Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Initiatiefwet tegen kinderarbeid

8 december 2020

Op 8 december bespreekt de Tweede Kamer een initiatiefnota die bedrijven verplicht stelt om stappen te ondernemen tegen mensenrechtenschendingen en schade aan het milieu. Terre des Hommes, als lid van MVO platform, ondersteunt deze wetgeving die een eind kan maken aan bijvoorbeeld kinderarbeid, met het Initiatief Duurzaam Verantwoord Ondernemen.

mica_india_terre_des_hommesoscar-timmers.jpg
mica_india_terre_des_hommesoscar-timmers.jpg

Door bijna uitsluitend op de EC te vertrouwen, laat het kabinet kostbare tijd verloren gaan om mensenrechtenschendingen zoals kinderarbeid aan te pakken.

De nota zal worden besproken met minister Kaag en is geïnitieerd door Joël Voordewind, samen met de PvdA, Groenlinks, de SP en de Christenunie. Samen zullen ze pleiten voor brede due diligence (‘gepaste zorg’) wetgeving voor bedrijven. Dit houdt in dat bedrijven verplicht worden gesteld hun gehele productieketen in kaart te brengen, risico’s op mensenrechtenschendingen of milieuschade te onderzoeken, en vervolgens de juiste stappen te ondernemen deze schendingen te herstellen en in de toekomst te voorkomen, en hierover transparant te rapporteren. 

Vorig jaar al nam de Eerste Kamer de wet Zorgplicht Kinderarbeid aan. Een soortgelijke wet, maar dan specifiek gericht op het tegengaan van kinderarbeid. Deze wet is momenteel in voorbereiding, maar minister Kaag gaf onlangs aan dat zij liever ziet dat er due diligence wetgeving komt op Europees niveau. De Europese Commissie heeft momenteel een consultatie uitgezet en is een voorstel aan het voorbereiden. Hoewel ook Terre des hommes graag Europese wetgeving ziet en dit goed nieuws is, is het nog onduidelijk of er overeenstemming bestaat tussen de 27 EU-lidstaten over eventuele Europese wetgeving, wat de inhoud van deze regels zou zijn en of dit voldoet aan het Nederlandse ambitieniveau. Ook duren Europese wetgevingstrajecten doorgaans erg lang. Door bijna uitsluitend op de Europese Commissie te vertrouwen, laat het kabinet kostbare tijd om de urgente mensenrechtenschendingen zoals kinderarbeid in ketens aan te pakken verloren gaan.  

Als lid van het MVO platform, een coalitie van NGO’s die zich gezamenlijk inzetten voor deze wetgeving, is Terre des hommes betrokken bij het Initiatief Duurzaam Verantwoord Ondernemen. Daarin pleiten we samen met een groot aantal bedrijven, zoals Nestlé, Zeeman en IKEA, voor brede Nederlandse wetgeving die due diligence voor alle bedrijven verplicht zal stellen. Want alleen met wetgeving wordt een gelijk speelveld gecreëerd en kunnen bedrijven verantwoordelijk gehouden worden voor bijvoorbeeld kinderarbeid in de mica mijnen in India en Madagaskar. 

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan