Terre des Hommes logo
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
Doneer
Strijd mee
HomeOnze missieWat we doenOnze winkelsZoekenDoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werken
Programma's

Noodhulp voor kinderen

Oorlogen of natuurrampen hebben ook gevolgen voor kinderen. Deze kinderen worden geconfronteerd met angst, honger, geweld of ziekten en zijn bijzonder kwetsbaar voor uitbuiting. Terre des Hommes biedt daarom ook noodhulp, waarbij de nadruk ligt op het bieden van zorg en bescherming aan kinderen en hun families.

Carla Lovato

Noodhulp Coördinator

Actueel

26 januari 2021

Belem Azéta tijdelijk thuis in Burkina Faso

Belem Azéta is 24 jaar oud en woont met haar 3 kinderen tijdelijk in Burkina Faso vanwege de conflicten in haa…

5 oktober 2020

Een nieuwe kans voor Zahra's dochters

Zahra (26) kwam in 2013 met haar familie naar Libanon waar ze Rami, haar toekomstige man, ontmoette. Samen kr…

1 juli 2020

“Het leven is niet makkelijk”

“Het leven is niet makkelijk”, vertelt de Syrische weduwnaar Nader. Hij woont met zijn kinderen Abdalraheem en…

1 september 2020

Kinderen en ouders leren op afstand met ‘Can’t Wait to Learn’

In het kader van het 'Back-to-the-Future' project voert Terre des Hommes Italië het 'Can't Wait to Learn' prog…

6 januari 2021

4 maanden na de explosie: de kinderen in Beiroet spelen weer

In augustus 2020 hielden we met de samenwerkende hulporganisaties een Giro555-actie voor Beiroet. De Libanese…

5 oktober 2020

Achtergrond

De oorzaak van de noodsituaties waarvoor Terre des Hommes humanitaire hulp biedt, zijn meestal natuurrampen, zoals de aardbeving in Nepal in 2015, of oorlog zoals in het Midden-Oosten, de Oekraïne en Zuid-Soedan. Maar ook medische noodsituaties kunnen aanleiding geven tot actie, zoals de uitbraak van Ebola in West-Afrika. In tijden van crisis werkt Terre des Hommes snel aan levensreddende hulp voor kinderen en hun families.

Doneer 1 keer of regelmatig

Doelen

Kinderen die op de vlucht zijn voor oorlog, een natuurramp of een andere crisis zijn extreem kwetsbaar voor uitbuiting, zoals kinderarbeid en kinderhandel. In crisissituaties proberen mensen gewoon te overleven. Bescherming is schaars. Geweld, honger en andere gevaren liggen op de loer. Kinderen worden gemakkelijker uitgebuit. 

Daarom is onze noodhulp snel. We bieden een veilige plek en medische hulp. We zorgen ervoor dat kinderen nog steeds naar school kunnen. Wij geloven dat alle kinderen - ook in noodsituaties - recht hebben op bescherming. Daarom werken we snel om hen te ondersteunen. We proberen altijd samen te werken met andere, lokale organisaties.

We vechten tegen de uitbuiting van kinderen, zelfs midden in de chaos. Doe mee met onze strijd. Help ons ervoor te zorgen dat onze humanitaire hulp op tijd komt voor de volgende crisis.   

Wat we doen

Wij strijden tegen uitbuiting van kinderen, ook in tijden van chaos. Juist dan. Onze aanpak is gericht op het voorkomen van uitbuiting, het beschermen van kinderen, onderwijs en gezondheidszorg. In 2020 implementeerden of ondersteunden we noodhulpprojecten in landen zoals Syrië, Libanon, Nigeria, Burkina Faso, Kenia en Bangladesh.

Wat doet Terre des Hommes?

We zorgen voor kindvriendelijke ruimtes waar kinderen kunnen spelen, en hun trauma's kunnen verwerken onder professionele begeleiding, in een veilige omgeving. De kinderen leren over kinderrechten, maar ook over praktische zaken als hygiëne. Psychosociale ondersteuning is altijd beschikbaar. Indien nodig worden kinderen en hun ouders doorverwezen naar een professionele psychologische behandeling. Terre des Hommes geeft ook informatie aan ouders en verzorgers over kinderrechten of over zaken als voeding en hygiëne.

Afhankelijk van de situatie kan de eerste prioriteit zijn om kinderen een veilige plek te bieden door bijvoorbeeld scholen te (her)bouwen, of door het (her)bouwen van waterputten of medische apotheken.

Samen sterker

In noodsituaties werken we bijna altijd samen met andere organisaties. Zo kunnen we onze noodhulp zo snel mogelijk inzetten. Vaak zijn dat plaatselijke organisaties die de omgeving goed kennen. In de Dutch Relief Alliance werken we samen met Nederlandse instanties. We nemen deel aan Giro555 en delen kennis en middelen binnen onze Internationale Federatie Terre des Hommes. In tijden van nood sta je samen sterker. Strijd mee. 

Volg ons via e-mail

Wij strijden tegen uitbuiting van kinderen, ook in tijden van chaos. Juist dan. Volg onze strijd. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden