Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Sonia vecht voor verandering

18 augustus 2020

Sonia (17) uit Oeganda pleit in haar omgeving gepassioneerd voor verandering, waar het gaat over de rechten van kinderen. Ze richt zich op het stoppen van kinderhandel en onveilige migratie; ze pleit voor het belang van onderwijs, en vooral dat meisjes kind mogen zijn. Zij kan het weten: al op haar zevende werd ze verhandeld en uitgebuit.

Children
World Humanitarian Day (19 augustus) is een wereldwijde viering van mensen die zich inzetten om andere mensen helpen. Mensen die zich inzetten voor hun zaak. Mensen die dit ondanks de COVID-19-pandemie blijven doen. Mensen die Terre des Hommes vormen. Wat drijft en inspireert hen?
Mensen voor mensen

Verhandeld en uitgebuit

“Tien jaar geleden waren mijn ouders betrokken bij huiselijk geweld dat ons gezin uit elkaar scheurde. Ik werd door mijn tante naar de stad gebracht met de hoop op een beter leven. Als zevenjarig meisje wist ik niet dat dit betere leven zou betekenen dat ik in een sloppenwijk leef met barre levensomstandigheden. Slechts een dag na mijn aankomst in Kampala moest ik de straat op om te bedelen en geld te verdienen voor mijn tante om in haar basisbehoeften in de sloppenwijk te voorzien. Het leven op straat was zo hard, bedelen van 's morgens vroeg tot' s avonds zonsondergang, regen of zonneschijn. Voedsel vinden was moeilijk en aan het eind van de dag wordt tante pas blij als ik met geld kom. Als er geen geld is, kan ze me eten slaan en weigeren. Dit ging maanden zo door. ’’

Sonia werd van de straat gered en herenigd met haar ouders die weer bij elkaar waren gekomen. Thuis ging ze naar school. Sonia rondde in 2018 met succes haar basisopleiding af en maakte de overstap naar het voortgezet onderwijs.

“Toen ik op school zat, werd ik lid van de kinderrechtenclub, zowel in het basisonderwijs als nu op mijn middelbare school. Deze club, opgericht met steun van de Girls Advocacy Alliance, is een platform voor ons als kinderen om onze rechten te bepleiten en op te eisen en vooral om een ‚Äč‚Äčeinde te maken aan alle vormen van misbruik van kinderen. "

Kinderrechten advocate

In de loop der jaren hebben de leden van de kinderrechtenclub verschillende trainingen gekregen, ondersteuning via georganiseerde evenementen (jeugdkampen, debatten, quizwedstrijden, kinderparlement) en door henzelf geïnitieerde activiteiten (huis-aan-huis bewustmakingscampagnes, presentaties op schoolbijeenkomsten). Dit heeft Sonia geholpen kennis en vaardigheden te verwerven op het gebied van lobby en belangenbehartiging, zodat ze kan spreken over kwesties die kinderen en jongeren binnen hun gemeenschap aangaan.

Sonia spreekt zich uit over het belang en het belang van het opvoeden van meisjes in een samenleving waar onderwijs aan meisjes taboe was en geen enkele waarde kreeg, zowel voor het lokale als het internationale publiek.

Eerder dit jaar was ze een van de twee meisjes die Oeganda vertegenwoordigden op het 6e African Regional Forum on Sustainable Development Goals in Zimbabwe. Ze deelde haar ervaringen en hoe ze nieuwe hoop kreeg; en wat ze nu doet om dezelfde hoop te delen met andere kinderen in haar gemeenschap. Zelfs toen ze niet naar school ging vanwege de huidige sluiting van COVID-19, heeft ze de discussies met medemeisjes in haar gemeenschap over de negatieve impact van kinderhandel versterkt en moedigt ze hen aan om onderwijs te blijven omarmen om de toekomst van het meisjeskind veilig te stellen.

“Kinderhandel is een trieste realiteit. Ik had een ervaring die ik niet graag wil voorkomen voor mijn eigen kinderen. Ik heb geleerd dat onderwijs een krachtig hulpmiddel is voor empowerment, daarom kan ik de school niet verlaten."

Ik wil meer weten over het werk van Terre des Hommes in Oeganda
Lees meer over de Girls Advocacy Alliance
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan