Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Verdwijnt Laasya weer terug in de micamijnen?

14 november 2020

In veel klaslokalen wereldwijd is het nog steeds doodstil. Geen kinderstemmen die in koor het alfabet opzeggen, in hun schrift schrijven of op het schoolplein spelen. Door coronalockdowns lopen duizenden kinderen het risico uit beeld te raken. Zij zijn nu extra kwetsbaar voor uitbuiting. Ook Laasya (8) uit India, die na twee jaar werken in de micamijnen eindelijk naar school ging.

Laaysa

Scholen dicht

India is een van de zwaarst getroffen landen door de coronapandemie. Sinds eind maart is het land maandenlang in strenge lockdown geweest. Mondjesmaat gaan de scholen nu weer open. Een belangrijk gevolg is dat de armoede is gestegen, omdat ouders door de lockdown hun werk en inkomen kwijt zijn geraakt. Dit heeft afschuwelijke gevolgen voor kinderen. Zij lopen groot gevaar te worden uitgehuwelijkt, seksueel uitgebuit of gedwongen tot kinderarbeid.

Kinderarbeid dreigt

We moeten voorkomen dat kinderen als Laasya uit beeld verdwijnen. Nog niet zo lang geleden werkte het meisje samen met haar familie in een micamijn. Ze wilde niets liever dan naar school, maar door extreme armoede zagen haar ouders geen andere oplossing anders konden zij, haar drie zussen, twee broers, moeder en vader niet eten. Daarom moest ook zij aan de slag in de stoffige en gevaarlijke mijnen. Samen verdienden ze 2,49 euro per dag.

Extra hulp voor gezinnen

Dankzij de massale steun voor onze projecten in het micagebied konden we zorgen voor een betere situatie voor kinderen als Laasya en hun ouders. Steeds meer kinderen gingen naar school en ouders kregen hulp bij het verbeteren van hun werkomstandigheden en salaris, maar bij het opzetten van andere inkomensbronnen. 

Voedsel en lespakketten

Maar niemand was voorbereid op een pandemie en de enorme gevolgen die het heeft op het dagelijks leven van kinderen en hun families wereldwijd. Het gezin van Laasya heeft steun gekregen, zoals voedsel- en hygiënepakketten en een onderwijspakket. Maar als de situatie voortduurt, is de kans groot dat Laasya en met haar talloze andere kinderen in India weer in de mijnen verdwijnen. 

Samen kunnen we voorkomen dat kinderen als Laasya opnieuw verdwijnen in uitbuiting. Als je nu helpt, kunnen zij na de lockdown weer veilig terug naar school.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan