Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Oegandese motortaxi’s geregistreerd voor veiligheid vrouwelijke passagiers

16 juni 2020

In de Oegandese hoofdstad Kampala kunnen meisjes en vrouwen voortaan een stuk veiliger reizen per boda boda, oftewel motortaxi, nu elke chauffeur is geregistreerd. Worden zij toch lastig gevallen door een bestuurder, dan kunnen zij direct aangifte doen. Dit succes is te danken aan intensieve lobby door de Girls Advocacy Alliance.

Het gebruik van een 'Boda Boda' is heel normaal

Het gebruik van een Boda boda rides is heel normaal. De motortaxi’s zijn goedkoop en in veel gevallen de enige manier om van A naar B te komen in de hectische miljoenenstad. Maar tegelijkertijd is het gebruik van een boda boda niet zonder gevaar, de chauffeurs hebben een slechte reputatie. Het komt regelmatig voor dat een meisje of jonge vrouw wordt lastiggevallen, misbruikt, of seks moet hebben met de chauffeur in ruil voor de taxirit.  

Om dit ernstige probleem voorgoed aan te pakken heeft de Girls Advocacy Alliance (GAA) intensief gelobbyd en is er in samenwerking met youth advocates, lokale autoriteiten en de bond van boda boda-chauffeurs een officieel registratiesysteem opgezet waarbij elke bestuurder een persoonlijk identificatienummer heeft.  

Samen seksuele uitbuiting tegengaan

Het gedrag van sommige chauffeurs was niet alleen gevaarlijk voor meisjes en jonge vrouwen, het zorgde ook nog eens voor een slechte reputatie en minder inkomsten van alle boda boda-chauffeurs. Daarom werkte de bond van chauffeurs graag mee aan een duurzame oplossing. 

Youth advocates van ons GAA-project tegen seksuele uitbuiting in Kampala hebben samen met de burgemeester van een stadsdeel van Kampala en een leider van de taxi-bond meerdere taxi-locaties bezocht. Zij zijn met elkaar in gesprek gegaan over het gedrag van de chauffeurs en de impact die dat heeft op het leven van hun slachtoffers. Ook is er een gedragscode ontwikkeld die ondertekend is door de chauffeurs.

Spin-off voor andere gebieden in Kampala

Nu de chauffeurs van een stadsdeel zijn geregistreerd, volgt de rest van Kampala. De chauffeurs hebben ook afgesproken dat zij voortaan ook een uniform gaan dragen. Elke chauffeur uit een bepaald stadsdeel krijgt zijn eigen kleur. Dit maakt hen nog beter te identificeren voor de passagiers. De veiligheid voor meisjes en vrouwen is hiermee een stuk vooruitgegaan, en wanneer zij toch worden lastiggevallen, belandt hun aangifte direct op het bureau van de lokale burgemeester. 

Lees meer over seksuele uitbuiting
Lees meer over de Girls Advocacy Alliance
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan