Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Kinderen hebben het recht om te worden gehoord. Maar luisteren volwassenen wel?

27 januari 2021

Kinderen denken graag mee over problemen, zij willen worden gehoord. Hun meepraten moet wel worden gestimuleerd, in een omgeving die daarvoor openstaat. Als kinderen meedenken, blijkt dit de uiteindelijke oplossing ten goede te komen. Toch blijft het grootste obstakel voor actieve kinderparticipatie de volwassen mens.

Kinderen hebben het recht om mee te beslissen

Kinderen hebben het recht om mee te beslissen over zaken die hen aangaan en mogen verwachten dat volwassenen naar hen luisteren. Dat is kort gezegd de boodschap in het laatste beleidsrapport van Joining Forces, de alliantie van de zes grootste internationale kinderrechtenorganisaties, waaronder Terre des Hommes.  

Kinderen praten ook graag mee over problemen. Sinds de totstandkoming van het Kinderrechtenverdrag in 1989 groeide het aantal fora voor kinderen, zowel nationaal als internationaal, gestaag. 

Download de Joining Forces policy brief
“Jong zijn is een competentie”
Kate Gilmore
this is a subtitle

Maatregelen worden beter als kinderen zich er mee bemoeien

Voorbeelden van succesverhalen van kinderparticipatie zijn er genoeg:

  • Indonesië, met 30 miljoen kinderen en adolescenten onder haar bevolking, is kwetsbaar voor natuurrampen als overstromingen, landverschuivingen en tsunamies. Jongens en meisjes brachten de gevaren in hun leefomgeving in kaart en presenteerden de uitkomsten aan beleidsmakers. 
  • In Bangladesh vroegen 12-17 jarigen aandacht voor het kindhuwelijk. Dankzij hun inspanningen werden vorig jaar 72 kindhuwelijken voorkomen.
  • In Mongolië leidde de bijdrage van kinderen aan het publieke debat tot wetgeving die lijfstraffen voor minderjarigen verbiedt. 

Toch beschouwen volwassen kinderen nog te vaak ongeschikt om mee te denken over problemen. Het ontbreekt kinderen in hun ogen aan kennis en beoordelingsvermogen, aan vaardigheden, hun ouders weten het beter, hun gedrag zou schadelijk zijn en niet van respect getuigen. In een onderzoek onder 2.500 kinderen in 53 landen rapporteerden de minderjarigen bij herhaling dat volwassen het grote obstakel zijn in de realisering van hun civiele rechten. In een ander onderzoek onder 5.500 kinderen tussen 10-12 jaar uit 2019 vond de helft van de kinderen dat volwassen niet luisteren als het over dingen gaat die hen aangaan. 

Terwijl als kinderen meepraten, dit de maatregel of uiteindelijke beslissing alleen maar ten goede komt en effectiever laat zijn. 

Zie onderstaand het gehele rapport Children’s Right To Be Heard: We’re Talking; Are You Listening? Let op, het rapport is in het Engels.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan