Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Zorg dat scholen na de kerstvakantie weer veilig open kunnen

30 december 2021

Op maandag 3 januari 2022 beslist het demissionaire kabinet of de scholen na de verlengde kerstvakantie op 10 januari 2022 weer open kunnen. Terre des Hommes vindt dat het kabinet alles op alles moet zetten om ervoor te zorgen dat de scholen na de kerstvakantie weer veilig open kunnen. Daarom zijn wij het eens met de strekking van de dringende oproep van UNICEF om de scholen op 10 januari te openen. Deze oproep is vandaag door tientallen deskundigen en organisaties ondertekend.

Schade door scholensluiting

Terre des Hommes vindt het belangrijk dat het kabinet een goede en inzichtelijke belangenafweging maakt, waarin het belang van het kind voorop staat. Bij het maken van die afweging moet een doorslaggevend gewicht worden toegekend aan de schade die kinderen en jongeren ondervinden ten gevolge van een scholensluiting. Daar komt nog bij dat het de derde sluiting in bijna twee jaar is. 

Onderzoek toont aan dat de (beperkende) coronamaatregelen zorgen voor een toename aan mentale problemen en aandoeningen bij kinderen, nog afgezien van de leerachterstanden die ze oplopen. Daarbij heeft een scholensluiting volgens psychiater Elnathan Prinsen en hoogleraar Arne Popma desastreuze langetermijngevolgen voor kinderen en jongeren. Ook kinderarts Károly Illy, als expert verbonden aan het Outbreak Management Team, waarschuwt al langer voor de enorme negatieve gevolgen van een scholensluiting.  

Belang van het kind voorop
Scholensluiting is niet in het belang van kinderen en brengt een beperking van hun rechten met zich mee. Al eerder wezen wij erop dat een inzichtelijke belangenafweging, waarin het belang van het kind voorop staat, ontbreekt. Dit is zeer zorgelijk, temeer nu uit onderzoek blijkt hoe schadelijk een scholensluiting is voor het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. Daarom roepen wij het kabinet op om de scholen na de kerstvakantie weer veilig te openen.

Lees hier de oproep van de 60 organisaties om de scholen te openen na de kerstvakantie

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan