Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

TikTok gedagvaard om schending rechten kinderen

31 augustus 2021

Het bedrijf achter de app TikTok wordt door de Consumentenbond en de stichting Take Back Your Privacy (TBYP) voor de rechter gedaagd. Eerder legden de organisaties al eisen neer bij het bedrijf wegens het schenden van de privacy en de consumentenrechten van kinderen. Gesprekken hierover met TikTok liepen echter op niets uit. Terre des Hommes steunt de actie tegen TikTok, ook omdat de online veiligheid van de minderjarige gebruikers niet is gegarandeerd.

Ouders maken zich grote zorgen over online veiligheid
Ouders maken zich grote zorgen over online veiligheid van hun kinderen

TikTok neemt privacyregels van kinderen totaal niet serieus

De eisende partijen willen dat TikTok stopt met zijn onrechtmatig handelen, alle illegaal verzamelde persoonsgegevens verwijdert en een schadevergoeding betaalt. De schadeclaim bedraagt 2 miljard euro, waarmee ieder gedupeerd kind een bedrag tussen de 1.000 en 1.500 euro krijgt, afhankelijk van de leeftijd. In 2020 maakte het moederbedrijf achter TikTok wereldwijd 19 miljard dollar winst.

1,5 miljoen kinderen gedupeerd

TikTok verzamelt al jarenlang illegaal veel te veel privégegevens van kinderen. Daarbij gaat het om geboortedata, telefoonnummers en e-mailadressen. Maar ook gevoelige informatie, zoals informatie over seksuele voorkeuren, religieuze overtuiging en zelfs biometrische gegevens (zoals gezichtsherkenning). Deze gegevens gebruikt het bedrijf om gericht advertenties te kunnen tonen aan kinderen. Voor kinderen onder de 16 jaar geldt dat de ouders toestemming moeten geven voor het maken van een profiel, het volgen en gebruiken van de app. TikTok doet dit niet en dit mag niet. Ook de Autoriteit persoonsgegevens (AP) doet daarom onderzoek naar TikTok. Volgens onderzoekers zijn meer dan 1,5 miljoen kinderen door TikTok gedupeerd. 

Ouders kunnen zich bij de claim aanmelden

De Consumentenbond en TBYP roepen consumenten op om de actie te steunen en zich aan te melden. Dat geldt met name voor ouders van kinderen die in Nederland TikTok (of de voorloper van TikTok, musical.ly) hebben gebruikt sinds 25 mei 2018. Aanmelden is gratis. Inmiddels hebben zich al ruim 11.500 mensen aangemeld.

Terre des Hommes ondersteunt de actie, samen met andere partijen zoals de Europese consumentenorganisatie BEUC, Platform Bescherming Burgerrechten, Bits of Freedom, Privacy First, Defence for Children, Bureau Jeugd en Media, KidsRights en onderzoeksinstelling Waag.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan