Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Woynshet empowered door de steun van justitie via lokale structuren

16 juni 2020

Toen de 14-jarige Woynshet uit Ethiopië erachter kwam dat haar ouders van plan waren haar uit te huwelijken, werd ze eerst erg boos. Ze vertelde haar vader dat ze dit huwelijk weigerde. Maar hij wilde er niets van horen. In hun gemeenschap geloven ze dat je door het huwelijk een sterke band met een ander gezin opbouwt. Woynshet zou trouwen met de eerstgeboren zoon van een gezin met meer geld. Dit werd voor haar als een geweldige kans gezien, omdat ze een beter leven zou krijgen.

Een moeilijke basis

Tot dan toe had de familie van Woynshet het financieel moeilijk. Haar vader is een kleinschalige boer die groenten verbouwt. Haar moeder moet zichzelf inhuren als gewone boerenknecht om wat extra munten te verdienen. Zelfs van Woynshet wordt verwacht dat zij bijdraagt ​​aan het gezinsinkomen, naast de meeste huishoudelijke taken. Toch slaagt het meisje erin om naar school te gaan en aan haar toekomst te werken.

“Ik verloor de hoop en mijn dromen”

Een toekomst die een andere kijk kreeg toen haar vader haar huwelijk aankondigde. Zoals Woynshet vertelt: 'Ik werd nerveus toen mijn vader me vertelde dat ze het huwelijk voor mij organiseren. Ik begon te huilen omdat ik erg verdrietig was en mij grote zorgen maakte, ik verloor de hoop en mijn dromen. Ik zeurde dat het dit huwelijk niet mijn interesse had of mijn ambitie was. Toch probeerden ze me ervan te overtuigen dat het in mijn voordeel zou zijn.'

Een schadelijke traditie

Volgens de Ethiopische wet zijn kindhuwelijken illegaal. Het wordt echter nog steeds veel toegepast in het land, vooral in traditionele, landelijke gemeenschappen. Gezinnen houden eraan vast, niet alleen om de toekomst van hun dochter veilig te stellen, maar ook om te voorkomen dat het meisje voor het huwelijk seksueel actief wordt.

Empowerment

Via de meisjesclub van haar school had Woynshet deelgenomen aan verschillende educatie-sessies van het Girls Advocacy Alliance programma. Dit versterkte haar gevoel van eigenwaarde en ze wist wat ze moest doen. Ze vertelde over de bedoelingen van haar vader met de directeur en de meidenclub van haar school. Ze belden hem voor een afspraak. In de discussie gaf de vader van Woynshet toe dat hij ongelijk had en stemde ermee in het huwelijk te annuleren.

Hogerop

Er veranderde echter niets en haar vader ging door met de huwelijksvoorbereidingen. Woynshet bracht het probleem opnieuw ter sprake binnen haar school. Deze keer ging de directeur hoger in het lokale rechtssysteem. Hij was betrokken bij het anti-HTP-comité van het gebied, een politie-instantie in de lokale gemeenschap. Dit overtuigde uiteindelijk de vader van Woynshet om te stoppen met zijn plannen.

Focus op educatie

De ouders van Woynshet zijn nu in haar opvoeding zeer ondersteunend geworden en moedigen haar voortdurend aan. 'Ik loop niet langer het risico om te trouwen of dat ze zich bemoeien met mijn keuze. Ik ben vrij van elke dreiging die mij belemmert om mijn opleiding te volgen. ” Woynshet vertelt regelmatig haar verhaal in de schoolclub. 'Ik deel mijn ervaringen met andere meisjes, zodat ze de moed kunnen ontwikkelen om zichzelf te beschermen. Ik informeer ook de schoolclub als ik een vermoeden heb van een kindhuwelijk ."

Lees meer over kindhuwelijken
Ik wil meer weten over Ethiopië
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan