Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Onderzoek: Kinderarbeid in de Mica sector van Madagaskar

1 november 2019

Impact van de micaproductieketen op de rechten van kinderen van de Malagassische mijnen tot aan de internationale productlijn.

Children

De rode vlaggen voor Madagaskar

Talloze producten, van verf tot cosmetica en van auto's tot laptops, bevatten mica, zij het meestal in relatief kleine hoeveelheden. De grootste afnemers van mica zijn de elektronica- en auto-industrie. Sinds de publicatie van rapporten van Terre des Hommes en het Centre for Research on Multinational Corporations (SOMO) in 2016 en 2018 is het bewustzijn gegroeid over de barre omstandigheden en het lijden van kinderen in de diepten van de illegale mica-mijnen in India.

In de studie van 2016 werd geschat dat in de Indiase staten Jharkhand en Bihar 22.000 kinderen betrokken waren bij de mica-mijnbouw. Het onderzoek concludeerde dat industrieën en bedrijven die mica uit dit land gebruiken, verbonden zijn met de ergste vormen van kinderarbeid.

Samen met belangrijke belanghebbenden uit de particuliere sector en de overheid werkt Terre des Hommes aan een beter bestaan voor de mica-gemeenschappen in India. Als gevolg daarvan proberen steeds meer bedrijven - zoals de bedrijven die deel uitmaken van het Responsible Mica Initiative, maar ook individuele bedrijven en initiatieven van de industrie - dit probleem in hun toeleveringsketens aan te pakken. 

De studie van 2018 benadrukte met name de noodzaak om de omstandigheden in de mica-mijnbouw in Madagaskar verder te onderzoeken. Het is een van de landen met het grootste risico op schending van de rechten van kinderen in de mica-mijnbouw, naast India, China, Sri Lanka, Pakistan en Brazilië.

De rode vlaggen voor Madagaskar bevatten bewijzen van het gebruik van kinderarbeid in de mica-mijnen in het zuiden van het land en de verdenking van illegale mica-mijnbouw. Bovendien is Madagaskar steeds belangrijker geworden als exporteur van mica.

Uit de studie bleek dat het land in 2015 de vierde grootste mica-exporteur ter wereld was en dat het sinds 2015 zelfs India heeft ingehaald als de grootste wereldwijde exporteur van plaatmica, de kwaliteit van mica die op grote schaal wordt gebruikt in de elektronica- en automobielindustrie. 

Download het rapport
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan