Terre des Hommes logo
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
Doneer
Strijd mee
HomeOnze missieWat we doenOnze winkelsZoekenDoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werken
Actueel

Tijdelijk gat in EU-wet geeft kindermisbruikers vrij spel

23 december 2020

Door een gat in een nieuwe Europese wet is het de komende weken of maanden niet mogelijk om online kindermisbruik op te sporen. Vanaf 21 december zijn nieuwe, strengere privacyregels in werking getreden, met het bijkomend effect dat het gebruik van software door berichtendiensten zoals Facebook om afbeeldingen van kindermisbruik op te sporen en te verwijderen, strafbaar is.

Reparatievoorstel te laat

In aanloop naar de inwerkingtreding van de nieuwe ‘Europese Elektronische Communication Code’ had de Europese Commissie in september wel een wettelijk reparatievoorstel ingediend, maar dit kwam te laat, waardoor dit voorstel  niet meer op tijd in het Europees Parlement kon worden behandeld. 

In 2019 werden wereldwijd 17 miljoen meldingen aan overheden gedaan over afbeeldingen van misbruik van kinderen, waarvan 3 miljoen in Europa. Berichtendiensten vervullen een grote rol in het melden en verwijderen van deze afbeeldingen. 

Terre des Hommes trok vanuit haar internationale federatie in oktober hierover in Brussel aan de bel. Ook veel andere kinderrechtenorganisaties maken zich grote zorgen. 

In de week van 11 januari staat dit issue opnieuw op de agenda van het Europees Parlement,  maar is daarmee niet meteen opgelost

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden