In Nederland is prostitutie al vijftien jaar legaal. Maar het werkt niet. Amnesty International wil nu wereldwijd gaan pleiten voor decriminalisering van prostitutie. Geen goed idee.

Door Albert Jaap van Santbrink, directeur Terre des Hommes en Linda Terpstra, Fier/Centrum tegen Kinderhandel Mensenhandel

Amnesty International wil zich gaan inzetten voor de volledige decriminalisatie van prostitutie. Dat houdt in dat prostituees, klanten, bordeelhouders en pooiers niet strafbaar zijn. Volgens Amnesty kan alleen op deze manier de positie van prostituees verbeterd worden. Decriminalisatie van de prostituees is belangrijk en zou in alle landen in de wereld moeten worden doorgevoerd. Daarover verschillen wij niet van mening. Een prostituee, of  ze nou wel of niet gedwongen wordt door een pooier, door armoede of andere omstandigheden mag nooit strafbaar zijn. Punt.

Vrij spel voor mensenhandelaren

Maar een volledige decriminalisatie biedt mensenhandelaren vrij spel. Laten we niet naïef zijn over de realiteit van de seksindustrie. Prostitutie en criminaliteit zijn overal ter wereld sterk met elkaar vervlochten. Nederland hoopte met de legalisering vijftien jaar geleden een schone ‘legale’ prostitutiebranche te krijgen waarin criminaliteit niet voorkomt. De praktijk leert dat dit niet gelukt is: in de legale sector is nog steeds op grote schaal sprake van intimidatie, geweld en misbruik. Van kinder- en mensenhandel.

Meer vraag naar seksuele handelingen

Daarbij heeft legalisering en decriminalisering ook een ander effect. Het normaliseert. Het mag van de wet, dus het is ok. Samen met seksualisatie en pornoficatie creëert het een samenleving waarin de boodschap is dat het normaal is dat de een het lichaam van de ander gebruikt en koopt. Een samenleving waar de toegankelijkheid van seksueel geweld op het internet meer vraag creëert naar seksuele handelingen waardoor de kans op uitbuiting toeneemt. En waar de pooier er vervolgens vandoor gaat met de buit. De verhalen van de vaak jonge slachtoffers van deze harde realiteit leren ons dat het een duistere wereld is waar de rechten van prostituees geen enkele rol spelen.

Meer slachtoffers seksindustrie

Volledige decriminalisatie van de prostitutie gaat de wantoestanden in de seksindustrie niet oplossen. Het gaat sekswerkers niet beschermen en zal alleen maar meer slachtoffers brengen, waar ook ter wereld. ‘We campaign for a world where  human rights are enjoyed by all’ is de slogan. Amnesty, doe dat. Bescherm de mensenrechten van jongens en meisjes, mannen en vrouwen die vastzitten in de prostitutie. Niet die van hun pooiers.

Dit artikel is op 20 augustus als ingezonden stuk geplaatst in Trouw.

Share this: