Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Vio’s inspiratie om andere kinderen te helpen

23 februari 2021

Vio is een kinderrechtenactiviste uit Indonesië. Ze is actief voor Yayasan Embun Pelangi (YEP), een door Terre des Hommes gesteunde organisatie. Sinds 2019 is ze voorzitter van een door jongeren geleide lokale kinderrechtenorganisatie.

' Ik weet hoe hard de wereld voor kinderen kan zijn.'

‘Waarom ik andere kinderen help? Simpel, ik ben een van hen. Ik weet hoe hard de wereld voor kinderen kan zijn. Iedereen zou zich voor kinderen moeten inspannen’. 

Vio komt van het eiland Batam. Haar motivatie om kinderrechtenactivist te zijn komt voort uit wat zij in haar eigen gemeenschap heeft gezien, maar ook zelf heeft ervaren. ‘Kinderen zijn enorm kwetsbaar en onze samenleving is keihard’. 

In veel landen over de hele wereld worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Vio probeert dit in haar land te veranderen

Ze vervolgt: ‘In Indonesië wordt je als kind geleerd stil te zijn als ouderen spreken, ook al gaat het over ons. Volgens mij is het juist deze gewoonte die mij zo fel heeft gemaakt’. 

Toen ze tot voorzitter van RAEKSA - de jongerenclub - werd verkozen, nam haar activisme sterk toe. ‘Ik heb mijn roeping gevonden’ zegt ze, ‘zoals Newton werd geïnspireerd door een vallende appel (op zijn hoofd waardoor hij zich bewust werd van de zwaartekracht, red), zo wordt ik geïnspireerd door passie, passie om een betere wereld voor kinderen te creëren, waar volop vrede is. Ik geloof echt dat dit kan. En tot die tijd moeten we grenzen verzetten’. 

De problemen in Vio's gemeenschap blijven bestaan

‘Er wordt hier in het onderwijs niet gesproken over seks en zwangerschap. Dat is absoluut taboe. Maar dat is verkeerd, het leidt alleen maar tot negatieve gevolgen: tienerzwangerschappen, seksueel geweld, geslachtsziektes.

Ze vervolgt: ‘Een ander groot probleem is dat het hier onveilig is. Mijn vriendinnen zijn allemaal wel eens lastig gevallen. Ik ook. En nog wel door mensen van wie je verwacht dat ze je zouden moeten beschermen. Iedereen is te bang om over deze ervaringen te praten, bang om zelf gestigmatiseerd te worden en de schuld te krijgen, de schande. Ik vind dat onze omgeving, onze samenleving hiervan de schuld heeft. Slachtoffers worden nagewezen, dat is toch de omgekeerde wereld? Nadat ik lid werd van REAKSA had ik eindelijk de moed me uit te spreken over mijn ervaringen, en zo deden mijn vrienden. Ik ben van plan zoveel mogelijk mensen te laten opstaan, zodat het recht kan zegevieren’. 

Vio nam als Indonesische vertegenwoordiger deel aan de Azië Kindertop (van 25 november - 30 november 2019) in Bangkok, Thailand. Ze sprak de deelnemers toe. 

‘Dat ik daar mocht spreken, ik voel me nog steeds enorm bevoorrecht. Het delen van ervaringen op zo’n event, dat is enorm belangrijk. Ik had het voor geen goud willen missen. Vertegenwoordigers van 21 landen bij elkaar. Allemaal verschillend qua afkomst en ideologie, maar toch voelde het alsof we allemaal gelijk waren en allemaal hetzelfde wilden. Iedereen deelde dezelfde passie om te worden gehoord, om de wereld te veranderen. We zijn allemaal vechters voor hen die geen stem hebben, voor een betere toekomst. En dit alles kan alleen maar omdat we gesteund worden, vanuit YEP, vanuit Terre des Hommes. Daar ben ik heel dankbaar voor.’

Lees meer over Down to Zero
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan