Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Eindelijk gaat Sanaa (11) naar school

3 februari 2021

Sanaa was nog nooit naar school geweest. Niet in het door haar ontvluchtte geboorteland Syrië, maar ook niet in Libanon, waar ze sinds 2015 verblijft. Toen haar moeder het project ‘Back to the Future’ ontdekte, was de 11-jarige nog maar één telefoontje verwijderd van inschrijving in het Basic Literacy and Numeracy (BLN) programma, het zeg maar basale taal- en rekenprogramma van Terre des Hommes Italië in de regio Mount Lebanon, vlakbij Beiroet.

Sanaa (niet haar echte naam) en haar moeder verlieten het door oorlog en geweld geteisterde Syrië en vestigden zich in Kayfoun, net als veel andere gevluchte gezinnen. Sinds een jaar leert ze Engels, Arabisch en wiskunde, wat haar favoriete vak is.

Het verlegen meisje, tevens enig kind, profiteert ook van de psychosociale hulp en ondersteunende sociale activiteiten die binnen ‘Back to the Future’ worden aangeboden. "Er wordt zoveel met de kinderen gedaan", bevestigt de moeder, als indicatie van de rijkdom van het aanbod waar haar dochter van leert. 

‘Iedere moeder droomt van een hoge positie voor haar dochter’, zegt de moeder, wanneer ze wordt gevraagd naar de toekomstverwachtingen voor haar kind. Het programma Back to the Future is een opstap naar een volwaardige educatie van haar dochter. Van analfabeet naar kunnen lezen en schrijven binnen een jaar, Sanaa mag absoluut trots zijn op haar vooruitgang. 

"Er is bijna niets veranderd", beweert de moeder over het onderwijs sinds de corona pandemie, die ook in Libanon fors huishoudt. Volgens haar sparen de leerkrachten kosten noch moeite om Sanaa de lessen te bezorgen die ze nodig heeft en krijgt haar dochter dezelfde steun en bijstand als toen ze nog in het klaslokaal zat. 

Voedsel, onderdak en medische zorg zijn primaire levensbehoeften voor kinderen die een oorlogsgebied ontvluchten, maar vlak onderwijs niet uit. Kinderen kunnen achterstanden oplopen die jaren later nog allesbepalend zijn. 

Back to the Future wordt gefinancierd door de Europese Unie in Libanon, via het zogenaamde Madad-fonds, het regionale EU-trustfonds in reactie op de Syrische crisis. Het programma wordt uitgevoerd in partnerschap door AVSI Midden-Oosten, Terre des hommes Italië in Libanon, War Child en Terre des Hommes Nederland. #BackToTheFuture #EducationForAll #EUMadadFund #CWTLFromHome #DistantBlendedLearning
Back to the Future
this is a subtitle
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan