Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Petitie ‘Verdwenen’ overhandigd in Den Haag

15 juni 2021

Op 15 juni overhandigde onze nieuwe directeur Leonard Zijlstra de petitie ‘Verdwenen’ die door maar liefst 15.838 mensen werd ondertekend, aan de Tweede Kamercommissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Hiermee roepen we de EU op om het VN-kinderrechtenverdrag na te leven en kwetsbare kinderen die door de coronacrisis uit beeld dreigen te verdwijnen, te beschermen.

Onze nieuwe directeur overhandigt petitie in Den Haag

Achtergrond

In november vorig jaar luidden we de noodklok voor de vele kinderen die door de coronacrisis uit beeld dreigen te verdwijnen. Het gaat om 23,8 miljoen kinderen en jongeren die naar verwachting na de COVID-19 crisis niet naar school zullen terugkeren. Zij lopen het risico vervroegd te worden uitgehuwelijkt om slachtoffer te worden van kinderarbeid, seksuele uitbuiting of kinderhandel.

Het probleem

  • Het aantal meisjes dat uitgehuwelijkt wordt zal naar verwachting stijgen met 500.000 per jaar
  • Het aantal meisjes dat besneden zal worden zal de komende 10 jaar naar verwachting stijgen met 2 miljoen.
  • Het aantal meldingen van online kinderporno is al vertienvoudigd naar bijna 1 miljoen.

Met de petitie roept Terre des Hommes de Europese Unie op om haar verantwoordelijkheid te nemen en het VN kinderrechtenverdrag, dat is ondertekend door alle EU-lidstaten, na te leven. Daarmee garandeert de EU de bescherming van kinderen - zowel in Europa als daarbuiten! 

Onze aanbevelingen

  • Zet het Europees Herstelfonds in om kwetsbare kinderen in Nederland en Europa te beschermen.
  • Besteed EU-fondsen aan projecten voor kwetsbare kinderen wereldwijd, zoals projecten tegen meisjesbesnijdenis, kindhuwelijken en geweld tegen meisjes en jonge vrouwen.
  • Zorg voor een duurzame Europese aanpak van online seksueel misbruik van kinderen, waarbij internetdiensten een belangrijke preventieve rol spelen.

De petitie werd door maar liefst 15.838 mensen ondertekend en op 15 juni overhandigd aan de Tweede Kamercommissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Dit gebeurde voor het eerst sinds lange tijd weer persoonlijk, face to face, en we mochten rekenen op een grote opkomst onder de Kamerleden. 

Christine Teunissen (PvdD) nam de petitie als waarnemend voorzitter in ontvangst van onze nieuwe directeur Leonard Zijlstra. Andere aanwezige Kamerleden waren Anne Kuik (CDA), Alexander Hammelburg (D66), Don Ceder (CU), Jan Klink (VVD), Jasper van Dijk (SP), Marieke Koekoek (Volt) en Tom van der Lee (PvdA).

De reacties na afloop waren positief. Zo schreef Marieke Koekoek (Volt) na afloop op Twitter:

Door #corona hebben kwetsbare kinderen het nog moeilijker gekregen. Mensenhandel, kinderarbeid en seksuele uitbuiting nemen toe. Het is tijd dat we de #petitie van @terredeshommes opvolgen en aan betere Europese wetgeving werken, om hen te beschermen.

Bovendien hebben twee partijen om vervolgafspraken gevraagd.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan