In Oost-Afrika zijn steeds meer kinderen het slachtoffer van commerciële seksuele uitbuiting: ze worden gedwongen tot seks. In ruil daarvoor krijgen zij of hun familie geld, kleding, onderdak en bescherming. De Keniaanse Rukia werd op haar 15e in de prostitutie gedwongen. Ze wist uit de seksindustrie te ontsnappen en zet nu haar eigen popcornbedrijfje op. De dappere, jonge onderneemster vertelt haar verhaal.
Rukia (nu 17) vertelt: “Op mijn vijftiende ontmoette ik een jongen die mij helemaal inpalmde, door me geld en cadeautjes te geven in ruil voor seks. Ik werd zwanger en moest van school af. Ik wist te overleven met betaalde seks. De life skills trainingen die ik sinds een half jaar volg (bij Terre des Hommes partner Coalition on Violence against Women), hebben me veranderd. Ik wil niet meer op deze manier doorgaan. Daarom ben ik nu een popcornbedrijfje aan het opzetten. Mijn twee kinderen zijn mijn belangrijkste motivatie om hard te werken."
Seksuele uitbuiting van kinderen speelt zich in Oost-Afrika grotendeels ongezien af in de periferie van stedelijke gebieden, zoals in de sloppenwijken, en op belangrijke toeristenbestemmingen, zoals aan de kust. Vaak gedreven door diepe armoede en verwaarlozing thuis, zien kinderen in Oost-Afrika geen andere uitweg dan zichzelf te verkopen voor basisbehoeften als eten en onderdak. Daarnaast worden veel kinderen onder valse voorwendselen naar de stad of kust gelokt, waar ze vervolgens seksueel worden uitgebuit. Seksuele uitbuiting beperkt zich niet alleen tot kinderprostitutie en kinderporno. In de steden zijn ook veel huisslaafjes die seksueel worden uitgebuit.
Terre des Hommes richt zich op het beschermen van slachtoffers van seksuele uitbuiting, via opvang en hulp om betere toekomstmogelijkheden te creëren, zoals het volgen van een vakopleiding. Een belangrijk aspect van ons werk is het voorkómen van seksuele uitbuiting, via bewustwordingsactiviteiten voor kwetsbare kinderen en hun ouders/ verzorgers. Om seksuele uitbuiting effectief te kunnen bestrijden, worden zowel de (lokale) overheid, wetshandhavers (politie), de lokale gemeenschappen als de particuliere sector betrokken in ons programma.
Kinderen die slachtoffer zijn van uitbuiting, hebben bescherming en hulp nodig. Samen met partnerorganisaties en onze donateurs zorgen wij voor opvang, zorg en scholing. Rukia kreeg hulp en heeft zicht op een veilige toekomst. Nu de rest nog.
Wij strijden tegen kinderuitbuiting. Wereldwijd. Strijd mee!