Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

4 maanden na de explosie: de kinderen in Beiroet spelen weer

6 januari 2021

In augustus 2020 hielden we met de samenwerkende hulporganisaties een Giro555-actie voor Beiroet. De Libanese hoofdstad was net getroffen door een allesverwoestende explosie. De actie leverde meer dan 15 miljoen euro op! Lees hier over ons werk de afgelopen maanden in Beiroet.

Children

Een zorgvuldige selectie

De explosie vond plaats in een tijd waarin het land toch al te kampen had met een ernstige politieke en economische crisis. De coronapandemie was daar nog bovenop gekomen. Het aantal besmettingen steeg snel, net als de armoedecijfers. Deze meervoudige crisis treft vooral de meest kwetsbare kinderen.

Ons werk in de meest getroffen gebieden

We startten onze activiteiten met het in kaart brengen van de meest getroffen gezinnen en hun behoeften, in nauwe samenwerking met lokale autoriteiten, hotels, scholen, en lokale en internationale ngo’s.  Te beginnen met Karantina, een van de meest getroffen gebieden, met psychosociale steun aan kinderen, jongeren en ouders/verzorgers. De reden hiervoor was dat verschillende ngo’s al op de materiële behoeften waren ingesprongen (onderdak, water, basishulp etc.) terwijl de psychologische hulpverlening ontbrak.

Na een uitvoerige beoordeling werden 200 gezinnen (in- of extern) doorverwezen voor casemanagement, waarvan 100 betrekking hadden op kinderenbescherming en rechtstreeks door Terre des Hommes werden behandeld. In de eerste maand ontwikkelde Terre des Hommes ook een 'Child Wellbeing Assessment'. Verder werden 320 kinderen geselecteerd die in aanmerking kwamen voor PSS en recreatieve actiteiten. Een van hen is Hala. 

Hala speelt weer

Samen met familie, vrienden en andere kinderen neemt Hala (11) uit de zwaar getroffen wijk Karantina deel aan recreatieve activiteiten, zoals knutselen en ontspanningsspelletjes. Het project 'Lebanon 2020: Supporting vulnerable boys, girls and caregivers, affected by the Beirut Blast' wordt uitgevoerd door Terre des Hommes in Libanon en gefinancierd door de Samenwerkende Hulporganisaties (Giro555).

Hala’s moeder wilde vlak na de explosie eerst niet dat haar kinderen naar buiten zouden gaan. Maar toen de activiteiten van start gingen, zag ze hoe goed het de kinderen deed. Op de dagen dat de activiteiten plaatsvinden, worden de kinderen altijd vroeg wakker. “Het lijkt dan wel een feestdag. De activiteiten verlichten hun stress en ik zie hoe blij het ze maakt,” zegt Hala’s moeder. “Hala drukt zich nu vaker uit, en brengt onderwerpen ter sprake om te bespreken. Ook is ze erachter gekomen dat ze in de toekomst graag architect wil worden.”

Nog zoveel te doen

In oktober werd opnieuw gekeken naar de hulpverlening en waar die nog tekort schoot. Om die reden werd onze hulp uitgebreid naar 4 nieuwe gebieden: Achrafieh Sassine, Karm al Zaitun, Zkak El Blatt en Moussaytbeh. Ook hier werden PSS-diensten opgezet in nauwe samenwerking met lokale gemeenschappen en organisaties, om overlap te voorkomen.

In de maand november ontvingen een aantal geselecteerde gezinnen financiële hulp en hygiënepakketten. Ook wordt nog steeds verwezen naar casemanagementdiensten, die voor een groot deel door Terre des Hommes zelf worden uitgevoerd, als een van de hotlinehouders voor deze diensten. In de maand december begon de ondersteuning van zorgverleners.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan