Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

“Van IMAGE heb ik zoveel geleerd”

24 juni 2020

Kaveri (17) uit India moest twee jaar geleden trouwen met haar oudere vriend Umesh. Vlak na het gedwongen huwelijk veranderde haar man in een gewelddadige alcoholist. Met hulp van onze lokale medewerkers kwamen het meisje en haar man uiteindelijk uit de negatieve spiraal. “Binnenkort ga ik mijn schooldiploma halen.”

Als vijftienjarig meisje werd Kaveri uit het Indiase Karnataka verliefd op de oudere Umesh. Ze gingen er samen vandoor, maar hun ouders wisten het jonge stel te vinden. De hulporganisatie Childline probeerden een huwelijk te voorkomen, maar Kaveri werd door de families gedwongen met Umesh te trouwen.

De liefde veranderde al snel in een gewelddadig huwelijk. Umesh raakte aan de drank en Kaveri werd vaak (seksueel) mishandeld door haar man. Geen van de familieleden bood hulp, het meisje was zo radeloos dat ze het geweld uiteindelijk als haar lot accepteerde.  

De redding voor Kaveri

Tot ze een paar maanden later in contact kwam met medewerkers van IMAGE (Initiatives for Married Adolescent Girls’ Empowerment). Zij zagen dat Kaveri direct hulp nodig had. 

Met ons lokale programma helpen we getrouwde meisjes mondiger te worden zodat zij beter voor hun rechten kunnen opkomen. Ook bieden we ze een plek om een vak te leren en zorgen we voor medische hulp, indien nodig. Daarnaast geven we voorlichting aan hun partners en families, onder andere om meisjes te beschermen en hen bewust te maken van vrouwenrechten.

Meisjes hebben rechten

Tijdens IMAGE-trainingen leerde Kaveri over kinderrechten. En dat zij als meisje dus ook rechten heeft. Zij kreeg bijvoorbeeld les over seksuele en reproductieve gezondheid, geweld tegen vrouwen en dat het wettelijk verboden is om meisjes en vrouwen te mishandelen. Door alles wat Kaveri leerde, was zij vastbesloten om voor zichzelf op te komen en weer onderwijs te volgen.

Als eerste wilde Kaveri graag een computercursus volgen bij IMAGE. Maar haar man en haar familie hielden het nog tegen. Na lang aandringen lukte het om Umesh naar onze partnerbijeenkomsten te krijgen. Daar besefte hij dat het fout was om met een minderjarig meisje te trouwen en haar droom om naar school te gaan te verbieden. Een ander positief gevolg is dat hij minder is gaan drinken, Kaveri wordt niet meer mishandeld.

Kaveri volgt weer onderwijs

Umesh ging akkoord dat Kaveri weer ging leren. Die kans heeft ze met beide handen aangepakt. Na het afronden van de computertraining, heeft ze een cursus sari-ontwerpen gevolgd en heeft ze leren naaien. Met hulp heeft ze een naaimachine kunnen aanschaffen. Nu verdient zij haar eerste geld met haar zelfgemaakte designs. We houden contact met Kaveri, ze komt regelmatig naar bijeenkomsten van IMAGE en ze is ook lid geworden van een groep die de rechten van meisjes bevordert.

Kaveri: “Door mij aan te sluiten bij IMAGE heb ik niet alleen heel veel nieuwe vaardigheden geleerd, ik heb nu ook het vertrouwen dat ik voor mijn inkomen niet meer van een ander afhankelijk ben. Ik kan voor mijzelf én voor mijn familie zorgen. Dankzij de bijeenkomsten voor partners is mijn man echt veranderd. Hij is veel positiever. Ik ga zelfs binnenkort alsnog het officiële eindexamen van de middelbare school doen.”

Doneer nu!
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan