Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Rapport kinderhulporganisaties: Covid-19 eist zware tol onder kinderen

10 juli 2020

Een nieuw rapport van 6 grote kinderhulporganisaties waaronder Terre des Hommes, laat zien dat de negatieve impact van Covid-19 op het leven van kinderen - juist op de lange termijn - zeer groot is.

Voor de komende jaren wordt gevreesd voor een toename in geweld tegen kinderen en blijvende gezondheidsschade. Tegelijkertijd is er door de economische achteruitgang minder geld beschikbaar voor kinderbescherming. 

Volgens het rapport worden wereldwijd 85 miljoen meer kinderen bedreigd door fysiek, seksueel en psychisch geweld. Nog immer zijn in veel landen de scholen gesloten. In Kenia gaan de scholen pas in januari 2021 open. Veel ouders en verzorgenden zijn door het verlies van hun baan gestresster en gewelddadiger. 

Toename gedwongen kindhuwelijken

Voor 13 miljoen meisjes dreigt in de komende 10 jaar een gedwongen kindhuwelijk. Op basis van  ervaringen uit eerdere rampen becijferen de hulporganisaties dat voor 4 miljoen van hen dit binnen twee jaar realiteit wordt. 

Meldlijnen voor huiselijk geweld bij kinderen van over de hele wereld laten een sterke toename zien in hulpvragen. Zo ook bij onze partner Childline Thailand. Bij hen kwamen in mei zes keer zoveel telefoontjes binnen als gemiddeld over de maanden januari en februari van 2020. 

Door de problemen in eigen land staan rijkere landen niet te springen om ontwikkelingslanden financieel bij te staan. Dat zien we hier aan hoe Nederland omgaat met het advies van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), die adviseerde 1 miljard Euro voor internationale Covid-19 hulp aan armste landen te besteden. Het kamerdebat over dit advies wordt bijvoorbeeld door de VVD vertraagd tot aan Prinsjesdag. 

Zie hier het rapport Ending violence against children van de 6 grote kinderhulporganisaties, verenigd in de Joining Forces-coalitie

Download het rapport
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan