Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Het verhaal van Isaac uit Busia, Kenia

28 april 2021

Isaac (16) uit Busia liep tijdens zijn geboorte hersenbeschadiging op. Dat resulteerde in leermoeilijkheden en zorgde ervoor dat hij een makkelijk doelwit voor pesten werd. Ook werd hij uitgebuit en seksueel misbruikt.

Schoolproblemen

Isaac ging pas naar school toen hij tien jaar oud was. Het was te moeilijk voor hem om het reguliere schoolprogramma te volgen. Na een jaar van problemen werd hij overgeplaatst naar een school voor speciaal onderwijs. Dit tastte zijn eigenwaarde aan waardoor hij steeds minder ging praten en zich terugtrok.

Tot overmaat van ramp verloor zijn vader zijn baan en ontwikkelde hij een alcoholprobleem. Door het wegvallen van het inkomen, moesten alle vijf de broers en zussen de school verlaten om het gezin te helpen overleven. Isaac was veertien jaar oud toen hij op marktdagen suikerriet ging verkopen.

Misbruikt in Oeganda

Dit leverde echter niet genoeg op om voor het gezin te zorgen. Op zoek naar betere kansen werd Isaac naar Oeganda gestuurd. Hij werkte als herder, maar kreeg nooit betaald. Na drie maanden had hij er genoeg van en vroeg hij om  hulp bij een buurman. Deze man beloofde hem te helpen met de terugreis.

Helaas bleek hier niets van waar. Isaac werd zó ernstig seksueel misbruikt dat er lichamelijk letsel ontstond. Maar durfde hij dat niet te vertellen, aangezien hij voedsel en onderdak kreeg. Buren merkten dat Isaac pijn had en meldden hun zorgen. Daardoor kon de politie de jongen redden en hem terugbrengen naar Kenia.

'Mijn leven was ellendig. Ik wilde mezelf doden"

"Mijn leven is veranderd"

In Kenia heeft Terre des Hommes Nederland Isaac ondersteund door middel van voedsel, onderdak, en medische en psychische hulp, terwijl zijn familie werd opgespoord. Ook werd hij bijgestaan ​​met scholing en een startkapitaal. Nu verdient hij zijn inkomen met het fokken van pluimvee.

Binnen tien maanden was Isaac de enige kostwinner binnen zijn gezin. Het belangrijkste voor hem is dat hij zijn twee jongere zusjes op school kan houden.“Mijn leven is veranderd. Ik heb kennis opgedaan over het houden van pluimvee en hoe je een bedrijf moet runnen. Ik ben trots op mezelf, ik ben weer meer van mezelf gaan houden!"

Ontdek meer over ons werk in Kenia
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan