Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

“Ik had seks om te overleven, nu heb ik een eigen bedrijfje”

10 september 2021

Seksuele uitbuiting van kinderen neemt nog steeds toe in Oost-Afrikaanse landen. Ook in Oeganda waar wij met partnerorganisatie UYDEL kinderuitbuiting bestrijden en jongeren op weg helpen naar een positieve toekomst. Aisha: “Ik had seks met mannen om te overleven. Nu heb ik een eigen bedrijfje!”

Aisha in Oeganda heeft met hulp van Uydel en Terre des Hommes een nieuwe toekomst.

Seks om te overleven

Aisha is een van de vele jongeren die met de juiste hulp een nieuwe start in haar leven heeft kunnen maken. Het meisje verloor al op jonge leeftijd haar ouders en was aan haar lot overgelaten. Ze kon niet bij haar familie terecht en trok daarom in bij een vriendin. “Ik hielp haar met de verkoop van friet, maar ik kreeg niet betaald. Daarom ging ik ook op zoek naar betaald werk. Ik kon als serveerster aan de slag bij een restaurant en ik moest klanten werven. Per dag verdiende ik €1,20. ‘s Avonds bleef ik mijn vriendin helpen, zo kwam ik in aanraking met mannen.”

Het meisje ging uit pure nood met mannen naar bed. “Ik had seks met ze in ruil voor geld. In het weekend pikte ik mannen op in clubs. Per keer verdiende ik tussen de €1,20 en €2,40. Ik vond het echt niet leuk, ik deed het om te overleven. Het geld gebruikte ik voor eten, onderdak en om er goed uit te zien voor de mannen.” 

De dag dat Aisha in aanraking kwam met maatschappelijk werkers van UYDEL vormde het keerpunt in haar leven. “Ik greep deze kans aan om een nieuwe start te kunnen maken. Ik was het zat dat mijn familie mij telkens verjaagde en dat mensen mij als een seksobject zagen. Maar het allerbelangrijkst; ik wilde mijn kind een beter leven geven.” 

Zakenvrouw

Via UYDEL heeft Aisha onder andere psychische ondersteuning en trainingen in beroeps- en levensvaardigheden gekregen. “Ik heb nu een eigen bedrijfje; ik maak traditionele snacks zoals mandazi (een soort doughnut), samosa (hartig gevuld deegflapje) en gefrituurde cassave die ik ‘s morgens en ‘s avonds op straat verkoop. Tussendoor maak ik vloeibare zeep, ook voor de verkoop en vanuit huis verkoop ik groenten, zoals tomaten en uien.”

Aisha: “Dankzij mijn verschillende bedrijfjes sta ik nu heel anders in het leven. Ik ben sterk genoeg om alles wat mijn kind en ik nodig hebben zelf te verdienen. En ik ben nu een vrouw met aanzien. Bij UYDEL heb ik bovendien geleerd dat ik er mag zijn, ookal heb ik hiv. Nu weet ik dat mijn positieve status niet het einde van mijn leven betekent. En als ik stress heb, kan ik altijd bij UYDEL terecht. Zij voelen als familie voor me.”

Doneer eenmalig of regelmatig

Trotse bakker

Ook Edwin (18) heeft de positieve kracht van UYDEL ervaren. “Ik was nog jong toen ik via mijn oom in een bar ging werken. Veel verdiende ik er niet mee, tussen de €0,70 en €1,20 per dag. Ik vond het lastig dat meisjes en vrouwen constant om seksuele gunsten vroegen.” Door het lage inkomen was de kans groot dat Edwin alsnog zou instemmen en uiteindelijk betaalde seks zou hebben. Gelukkig bracht een vriend hem op tijd in contact met UYDEL. 

UYDEL bracht hem op een heel nieuw pad. Hij volgde met succes een bakkerstraining en nadat hij was geslaagd ontving hij een startpakket. Daarmee heeft hij - net als Aisha - een eigen bedrijfje opgezet en hij verkoopt nu zelfgemaakte populaire lokale snacks. Met zijn bakkerskunsten verdient hij zo’n €1,20 per dag. Daarnaast vent hij damestassen, waarvoor hij dagelijks een commissie krijgt tussen de € 2,40 en € 3,60. “Ik kan nu voor mijzelf zorgen en eten en kleding kopen. Het lukt mij zelfs om geregeld geld naar mijn moeder te sturen. Ook  gebruik ik een gedeelte om te herinvesteren in mijn bedrijfje. Dit was me nooit gelukt zonder de kennis die ik bij UYDEL heb opgedaan - niet alleen bakken, maar ook hoe ik een bedrijf moet runnen, besluiten moeten nemen en goed communiceren. Dankzij UYDEL ben ik helemaal gestopt met het barwerk. En mijn oom is zelfs heel trots op mij!”

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan