Terre des Hommes logoZoeken
Doneer
Strijd mee

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Inspiratie: 3x in actie tegen kinderuitbuiting

12 juli 2021

In actie komen voor Terre des Hommes kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door hardlopen, koekjes bakken of spullen veilen. Alleen, samen met je klas, vrienden, collega’s of misschien wel met je sportclub. Vele anderen gingen je voor! Wij lichten enkele inspirerende en hartverwarmende voorbeelden uit.

Laden...

Feline (9) loopt een triathlon tegen kinderarbeid

Feline is 9 jaar oud en ontzettend stoer: op 26 juni liep ze een triathlon om geld op te halen voor Terre des Hommes. En dat terwijl ze astma heeft! Ze had het zelf georganiseerd omdat ze was geraakt door kinderen die moeten werken en daardoor niet naar school kunnen. 

Op school leerde ze over kinderrechten en dat het lang niet voor alle kinderen vanzelfsprekend is om naar school te gaan. Vooral het verhaal van Rajat, die deelneemt aan ons micaproject in India, greep haar erg aan. ‘Veel kinderen kunnen niet leven zoals wij. Zoals Rajat, die moet werken in de mijnen. Dat is gevaarlijk werk.’

Feline besloot daarom om een triathlon te gaan doen: 300 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 6 kilometer hardlopen. Ze maakt een actiepagina aan en vroeg iedereen in haar omgeving om haar te sponsoren. Daarmee haalde ze maar liefst 1.142 euro op! Wij zijn ontzettend trots op haar. 

‘Feline is niet alleen een doorzetter, maar laat ook zien dat ze geeft om kinderen overal ter wereld,’ zegt Corinda van Bohemen van Terre des Hommes. ‘Het is haar eigen initiatief en dat is zo bijzonder en zien we niet elke dag. En dan heeft ze ook nog eens een prachtig bedrag opgehaald voor onze projecten tegen kinderarbeid! We hopen dat ze ook een inspirerend voorbeeld is voor anderen en dat er nog veel Feline’s zullen volgen.’

Start jouw eigen actie!

Een hartverwarmend jubileum

Jos Brouwer vierde onlangs zijn 30-jarig jubileum bij bbn adviseurs. Het cadeau waarmee hij werd verrast, betrof maar liefst 1000 euro. Een prachtig bedrag waarmee hij en zijn vrouw een mooie reis zouden kunnen maken. Maar aangezien ze al vele reizen hadden gemaakt, besloot Jos het bedrag te doneren aan Terre des Hommes. En daarmee is dit bijzondere verhaal nog niet afgelopen…

De winkel van Terre des Hommes in Hilversum speelt al lange tijd een rol in het leven van Jos en zijn gezin. Vroeger woonden ze geruime tijd in de buurt van de winkel, en ze waren er vaak te vinden om spullen te kopen én te brengen. Zo bouwden ze een warme band op met vrijwilligers Anna en Ans. Jos’ dochter, Julia, werkt tegenwoordig zelf ook als vrijwilliger in de winkel. Dit alles was voor Jos aanleiding om zijn cadeau te doneren aan de winkel waar hij al zo lang komt. 

Toen Jos’ werkgever hoorde van zijn besluit, was hij zo onder de indruk van dit ruimhartige gebaar dat hij besloot het te belonen. Hij verdubbelde het bedrag, waardoor de winkel maar liefst 2000 euro in ontvangst mocht nemen!

De opbrengst van de winkels, en daarmee ook deze donatie, gaat volledig naar de projecten van Terre des Hommes. ‘Ik ben erg blij dat ik dit heb mogen doen,’ zegt Jos. ‘Het voelt zoveel beter dan het zelf te houden, en ik geniet er meer van in de wetenschap dat dit bijdraagt aan een gezonder leven en een betere toekomst voor kinderen. We hebben het hier al goed genoeg. Daarom heb ik me op de dag van de schenking gelijk aangemeld als winkelvrijwilliger voor het testen en repareren van de ingebrachte technische goederen. Zo help ik vanaf die kant ook weer een beetje.’

Word ook vrijwilliger

Fashion voor het goede doel

Studenten van de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft kwamen onlangs op een wel heel creatieve manier in actie voor Terre des Hommes: ze organiseerden een evenement waarbij ze gerecyclede kledingstukken met een uniek ontwerp verkochten. Ook kon je je eigen kledingstuk laten bedrukken. De opbrengst bedroeg 160 euro en doneren ze volledig aan projecten tegen kinderuitbuiting!

De actie vond plaats op 20 mei op het plein van de faculteit en werd georganiseerd door de grafische commissie van ID study association. Juliëtte van Driel, verantwoordelijk voor publiciteit, vertelt: “Elk jaar organiseren we traditioneel een stunt. Dit jaar stond die in het teken van het thema duurzaamheid. Zo kwamen we op het idee om een zeefdrukmachine te kopen en kleding uit de kringloopwinkel te bedrukken en een nieuw leven te geven, net als kledingstukken die niet meer worden gedragen.”

Nouk van Dingstee en Sanne Hazenoot, verantwoordelijk voor de stunt, leggen uit dat ze kozen voor Terre des Hommes vanwege de link met kinderarbeid. “Het recyclen van oude kleding is een van de manieren om kinderarbeid in kledingfabrieken tegen te gaan. Daarnaast zagen we een link met de Terre des Hommes-winkel in Delft, waar het ook over het recyclen van spullen gaat. We wilden studenten aan het denken zetten hierover, en tegelijk een voorbeeld stellen: een stunt kan duurzaam en sociaal zijn, en toch gezellig en geslaagd.” 

Uiteindelijk lieten 32 mensen hun kleding bedrukken, en werden 30 kledingstukken uit de kraam verkocht. “Ook kregen we losse donaties voor het goede doel. We merkten dat dat ook een extra reden was voor mensen om iets aan te schaffen. Uiteindelijk zijn we - zeker gezien de coronamaatregelen, waardoor we moesten werken met tijdvakken - heel tevreden met het resultaat!”


 
 

Start jouw eigen actie!

Wil jij ook in actie komen voor Terre des Hommes?

Zoals je in bovenstaande 3 voorbeelden hebt gezien, zijn er veel manieren waarop jij voor Terre des Hommes in actie kunt komen om kinderuitbuiting tegen te gaan. Naast geld kun je ook jouw tijd doneren. Meld je aan als vrijwilliger of start een actie.

Word ook vrijwilliger
Start jouw eigen actie!
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact
Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte
Aanmelden
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube