoog te houden op het gebied van kinderrechten. Nederland moet woord houden en de internationale afspraken om een eind te maken aan kinderarbeid nakomen. De Eerste Kamer moet serieus werk maken van de strijd tegen kinderarbeid. Met deze wet kan een noodzakelijke stap voorwaarts gezet worden. We roepen, samen met negen andere NGO's, de Eerste Kamer op om deze wet goed te keuren.Lees de lobby brief

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan