Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Het verhaal van Lyad, de WiFi vanger

14 januari 2021

Lyad, nu 14 jaar oud, verliet Syrië in 2013 en vestigde zich met zijn ouders in het Adwe-kamp in Noord-Libanon. Zijn vader is helaas kort daarna overleden. Lyad is een van de hardst werkende studenten, ondanks de vele beperkingen waar hij mee te maken heeft zoals het ontbreken van een netwerkaansluiting, de juiste gereedschappen en de dagelijkse stroomstoringen.

Altijd op zoek naar verbinding met het internet

"We krijgen nauwelijks internetverbinding in deze streken, dus ik ben altijd aan het rondrennen als ik vrije tijd heb om te proberen een wifi-signaal van een van onze buren op te vangen" zegt een lachende Lyad.

Lyad heeft ook last van een groeistoornis. Maar dit heeft hem er nooit van weerhouden om te streven naar wat hij wil bereiken. Zijn vastberadenheid om zijn opleiding voort te zetten is een inspiratiebron voor veel van zijn collega's en leraren.

 "We noemen hem de Wi-Fi catcher!" zegt Ghada, Lyad's begeleider. "Hij is niet te stoppen!"

"Ik droom ervan om professioneel fotograaf te worden. Ik wil foto's maken van de dingen en de mensen waar ik van hou en ze voor altijd bewaren."
Lyad
this is a subtitle

Honger naar kennis

Lyad's tijd is verdeeld tussen het ondersteunen van zijn familie door te werken in de olijfboomvelden en het vervolgen van zijn studie. Hij heeft nauwelijks tijd om te rusten. Zijn toewijding en liefde voor het leren betekende dat hij zijn inspanningen verdubbelde om in contact te blijven met zijn begeleider. Die was gelukkig uiterst flexibel om Lyad's vragen te beantwoorden, ook al was het laat 's avonds laat of in de vroege ochtenduren.

Lyad volgde onze lessen taal en rekenen, gegeven in het project Back to the Future, terwijl hij ook wiskunde, Arabisch en Frans heeft geleerd.

Lyad's passie voor het leren leidde hem zelfs naar hulp van buren die hem toegang gaven tot hun Wi-Fi om contact op te nemen met zijn begeleider en zijn lessen voort te zetten. Het toont de uitzonderlijke toewijding om zijn droom te bereiken.

De jongen die ze de "Wi-Fi catcher" noemen, stopt nergens voor om zijn dromen te verwezenlijken.

Lees meer over Back to the Future
Back to the Future wordt gefinancierd door de Europese Unie in Libanon, via het EU Regional Trust Fund in reactie op de Syrische crisis, het EU Madad Fund, en wordt in partnerschap uitgevoerd door AVSI Middle East, Terre des hommes Italië in Libanon en War Child in Libanon.
Partners
this is a subtitle
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan