Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Terre des Hommes en CoMensha lanceren landelijk Meldpunt Uitbuiting Minderjarigen

17 november 2020

Terre des Hommes en CoMensha - het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel - gaan samenwerken in de aanpak van uitbuiting minderjarigen en lanceren het onafhankelijk landelijk Meldpunt Uitbuiting Minderjarigen. Met dit Meldpunt willen beide partijen meer meldingen boven water krijgen over (seksuele) uitbuiting van minderjarigen, want op uitbuiting van minderjarigen is nog steeds te weinig zicht. Ons WATCH meldpunt gaat hiermee op in dit nieuwe Meldpunt Uitbuiting Minderjarigen.

Geacteerd beeld over seksuele uitbuiting minderjarigen in Nederland. Foto Arie Kievit/Terre des Hommes

Herken de signalen

Vermoedens van uitbuiting? Ga voor informatie of hulp naar het Meldpunt Uitbuiting Minderjarigen op www.melduitbuitingminderjarigen.nl

of bel 0800 - 0034 

Uitbuiting minderjarigen moet stoppen

Overigens kunnen ook gevallen van criminele uitbuiting, veelal drugsgerelateerd en arbeidsuitbuiting en gedwongen bedelarij van minderjarigen worden gemeld. 

Beide partijen vullen elkaar in de samenwerking goed aan. CoMensha heeft het netwerk onder zorginstellingen en opsporingsinstanties. CoMensha heeft nu al een Helpdesk voor zorgprofessionals (deze Helpdesk blijft gewoon bestaan) en registreert op basis van de wet onder meer de mensenhandelzaken die bij politie binnenkomen. Bij Terre des Hommes kon iedereen met vermoedens van seksuele uitbuiting bij het WATCH meldpunt terecht. Zowel slachtoffers als personeel uit zorginstellingen of wie dan ook. Door samen te werken voegen beide organisaties hun kennis en expertise samen.

‘90% van de meldingen die meldpunt WATCH binnenkreeg, was eerder al gemeld bij politie. Dat geeft aan dat er behoefte is aan een meldpunt zoals deze en dat er te weinig opsporingscapaciteit is, terwijl de problemen groot zijn’.
Carel Kok, directeur Terre des Hommes:
this is a subtitle

Grote behoefte aan meldpunt

Het gezamenlijke Meldpunt Uitbuiting Minderjarigen, dat gaat worden beheerd door CoMensha, onderhoudt contact met de melders en beslist over het vervolg. Melden kan laagdrempelig, veilig en desnoods anoniem en er kan ook worden gebeld voor advies en verwijzing naar de juiste hulpinstanties. Het Meldpunt is, zoals het WATCH meldpunt ook was, specifiek bedoeld voor bezorgde burgers die nader onderzoek naar vermoedens van mensenhandel wensen. Naast ouders, jongeren zelf en bijvoorbeeld docenten, kunnen dat dus ook hulpverleners en andere professionals zijn. 

Het onderzoeksteam van Terre des Hommes gaat de meldingen van uitbuiting onderzoeken. Als dit wat oplevert, delen wij de informatie - met instemming van of anoniem laten van de melder - met de politie.

"Nu weten slachtoffers en mensen die uitbuiting c.q. mensenhandel vermoeden vaak niet waar ze terecht kunnen. Er is een versnippering aan meldpunten. Wij beogen met dit landelijk onafhankelijk Meldpunt te bereiken dat er meer slachtoffers worden gesignaleerd en gemeld, zodat ze uit de uitbuitingssituatie kunnen worden gehaald".
Ina Hut
this is a subtitle
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan